Aivoverenkierron häiriöön sairastuvat saavat parempaa hoitoa, jos he joutuvat sairaalaan arkipäivänä kello 9 ja 17 välillä. Näin on ainakin Skotlannissa, tuore tutkimus osoittaa. Tämä voi vaikuttaa myös potilaiden ennusteeseen.

Tutkimuksessa hyödynnettiin rekisteritietoja Skotlannissa vuosina 2005–2013 tapahtuneista aivohalvauksista ja muista aivoverenkierron häiriöistä. Tapauksia oli runsaat 52 000.

Verrattuna potilaisiin, jotka oli tuotu sairaalaan arkipäivänä kello 9 ja 17 välillä,
viikonloppuna sairastuneista 36 prosenttia harvempi pääsi heti aivohalvausyksikköön. Heille tehtiin myös harvemmin nielemiskykyä arvioiva testi, jolla arvioidaan potilaan kyky syödä ja ottaa lääkkeensä suun kautta. Sama koski potilaita, jotka oli tuotu sairaalaan arki-iltana kello 17 jälkeen, mutta yhteydet olivat jonkin verran heikompia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tutkijat löysivät myös eroja potilaiden riskissä kuolla viikon tai kuukauden sisällä sairaalaan tulosta. Tässäkin analyysissa riskit olivat pienimmät arkena päiväsaikaan hoitoon tuoduilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samanlainen viikonloppuilmiö on havaittu mm. sydäninfarkti- ja leikkauspotilailla. Myös synnytyksissä on enemmän ongelmia viikonloppuisin, tutkimuksista tiedetään. Ilmiötä on selitetty mm. sairaaloiden pienemmällä viikonloppumiehityksellä, mutta on myös mahdollista, että virka-aikaan sairastuvat hakeutuvat hoitoon nopeammin ja siksi pärjäävät paremmin.

Tutkimus julkaistiin Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry 2016;87:138–143)
http://jnnp.bmj.com/content/87/2/138.abstract

Sisältö jatkuu mainoksen alla