Vakaviakin sairastumisia aiheuttavat streptokokki A -infektiot saattavat olla tavallista yleisempiä diabetesta sairastavilla sekä hyvin lihavilla potilailla, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa.

Clinical Infectious Diseases -lehden julkaisemat tulokset perustuvat tietoihin 2 900 streptokokki A -infektioon vuosina 2010–2012 sairastuneesta aikuispotilaasta.

Tulosten mukaan diabetesta sairastavien riski sairastua streptokokki A -infektioon oli noin 3–5 kertaa suurempi kuin terveiden ja tämä havaittiin kaikissa etnisissä ryhmissä. Sairaalloisen lihavien sairastumisriski oli yli kolminkertainen verrattuna normaalipainoisiin, mutta tämä havaittiin vain valkoihoisessa väestössä. Vähäisempi, mutta silti vaikea lihavuus, liittyi myös suurentuneeseen riskiin menehtyä infektioon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

A-ryhmän streptokokit aiheuttavat monia infektioita, joista yleisin on kuumeinen nieluinfektio eli angiina sekä tulirokko ja märkärupi. Myös monet keuhkokuumeet ja pehmytkudosinfektiot ovat A-ryhmän streptokokkien aiheuttamia. Ne voivat kehittyä aiemmin terveille henkilöille esim. rikkoutuneen ihon kautta saadun tartunnan seurauksena. Infektiota hoidetaan antibiooteilla. Vakavaan streptokokki A -yleisinfektioon sairastuvista noin 15 prosenttia kuolee.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uutispalvelu Duodecim
(Clinical Infectious Diseases 2016;62:845–852)
http://cid.oxfordjournals.org/content/62/7/845.abstract

Sisältö jatkuu mainoksen alla