Sokerilla makeutetut virvoitusjuomat ja mehut on useissa tutkimuksissa yhdistetty liikakilojen kertymiseen ja lihavuuteen. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan vaikutukset näkyvät varsinkin henkilöillä, jotka ovat geneettisesti alttiita lihomiselle.

Tulosten perusteella sokeroituja juomia nauttivat olivat muita lihavampia ja yhteys oli sitä vahvempi mitä enemmän sokerijuomia kulutti. Tämä havaittiin riippumatta osallistujien geneettisestä lihavuusriskistä, mutta yhteys näkyi etenkin lihavuusgeenien kantajilla. Yhteys oli myös sitä voimakkaampi mitä useampia riskigeenimuotoja henkilöllä oli ja mitä enemmän hän sokerijuomia joi.

Samansuuntaisia havaintoja on saatu mm. Yhdysvalloissa, mutta ruotsalaisten tulokset vahvistavat näyttöä entisestään. Tutkimuksessa käytettiin kahteen eri tutkimukseen osallistuneen 27 000 ruotsalaisen terveys-, elämäntapa- ja geenitietoja.

Tulokset julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(American Journal of Clinical Nutrition 2016;DOI:10.3945/ajcn.115.126052)
http://dx.doi.org/10.3945/ajcn.115.126052