Raskaana olevia kannustetaan syömään kalaa sen monien terveyshyötyjen vuoksi, mutta kalan syömisessäkin kannattaa muistaa kohtuus. Tuoreen kreikkalaistutkimuksen perusteella kalan runsas syöminen saattaa lisätä lapsen ylipainoriskiä. Yhteys voi mahdollisesti johtua petokalojen sisältämistä ympäristömyrkyistä.

Tutkimuksessa analysoitiin 26 000 äidin ja heidän lastensa terveystietoja, jotka oli kerätty viidessätoista aikaisemmassa tutkimuksessa. Lasten kasvua ja painonkehitystä seurattiin kuusivuotiaaksi saakka.

Tulosten perusteella kalaa ainakin kolmesti viikossa raskauden ajan syöneiden lapset olivat ylipainoisia 4- ja 6-vuotiaina 14–22 prosenttia todennäköisemmin kuin lapset, joiden äidit söivät kalaa korkeintaan kerran viikossa. Kalaa paljon syöneiden lapset – ja etenkin tyttölapset - myös kasvoivat nopeammin alle kaksivuotiaina, tutkijat havaitsivat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kreikkalaisten tutkimuksesta ei käy ilmi mitä kaloja äidit söivät. Jos kalan suurkuluttajat söivät paljon suuria petokaloja, he ovat voineet altistua orgaaniselle elohopealle, joka kertyy ruokaketjussa petokaloihin. Elohopea saattaa selittää nyt saadut tulokset, mutta ilman lisätutkimuksia asiasta ei ole varmuutta. On myös mahdollista, että kalan sijaan jokin muu elämäntapoihin tai ruokavalioon liittyvä seikka on vaikuttanut tuloksiin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa raskausajan ruokavalioon suositellaan ainakin kahta kala-ateriaa viikossa, mutta elohopean takia joitain kaloja on syytä välttää. Esimerkiksi haukea ei tämän takia pidä syödä lainkaan raskauden aikana. Myös muita petokaloja suositellaan syötävän vain rajoitetusti. Itämeren isoa silakkaa, lohta ja meritaimenta voi raskauden aikana syödä enintään 1–2 kertaa kuukaudessa, suomalaisasiantuntijat suosittavat.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Pediatrics 2016;DOI:10.1001/jamapediatrics.2015.4430)
http://dx.doi.org/10.1001/jamapediatrics.2015.4430a

Sisältö jatkuu mainoksen alla