Iäkkäänä lapsensa saavien jälkeläiset ovat tavallista suuremmassa autismin vaarassa, mutta sama saattaa koskea myös lapsia, joiden vanhemmilla on suuri ikäero. Ilmiötä on selitetty mm. iän myötä lisääntyvillä mutaatioilla sukusoluissa.

Tiedot käyvät ilmi hiljattain julkaistusta monikansallisesta tutkimuksesta, jossa vanhempien iän ja lapsen autismiriskin yhteyksiä selvitettiin lähes kuuden miljoonan lapsen tiedoilla Ruotsista, Tanskasta, Norjasta, Israelista ja Australiasta. Lapset olivat syntyneet vuosina 1985–2004 ja heitä seurattiin vuosiin 2004–2009. Seurannan aikana autismin kirjoon kuuluva häiriö diagnosoitiin 30 000 lapsella.

Analyysin perusteella sekä äidin että isän korkea ikä lapsen syntymän aikaan liittyi suurempaan autismiriskiin ja tämä havaittiin riippumatta toisen vanhemman iästä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Yli 50-vuotiaan isän lapsen autismiriski oli 66 prosenttia suurempi kuin 20–29-vuotiaan isän. Verrattuna 20–29-vuotiaaseen äitiin 40–49-vuotiaana raskaaksi tulevan lapsella todettiin autismi 15 prosenttia todennäköisemmin. Samanlainen yhteys havaittiin myös alle 20-vuotiaana äidiksi tulevilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suurimmillaan riskit olivat tapauksissa, joissa kummatkin vanhemmat olivat iäkkäitä lapsen syntyessä. Myös vanhempien välinen yli kymmenen vuoden ikäero liittyi suurentuneeseen autismiriskiin.

Ennen tätä tutkimusta ei ole ollut varmaa ovatko isän ja äidin iän vaikutukset riippumattomia toisistaan. Tulokset lisäävätkin tältä osin tietoa vanhempien iän ja vauvan autismiriskin välisestä yhteydestä. Aiemmissa tutkimuksissa isän korkea ikä hedelmöittymisen aikaan on yhdistetty myös suurentuneeseen skitsofrenian ja useiden muiden mielenterveysongelmien riskiin.

Tutkimus julkaistiin Molecular Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Molecular Psychiatry 2016;21:693–700)
http://www.nature.com/mp/journal/v21/n5/abs/mp201570a.html

Sisältö jatkuu mainoksen alla