Hyvä fyysinen kunto pidentää elinikää riippumatta mahdollisesta ylipainosta. Tuoreen ruotsalaistutkimuksen mukaan ylipaino on silti merkittävämpi terveysongelma kuin vähäinen liikunta.

Ruotsalaisten tulokset perustuvat yli 1,3 miljoonan ruotsalaismiehen 29-vuotiseen seurantaan, jonka aikana 44 000 osallistujaa menehtyi. Miehet olivat 18-vuotiaita seurannan alkaessa.

Verrattuna tutkimuksen alussa huonoimmassa kunnossa oleviin parhaimmassa fyysisessä kunnossa olevista puolet harvempi menehtyi seurannan aikana. Hyvä fyysinen kunto liittyi pienempään kuolleisuuteen sekä normaalipainoisilla että ylipainoisilla, mutta yhteys heikkeni mitä lihavampi henkilö oli.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vaikka hyväkuntoisten ylipainoisten kuolleisuus oli seurannan aikana vähäisempää kuin huonokuntoisten lihavien, he menehtyivät silti todennäköisemmin kuin normaalipainoiset. Jopa huonokuntoisimmat normaalipainoiset elivät pitempään kuin parhaimmassa fyysisessä kunnossa olevat ylipainoiset, tutkijat havaitsivat.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ruotsalaisten tulokset viittaavat siihen, että vaikka liikunta pienentää liikakiloihin liittyviä terveysriskejä, se ei riitä kumoamaan lihavuuden aiheuttamia ongelmia. Terveysriskejään pienentävien kannattaisikin panostaa etenkin laihduttamiseen.

Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(International Journal of Epidemiology 2015;doi:10.1093/ije/dyv321)
http://ije.oxfordjournals.org/content/early/2015/12/20/ije.dyv321.abstract

Sisältö jatkuu mainoksen alla