Kasvisten terveellisyys on todettu lukuisissa tutkimuksissa, mutta määrän lisäksi merkitystä saattaa olla eri kasvisten monipuolisella käytöllä. Tuoreessa tutkimuksessa sepelvaltimotaudin riski havaittiin pienemmäksi iäkkäillä naisilla, joiden ruokavaliossa oli runsaasti erilaisia kasviksia.Tutkimus julkaistiin European Journal of Nutrition -lehdessä, ja sen perusteella yli 70-vuotiaiden naisten riski menehtyä sepelvaltimotautiin oli sitä pienempi, mitä useampia eri kasviksia heidän ruokavaliossaan oli. Tämä havaittiin 15-vuotisen seurannan aikana. Kuvantamistutkimusten perusteella myös heidän verisuontensa sisäpinnat olivat paremmassa kunnossa kuin ikätovereiden, jotka käyttivät kasviksia vähemmän.Analyysissa suotuisat yhteydet olivat sitä voimakkaampia mitä useampia eri kasviksia nainen söi päivittäin, mutta suurin osa tästä selittyi lopulta kasvisten kokonaismäärällä. Näyttääkin siltä, että tärkeintä olisi syödä kasviksia paljon ja säännöllisesti.Kasvispainotteinen ruokavalio on yhdistetty iäkkäiden fyysiseen hyvinvointiin aiemminkin. Monipuolisesti syövät ja runsaasti kasviksia nauttivat voivat säästyä sydänsairauksien lisäksi muun muassa diabetekselta muita todennäköisemmin.Tutkimukseen osallistui 1 200 yli 70-vuotiasta naista, jotka eivät sairastaneet sepelvaltimotautia tai diabetesta 15-vuotisen seurannan alkaessa. Seurannan aikana heistä 240 menehtyi sepelvaltimotaudin oireisiin.Uutispalvelu Duodecim(European Journal of Nutrition 2020;59:217–230)https://link.springer.com/article/10.1007/s00394-019-01902-z

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla