Pyörtyminen voi tanskalaistutkimuksen mukaan kertoa tulevasta vaarasta joutua auto-onnettomuuteen. Riski ei ole käytännössä kovin suuri, mutta silti suurempi kuin muun väestön.

Tulosten perusteella pyörtymisen takia sairaalaan ensimmäisen kerran joutuneista noin 8 prosenttia joutuu auto-onnettomuuteen pyörtymistä seuraavan viiden vuoden aikana, kun muusta väestöstä onnettomuuteen joutuu vain 5 prosenttia.

Tutkijat arvelevat, että onnettomuusriski voi johtua sairauksista ja terveysongelmista, jotka aiheuttavat myös pyörtymisen, mutta nyt käytetystä aineistosta tätä ei pysty varmistamaan. Aineistosta ei näe myöskään oliko pyörtyminen onnettomuuden syy. Noin kolmannes potilaista kuitenkin pyörtyy uudelleen kolmen vuoden sisällä ensimmäisestä pyörtymisestä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka tulokset osoittavat pyörtymisen olevan merkki tavallista suuremmasta riskistä joutua liikenneonnettomuuteen, riski on käytännössä pienehkö eikä pyörtyminen anna aihetta ajorajoituksiin. Tutkijat pitävät silti hyvänä, että lääkärit ja potilaat huomioisivat tämänkin riskin muiden riskien joukossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä, ja se perustuu 41 000 pyörtymisen takia ensimmäistä kertaa sairaalaan joutuneen tanskalaisen rekisteritietoihin. Osallistujat olivat keskimäärin 66-vuotiaita.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2016;DOI:10.1001/jamainternmed.2015.8606)
http://dx.doi.org/10.1001/jamainternmed.2015.8606

Sisältö jatkuu mainoksen alla