Verenpainetautiin sairastuvat ovat usein olleet ylipainoisia tai huonokuntoisia nuorina aikuisina. Ehkäisemällä painonnousua ja harrastamalla liikuntaa moni voisikin mahdollisesti ehkäistä verenpaineen kohoamista jo monta vuosikymmentä aikaisemmin.

Tulokset perustuvat paljon käytettyyn ruotsalaisaineistoon, jossa yli 1,5 miljoonaa ruotsalaismiestä on seurattu kutsunnoista jopa yli kuusikymmenvuotiaaksi. Vuodet 1969–2012 kattavan seurannan aikana 93 000 miehellä todettiin verenpainetauti.

Ylipaino ja heikko fyysinen kunto 18-vuotiaana liittyivät suurentuneeseen riskiin sairastua verenpainetautiin myöhemmin elämässä. Yhteydet havaittiin riippumatta perinnöllisestä verenpainetaudin alttiudesta ja sosiaalisista ja taloudellisista tekijöistä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ylipainoisten sairastumisriski oli 2,5-kertainen ja huonokuntoisten 1,5-kertainen, mutta riski nousi 3,5-kertaiseksi, jos mies oli 18-vuotiaana sekä ylipainoinen että huonokuntoinen. Erot havaittiin verrattuna normaalipainoisiin ja hyväkuntoisiin miehiin. Huono fyysinen kunto ennakoi verenpainetautia myös normaalipainoisilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nuoruuden fyysisen kunnon ja ylipainon yhteyksiä myöhemmän aikuisiän verenpaineeseen ei ole juuri tutkittu, joten tulokset ovat erittäin tervetulleita. Tulokset viittaavat myös siihen, että toimet verenpainetaudin ehkäisemiseksi kannattaisi aloittaa aikuisuuden kynnyksellä. Hyvä fyysinen kunto ja liikakilojen välttäminen auttavat myös lukuisten muiden sairauksien ehkäisyssä.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Internal Medicine 2016;DOI:10.1001/jamainternmed.2015.7444)
http://dx.doi.org/10.1001/jamainternmed.2015.7444

Sisältö jatkuu mainoksen alla