Suklaata kolmena tai neljänä päivänä viikossa nauttivat näyttäisivät säästyvän sydänkohtauksilta muita todennäköisemmin, Heart-lehdessä julkaistu ruotsalaistutkimus osoittaa.

Suklaaseen liitetty suojavaikutus ei ole kovin suuri, vain 10–13 prosenttia, mutta väestötasolla tällainenkin muutos voi olla merkittävä.

Yhteys havaittiin seuraamalla 68 000 ruotsalaista vuodet 1998–2010. Osallistujat eivät sairastaneet sydänsairauksia tutkimuksen alkaessa, mutta sen aikana heistä 4 400 sairastui sydänkohtaukseen.

Samanlainen sydänoireiden vähentyminen havaittiin erillisessä viiden tutkimuksen meta-analyysissa, jossa tarkasteltiin sydänkohtausten ja muiden iskeemisten sydänoireiden yhteyksiä suklaan syömiseen.

Ruotsalaisten tuloksiin on voinut vaikuttaa moni muukin seikka suklaan lisäksi, mutta samansuuntaisia havaintoja on tehty aiemminkin ja eri puolilla maailmaa. Suklaan syönnissä kannattaa tästä huolimatta olla maltillinen, sillä paljon energiaa sisältävä suklaa voi helposti kerryttää liikakiloja, mikä puolestaan altistaa sydänoireille ja monille muille sairauksille.

Uutispalvelu Duodecim
(Heart 2016;102:1017–1022)
http://heart.bmj.com/content/102/13/1017