Psykoosilääkkeet on yhdistetty dementiapotilaiden kuolleisuuteen, mutta sama näyttäisi koskevan myös Parkinsonin tautia sairastavia. Psykoosilääkitykset ovat hyvin yleisiä Parkinson-potilailla, joten havainto koskee monia.

Jama Neurology -lehden julkaisemat tulokset perustuvat 7 900 psykoosilääkityksen juuri aloittaneen Parkinson-potilaan ja yhtä monen verrokin puolivuotiseen seurantaan. Verrokit sairastivat Parkinsonin tautia, mutta eivät käyttäneet psykoosilääkkeitä.

Psykoosilääkityksen aloittaneiden riski menehtyä seurannan aikana oli yli kaksi kertaa suurempi kuin muiden potilaiden, tutkijat havaitsivat. Yhteys todettiin varsinkin potilailla, joita lääkittiin vanhemmilla, ns. tyypillisillä psykoosilääkkeillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulokset eivät paljasta mistä psykoosilääkkeisiin liittyvä kuolleisuusriski tarkalleen johtuu, mutta psykoosilääkkeet mahdollisesti vaikeuttavat Parkinsonin tautiin liittyviä oireita kuten kävely- ja tasapaino-ongelmia ja sitä kautta altistavat onnettomuuksille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Noin 60 prosenttia Parkinsonin tautia sairastavista sairastuu jossain vaiheessa psykoosiin ja 80 prosenttia dementiaan. Aiemmissa tutkimuksissa psykoosilääkitykset on yhdistetty myös dementiapotilaiden kuolleisuuteen, mutta dementia ei selittänyt nyt havaittuja yhteyksiä.

Parkinsonin tautia sairastaa noin kymmenentuhatta suomalaista. Se on parantumaton, tuntemattomasta syystä johtuva hermostollinen sairaus, joka aiheuttaa mm. vapinaa, lihasjäykkyyttä ja liikkeiden hidastumista. Yleensä tauti todetaan 50–80-vuotiailla.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Neurology 2016;DOI:10.1001/jamaneurol.2016.0031)
http://dx.doi.org/10.1001/jamaneurol.2016.0031

Sisältö jatkuu mainoksen alla