Keskosena ja varsinkin hyvin pienikokoisena keskosena syntyneillä on monenlaisia terveysongelmia. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen perusteella heillä on myös tavallista enemmän neurokognitiivisia hankaluuksia.

Yhdysvaltalaisten tulokset vahvistavat aiempien tutkimusten havaintoja ja osoittavat pikkukeskosena syntyvillä olevan vaikeuksia varsinkin toiminnanohjauksessa sekä tiedonkäsittelyn nopeudessa, mutta myös muissa kognitiivisissa toiminnoissa. Yli puolella keskosena syntyneistä oli kohtalaisia tai vakavia neurokognitiivisia vaikeuksia kymmenvuotiaana ja he myös pärjäsivät koulussa muita heikommin, tulokset osoittivat. Vaikeudet olivat sitä todennäköisempiä mitä ennenaikaisempana lapsi oli syntynyt.

Tutkimus julkaistiin Pediatrics-lehdessä, ja siinä seurattiin lähes 900 ennen 28. raskausviikkoa syntynyttä lasta kymmenvuotiaaksi saakka.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Keskoseksi luokitellaan kaikki ennenaikaisesti syntyneet, eli lapset, jotka ovat syntyneet ennen 37. raskausviikkoa. Pienenä keskosena pidetään alle 1,5-kiloisia vauvoja. Neurokognitiivisten vaikeuksien lisäksi pikkukeskosilla on lisääntynyt riski aikuisiän pitkäaikaissairauksiin, mm. osteoporoosiin, diabetekseen ja sydän- ja verisuonisairauksiin. Suomessa noin 6 prosenttia lapsista syntyy keskosena.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uutispalvelu Duodecim
(Pediatrics 2016;DOI:10.1542/peds.2015-4343)
http://pediatrics.aappublications.org/content/137/4/peds.2015-4343

Sisältö jatkuu mainoksen alla