Helppo keino vähentää kemikaalialtistustaan on miettiä omia kauneudenhoitorutiinejaan.

1. Pidä itsestäsi kokonaisvaltaisesti hyvää huolta. Iho ja hiukset ovat kehon ja sielun peilejä. Ne saavat hyvinvointinsa pääosin sisältäpäin.

2. Hoida ihoasi ja hiuksiasi säännöllisesti ja tarpeen, ei tavan mukaan. Mieti, onko tarpeen pestä koko vartalo ja hiukset joka päivä, vai riittäisikö välillä vain kriittisten alueiden pesu.

3. Suosi monikäyttötuotteita. Valitse voide tai öljy, joka käy sekä päivällä että yöllä. Kokeile myös, riittäisikö yksi käyttökerta päivässä. 

4. Anna ihon olla välillä rauhassa. Osa rypyistä on geneettistä alkuperää, eikä niille voi mitään. Osa taas on enemmän riippuvaisia elintavoista ja auringosta. Suosi varjoa tai peittäviä vaatteita. Myös riittävä uni ja lepo ovat tehokkaita ryppyhoitajia. 

5. Jos värjäät hiuksiasi, pidennä värjäysväliä tai suosi kasvivärejä. Kokeile välillä, miltä oma väri näyttäisi.

6. Testaa tuotetta ennen ostamista. Hyvältä tuntuvaa tulee käytettyä, eikä se jää pilaantumaan kaappien hyllyille.

7. Karsi päällekkäiset tuotteet. Osta mieluummin yksi hyvä voide. Nuukuuksissa ostettu voide ei välttämättä riitä, vaan lotraat useampaa voidetta päällekkäin.

8. Säilytä tuotteet oikein. Sopivassa paikassa on kuivaa, alle 25 astetta ja se on suojassa auringonvalolta. Mitä enemmän tuotteessa on vettä, sen helpommin se pilaantuu. Jos käytät tuotteita harvoin, suosi vähän vettä sisältäviä, kuten öljyjä tai vahoja.

9. Pidä tuotteet käyttökelpoisina. Älä laimenna niitä vedellä tai tai muilla aineilla.

10. Suosi pumppupulloja. Jos purkki on avosuinen, ota tuotetta puhtaalla lastalla, älä sormin.

Lukija kysyy:

"Ketä uskoa, kun osa on sitä mieltä, ettei raskausaikana saisi käyttää lainkaan kosmetiikkaa? Onko meikkaamisesta, hiustenvärjäyksestä tai rakennekynsistä haittaa vauvalle?"

Lue asiantuntijan vastaus täältä

 Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta -sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.