Tyypin 2 diabetesta potevat sairastuvat sydän- ja verisuonitauteihin tavallista herkemmin, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella eri sydänoireiden vaikutukset ovat heillä hyvin erilaisia. Vaarallisin näyttäisi olevan sydämen vajaatoiminta.Tulokset perustuvat yli 150 000 hiljattain tyypin 2 diabetekseen sairastuneen kymmenvuotiseen seurantaan. Seurannan aikana 48 000 potilasta menehtyi.Riski menehtyä seuraavan viiden vuoden kuluessa oli suurin potilailla, jotka sairastuivat sydämen vajaatoimintaan, tulokset osoittivat. Tämä havaittiin myös tapauksissa, joissa potilas oli sairastunut lisäksi aivoverenkiertohäiriöön, muihin sydän- ja verisuonitauteihin tai munuaissairauteen.Sydämen vajaatoimintaan sairastuminen käytännössä lyhensi potilaan elinikää keskimäärin 12–25 kuukautta viiden vuoden seurannassa. Riski kuolla seuraavien viiden vuoden aikana oli noin 3–5 kertaa suurempi kuin diabetesta sairastavan, jolla ei ollut sydän- ja verisuonitauteja. Havainnot ovat hyvin mielenkiintoisia, sillä sydämen vajaatoiminta ei ole kaikkein yleisin tyypin 2 diabetekseen liittyvä sydänoire, mutta tulosten valossa siihen pitäisi suhtautua erittäin vakavasti. Tyypin 2 diabetesta sairastavat menehtyvät noin 5–12 vuotta nuorempina kuin terveet samanikäiset, tutkimuksista tiedetään.Tutkimus julkaistiin Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes -lehdessä.Sydämen vajaatoiminta johtuu sairauksista kuten sepelvaltimotaudista ja korkeasta verenpaineesta, jotka häiritsevät sydänlihaksen toimintaa ja heikentävät sen kykyä supistua. Yleisin vajaatoiminnan oire on hengenahdistus rasituksessa. Vaiva on harvinainen alle 50-vuotiailla, mutta yleistyy nopeasti iän myötä. Kuusikymppisistä sitä potee muutama sadasta, mutta yli 80-vuotiaista jo joka kymmenes.

Uutispalvelu Duodecim(Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes 2020;13:e006260)https://doi.org/10.1161/CIRCOUTCOMES.119.006260

(000.000) 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla