Kohonneen verenpaineen hoitaminen pienentää sydänoireiden vaaraa riippumatta siitä, miten paljon verenpaine on koholla. Tuoreen tutkimuksen mukaan olennaista on, miten hyvin verenpaine saadaan laskemaan. Tutkimuksessa analysoitiin uudelleen 123 tutkimuksen ja yli 600 000 potilaan tiedot.

Tulosten perusteella jokainen 10 mmHg:n pudotus systolisessa verenpaineessa pienentää noin 20 prosenttia riskiä sairastua sepelvaltimotautiin, aivoverenkiertohäiriöön tai sydämen vajaatoimintaan. Tämä myös pidentää potilaiden elinikää, tulokset osoittavat.

Vaikutukset olivat samanlaisia ja samaa suuruusluokkaa riippumatta siitä oliko potilaan verenpaine paljon vai lievästi kohonnut hoidon alkaessa. Tutkimuksiin osallistui myös potilaita, jotka olivat jo sairastuneet sydän- ja verisuonisairauksiin.

Tutkimusten perusteella eri verenpainelääkkeiden vaikutukset myös eroavat jonkin verran. Huonoimmaksi osoittautuivat beetasalpaajat, jotka olivat heikoimpia vakavien sydänoireiden, aivoverenkiertohäiriöiden ja munuaissairauden ehkäisyssä. Kalsiumkanavan salpaajat olivat parhaita aivoverenkiertohäiriöiden ehkäisyssä ja huonoja sydämen vajaatoiminnan estämisessä. Diureetit puolestaan estivät sydämen vajaatoimintaa parhaiten.

Verenpaineen ja sen alentamisen merkitys sydän- ja verisuonitautien ehkäisyssä on tunnettu pitkään, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat näyttöä entisestään. Tulokset osoittavat myös hoidon ehkäisevän sydän- ja verisuonitautien oireita riippumatta siitä onko potilaan verenpaine paljon vai lievästi kohonnut.

Tutkimus julkaistiin Lancet-lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Lancet 2016;387:957–967)
http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2815%2901...

Iän myötä tapahtuva lihasten ja fyysisen toimintakyvyn heikkeneminen ei korjaannu D-vitamiinilisiä syömällä, tuore tutkimus osoittaa. D-vitamiinilisien on ajateltu auttavan, koska varsinainen D-vitamiinin vajaus voi aiheuttaa muun muassa lihasheikkoutta ja haitata hermoston lihaskoordinaatiota.Nyt julkaistut tulokset perustuvat satunnaistettuun kaksoissokkokokeeseen, jossa 78 kotonaan asuvalle yli 65-vuotiaalle annettiin puolen vuoden ajan joko D-vitamiinia tai lumevalmistetta. Osallistujat olivat jo fysiikaltaan hauraita tai suhteellisen hauraita, ja heidän veren D-vitamiinipitoisuutensa olivat keskimäärin 37 nmol/l, mikä on vähänlaisesti.

D-vitamiinilisien ansiosta osallistujien veren D-vitamiinipitoisuudet suurenivat huomattavasti, mutta tämä ei näkynyt lainkaan heidän lihaskunnossaan tai fyysisessä toimintakyvyssä. Kaikki osallistujat menestyivät lihaskuntoa ja lihasten rakennetta mittaavissa testeissä yhtä hyvin riippumatta siitä olivatko he saaneet lumetta vai D-vitamiinia.

Tulokset osoittavat, ettei D-vitamiinilisät vahvista iäkkäiden lihaksia ainakaan puolen vuoden kuurina, mutta on silti mahdollista, että pitemmässä seurannassa jotain eroja ilmenisi. Tämän varmistaminen edellyttää kuitenkin lisätutkimuksia.Tutkimus julkaistiin Journal of Nutrition -lehdessä.

D-vitamiinia syntyy iholla auringon UVB-säteilyn vaikutuksesta, mutta sitä saa myös ruoasta kuten kalasta sekä vitaminoiduista margariineista ja maitotuotteista.

Uutispalvelu Duodecim(Journal of Nutrition 2018;DOI:10.1093/jn/nxy024)http://doi.org/10.1093/jn/nxy024

(201865) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lihavuus ja varsinkin vakava lihavuus aiheuttavat monenlaisia riskejä raskauden aikana. Osa näistä riskeistä pienenisi lihavuusleikkauksen avulla, mutta tuoreen tutkimuksen mukaan leikkauksen läpikäyneiden raskauksissa saattaa olla tavallista enemmän muita ongelmia.

Tutkimus julkaistiin tieteellisessä American Journal of Obstetrics & Gynecology -lehdessä, ja se perustuu 2,8 miljoonan naisen terveystietoihin. Naisista 8 400 oli ollut lihavuusleikkauksessa.

Analyysin perusteella lihavuusleikkauksen läpikäyneillä naisilla oli vähemmän raskausdiabetesta, verenpaineongelmia, raskaudenjälkeistä verenvuotoa ja keisarileikkauksia kuin saman verran ennen raskautta painaneilla naisilla, jotka eivät olleet käyneet lihavuusleikkauksessa. Heidän vauvansa olivat myös tavallista harvemmin suurikokoisia raskauden kestoon nähden.

Näistä monista hyödyistä huolimatta samaan aikaan lapsen pienikokoisuus, raskauden aikaiset kasvunhidastumat ja ennenaikaiset synnytykset olivat yleisempiä lihavuusleikatuilla. Lihavuusleikkaus ei vaikuttanut raskausmyrkytyksen eli pre-eklampsian, kohtukuolemien, synnynnäisten epämuodostumien tai vastasyntyneiden kuolemien todennäköisyyteen.Suomessa lihavuusleikkauksia tehdään pääasiassa sairaalloisen lihaville potilaille, joiden lihavuus on jatkunut vähintään viisi vuotta ja joiden painoindeksi on yli 40. Tämä tarkoittaa 170-senttimetriselle henkilölle vähintään 116 kilon painoa ja 180-senttiselle yli 130 kiloa. Vaikeahoitoista diabetesta tai useita lihavuuteen liittyviä sairauksia potevia leikataan kuitenkin jo, kun painoindeksi ylittää 35.

Uutispalvelu Duodecim(American Journal of Obstetrics & Gynecology 2018;DOI:10.1016/j.ajog.2018.02.003)https://doi.org/10.1016/j.ajog.2018.02.003

(201865) 2018 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.