Helppo keino vähentää kemikaalialtistustaan on miettiä omia kauneudenhoitorutiinejaan.

1. Pidä itsestäsi kokonaisvaltaisesti hyvää huolta. Iho ja hiukset ovat kehon ja sielun peilejä. Ne saavat hyvinvointinsa pääosin sisältäpäin.

2. Hoida ihoasi ja hiuksiasi säännöllisesti ja tarpeen, ei tavan mukaan. Mieti, onko tarpeen pestä koko vartalo ja hiukset joka päivä, vai riittäisikö välillä vain kriittisten alueiden pesu.

3. Suosi monikäyttötuotteita. Valitse voide tai öljy, joka käy sekä päivällä että yöllä. Kokeile myös, riittäisikö yksi käyttökerta päivässä. 

4. Anna ihon olla välillä rauhassa. Osa rypyistä on geneettistä alkuperää, eikä niille voi mitään. Osa taas on enemmän riippuvaisia elintavoista ja auringosta. Suosi varjoa tai peittäviä vaatteita. Myös riittävä uni ja lepo ovat tehokkaita ryppyhoitajia. 

5. Jos värjäät hiuksiasi, pidennä värjäysväliä tai suosi kasvivärejä. Kokeile välillä, miltä oma väri näyttäisi.

6. Testaa tuotetta ennen ostamista. Hyvältä tuntuvaa tulee käytettyä, eikä se jää pilaantumaan kaappien hyllyille.

7. Karsi päällekkäiset tuotteet. Osta mieluummin yksi hyvä voide. Nuukuuksissa ostettu voide ei välttämättä riitä, vaan lotraat useampaa voidetta päällekkäin.

8. Säilytä tuotteet oikein. Sopivassa paikassa on kuivaa, alle 25 astetta ja se on suojassa auringonvalolta. Mitä enemmän tuotteessa on vettä, sen helpommin se pilaantuu. Jos käytät tuotteita harvoin, suosi vähän vettä sisältäviä, kuten öljyjä tai vahoja.

9. Pidä tuotteet käyttökelpoisina. Älä laimenna niitä vedellä tai tai muilla aineilla.

10. Suosi pumppupulloja. Jos purkki on avosuinen, ota tuotetta puhtaalla lastalla, älä sormin.

Lukija kysyy:

"Ketä uskoa, kun osa on sitä mieltä, ettei raskausaikana saisi käyttää lainkaan kosmetiikkaa? Onko meikkaamisesta, hiustenvärjäyksestä tai rakennekynsistä haittaa vauvalle?"

Lue asiantuntijan vastaus täältä

 Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta -sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.