Moni pitkäaikaissairas noudattaisi lääkityksiään paremmin, jos heille lähetettäisiin muistutuksia tekstiviesteillä. Havainto on tervetullut, sillä lääkitysten noudattaminen on monille vaikeaa.

Jama Internal Medicine -lehdessä julkaistut tulokset perustuvat kuudentoista aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja niiden yhteisanalyysiin. Tutkimukset olivat satunnaistettuja kokeita, joissa käytettiin erityyppisiä tekstiviestimuistutuksia.

Tekstiviestien ansiosta lääkitysten noudattaminen lisääntyi riippumatta siitä millaisia viestejä potilaat saivat ja kuinka usein niitä lähetettiin, analyysi osoitti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos normaalisti pitkäaikaispotilaista noin 50 prosenttia noudatti lääkityksiään, tekstiviestien ansiosta luku nousi lähemmäksi 70 prosenttia, tutkijat arvioivat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset ovat uskottavia, mutta lisätutkimuksissa olisi vielä selvitettävä miten pitkään tekstiviestien vaikutus jatkuu. Nyt analysoidut tutkimukset kestivät keskimäärin vain 12 viikkoa. Tutkimuksiin osallistui yhteensä 2 700 keskimäärin 39-vuotiasta.

Hiljattain julkaistussa tutkimuksessa tekstiviestejä käytettiin onnistuneesti myös sydänpotilaiden elämäntapamuutoksen tukemisessa. Elämäntapamuutoksiin kannustavat tekstiviestit auttoivat mm. kolesterolin ja verenpaineen hallinnassa.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2016;176:340–349)
http://dx.doi.org/10.1001/jamainternmed.2015.7667

Sisältö jatkuu mainoksen alla