Rintasyövän seulominen mammografialla ja muilla menetelmillä pienentää ainakin 50–69-vuotiaiden naisten riskiä menehtyä rintasyöpään. Tuoreen yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan näyttö seulontojen tehokkuudesta tätä nuorempien ja vanhempien naisten kohdalla on kuitenkin kiistanalainen. Suomessa mammografiaan kutsutaan 50–70-vuotiaat naiset joka toinen vuosi.

Yhdysvaltalaistutkijat kävivät läpi kaikki ennen vuotta 2015 rintasyöpäseulonnoista tehdyt tutkimukset ja analysoivat niiden tulokset uudelleen. Laatukriteerit täyttäviä satunnaistettuja tutkimuksia löytyi kahdeksan.

Analyysin perusteella rintasyöpäseulonnat ehkäisevät rintasyöpäkuolemia 50–59-vuotiailla ja 60–69-vuotiailla naisilla, mutta eivät alle 50-vuotiailla eivätkä todennäköisesti myöskään yli 70-vuotiailla naisilla. Käytännössä tulokset tarkoittavat, että mammografian ansiosta kahdeksan kymmenestätuhannesta 50–59-vuotiaasta naisesta ja 21 kymmenestätuhannesta 60–69-vuotiaasta naisesta säästyy rintasyöpäkuolemalta kymmenen vuoden seurannassa. Pitkälle edenneet rintasyövät vähentyvät seulontojen ansiosta kaikilla yli 50-vuotiailla. Seulonta ei vaikuttanut kokonaiskuolleisuuteen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rintasyöpäseulontojen tehokkuus on kyseenalaistettu viime vuosina, mutta nyt julkaistut tulokset puhuvat seulontojen puolesta. Yhdessä aikaisempien selvitysten kanssa tulokset viittaavatkin siihen, että ainakin viisi- ja kuusikymppisillä naisilla seulonnoista on enemmän hyötyä kuin haittaa. Osalla naisista mammografiassa havaitaan kuitenkin myös rintamuutoksia, jotka tarkemmissa tutkimuksissa osoittautuvat vaarattomiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus julkaistiin Annals of Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Annals of Internal Medicine 2016;164:244–255)
http://annals.org/article.aspx?articleid=2480753

Sisältö jatkuu mainoksen alla