Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Mitä saisi olla? Pistoksia, happoja vai valohoitoa? Ammattilainen hoitaa kauneutta osaavin käsin ja teknologia tuo lisätehoa nuorekkuuden vaalimiseen.

Hieronnalla hyvää oloa

Vaikka kosmetologi käyttää apuna esimerkiksi ultraääntä, alipainetta tai laseria, käsin tehtävät hoidot ovat edelleen suosituimpia.

Uusiin hoitoaineisiin yhdistellään hierontoja. Turvotusta häädetään lymfahieronnalla. Suosittuja ovat myös sidekudos-, painelu-, kuuma- ja kylmäkivi- ja shiatsuhieronnat.

Jo yksi hoitokerta saa ihon virkeämmän näköiseksi. Pitkäkestoisempia tuloksia saadaan useamman kerran sarjahoidolla.

Valohoidolla muutoksia

Valon aallonpituuksilla ja väreillä vaikutetaan ihon eri kerroksiin tavoitteen mukaan. Lasereilla ja valoimpulssihoidoilla kosmetologit ja lääkärit hoitavat couperosaa, vaalentavat pigmenttiläiskiä, hidastavat ihokarvojen kasvua tai poistavat tatuointeja.

Lääkäreiden tekemällä lääketieteellisellä LED-valohoidolla hoidetaan valon aallonpituudesta riippuen aknetulehdusta, ruusufinniä tai punoitusta. Sitä käytetään myös ihon nuorentamiseen ja kiinteyttämiseen.

Jos valon vaikutusta tehostetaan lääkkeillä tai erikoisvoiteilla, hoitoa kutsutaan foto­dynaamiseksi eli PDT-hoidoksi. Sillä voidaan kosmeettisten hoitojen lisäksi hoitaa myös laaja-alaisia auringonvalovaurioita ja ihosyövän esiasteita ilman arpia.

Mesoterapialla nuoruutta

Kosmetologit imeyttävät tehoaineita ihon läpi ultraäänellä tai sähkölaitteilla. Käytössä on myös neulausrulla, joka tekee ihon pintaan pieniä, näkymättömiä reikiä, joiden kautta ihoa nuorentavia ja kosteuttavia hoitoaineita imeytetään.

Esteettiseen ihonhoitoon perehtyneiden lääkärien tekemässä mesoterapiassa mennään syvemmälle ihon läpi. Neulausrullan tekemien reikien lisäksi ihoon viedään ruiskutuslaitteen neulapistoksilla vitamiineja, antioksidantteja, amino- ja hyaluronihappoa tai lääkeaineita. Iho kiinteytyy ja pinta siliää nuorekkaaksi.

Pistoksilla sileyttä

Nuoruuden pyöreyden ja ryppyjen silottelun suosituin keino on erilaiset pistoshoidot. Valahtaneita piirteitä, kaventuneita huulia ja juonteita täytetään valmisteilla, jotka nostavat ryppyjä ja kosteuttavat ihoa. Yksi suosituimmista täyteaineista on hyaluronihappo. Sillä silotetaan kasvojen lisäksi kaulaa, kämmenselkiä, dekolteeta ja muita alueita.

Täyteaine pysyy käyttötarkoituksesta ja aineen ominaisuuksista riippuen muutamasta kuukaudesta pariin vuoteen, kunnes se hiipuu hiljalleen pois. Iho ei jää lurpottamaan vaan palautuu hiljalleen ennalleen.

Ryppyjä loivennetaan myös botuliinitoksiinilla. Se on lääke, jota saavat käyttää vain lääkärit tai heidän vastuulla ja hoitomääräyksestä työskentelevät sairaanhoitajat. Lääke saa lihaksen supistumaan rauhallisemmin. Seurauksena juonteet näkyvät loivempina.
Lääkärit käyttävät usein molempia pistoshoitoja yhtä aikaa.

Hapolla sileäksi

Kemiallisessa kuorinnassa iholle levitetään erivahvuisia happoja riippuen siitä, mitä ongelmaa hoidetaan ja millainen tulos halutaan saada aikaan.

Miedoimmillaan kosmetologin tekemänä ihon väri kirkastuu ja iho hilseilee kevyesti muutaman päivän ajan.  

Lääkärien käytössä on ihoa syvemmältä kuorivia aineita esimerkiksi arpien ja ryppyjen hoitoon. Alta paljastuu sileämpi, kiinteämpi ja väriltään tasaisempi iho.  

Maksaläiskiä kuoritaan pois kevyemmillä hapoilla. Kuorintoihin käytettävät hapot ja niiden käyttötavat ovat kehittyneet. Uusimmat hapot eivät välttämättä aiheuta ihon kuoriutumista ollenkaan.

 

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.