Moni dementia jäisi kehittymättä, jos ihmiset noudattaisivat tuttuja ja terveellisiä elämäntapoja, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Samalla vähentyisivät myös aivoinfarktit, sydäntaudit ja lukuisat muut sairaudet.

Olennaista olisi välttää tupakointia ja liikakiloja, liikkua säännöllisesti, syödä monipuolisesti ja terveellisesti sekä pitää verenpaine-, sokeri- ja kolesterolitasot hyvällä tasolla.

Tutkimuksen mukaan keski-iässä nämä kriteerit – tai mahdollisimman monta kriteeriä – täyttävät säästyvät verisuoniperäiseltä dementialta, aivoinfarkteilta ja aivoverenvuodoilta, aivojen haitalliselta surkastumiselta sekä kognitiivisten mielentoimintojen heikentymältä todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka elävät epäterveellisemmin. Tämä havaittiin kymmenen vuoden seurannassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yhteydet havaittiin, kun osallistujilta kysyttiin nykytilanteesta, mutta tulokset olivat pitkälti samanlaiset analyysissa, jossa keskityttiin seitsemän vuotta vanhempiin tietoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tulokset vahvistavat näyttöä terveellisten elämäntapojen merkityksestä sydän- ja verisuonitautien, dementian ja aivoverenkiertohäiriöiden ehkäisyssä. Dementiaan ei ole parantavaa hoitoa, joten ehkäisylle on todella tarvetta.

Noin 35 000 suomalaista kärsii lievästä ja 85 000 vähintään keskivaikeasta dementiasta. Huomattavasti useammalla on kuitenkin dementiaa lievempiä muistin ja muiden kognitiivisten mielentoimintojen heikentymiä.

Tutkimus julkaistiin lääketieteellisessä Stroke-lehdessä. Siinä käytettiin 2 800 keskimäärin 62-vuotiaan terveystietoja.

Uutispalvelu Duodecim
(Stroke 2016;47:1201–1206)
http://stroke.ahajournals.org/content/47/5/1201.abstract

Sisältö jatkuu mainoksen alla