Vielä seitsemänkymppisenä tupakoivat altistavat itsensä monen muun sairauden lisäksi dementialle, tuore tutkimus osoittaa. Dementiariski kuitenkin laskisi normaalitasolle, jos tupakoinnin lopettaisi viimeistään keski-iässä.

Journal of the American Geriatrics Society -lehden julkaisemat tulokset osoittavat tupakoivien seitsemänkymppisten sairastuvan dementiaan noin 2–3 kertaa todennäköisemmin kuin savuttomien. Myös tupakointi keski-iässä suurentaa dementiariskiä. Tupakoinnin tuolloin lopettavat eivät sairastu myöhemmin dementiaan sen todennäköisemmin kuin savuttomat.

Yhteydet koskivat Alzheimerin taudista sekä verisuoniperäisistä syistä johtuvia dementioita, mutta samanlainen yhteys näkyi analyysissa, jossa huomioitiin myös muut dementiat.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkimukseen osallistui 750 keskimäärin 72-vuotiasta japanilaista miestä ja naista. Kuudeltasadalta osallistujalta oli saatavilla myös terveystietoja 1970-luvulta, jolloin he olivat keskimäärin 57-vuotiaita. Tutkimuksen seuranta-aika oli 17 vuotta. Tuona aikana 250 osallistujaa sairastui dementiaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of the American Geriatrics Society 2015;63:2332–2339)
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jgs.13794/abstract

Sisältö jatkuu mainoksen alla