hilse, kuiva päänahka, kutina
Kuva Shutterstock

Kuiva päänahka on monen ongelma talvella. Auttaako ahkera pesu ja millä olisi parasta pestä?

Jos hiuspohja kutisee, kokeile ensiapuna rauhoittaa sitä hoitoaineella.

Harjaa hiuksia päivittäin, se virkistää hiuspohjaa ja antaa kiiltoa hiuksiin. Tavoite on pitää hiukset pehmeinä ja hiuspohja joustavana pesu- ja hoitoaineella.

Saako pestä joka päivä?

Saa, kunhan käyttää hiusten laadulle sopivaa sampoota ja hoitoainetta. Sampoo avaa hiuksen pinnan ja poistaa lian. Hoitoaine kosteuttaa ja hoitaa sekä sulkee hiuksen pinnan. Sampoo ja hoitoaine voivat olla eri tuoteperheistä. Esimerkiksi kosteuttava sampoo ja tuuheuttava hoitoaine toimivat hyvin yhdessä.

Jos hiuspohja hilseilee, hilsesampoo rauhoittaa kutinaa ja puhdistaa hyvin. Sen pariksi sopii kosteuttava hoitoaine.

Jos käytät päivittäin vahaa tai muotoilutuotetta, pese hiukset ja hiuspohja syväpuhdistavalla sampoolla kerran viikossa. Kokeile myös hiuspohjan kuorinta-ainetta. Tai vaahdota hiukset kahdesti hyvin, jotta rasvat lähtevät pois.

Vaihtele sampoita ja hoitoaineita hiusten, hiuspohjan ja muotoilutuotteidenkin mukaan. Lisää sampoo hiuksiin käsien kautta ja hiero hiuspohjaa sormenpäillä, jotta se puhdistuu hyvin.

Hiuksia ei kuitenkaan kannata pestä vain tavan vuoksi, sillä vesipesu kuluttaa aina jonkin verran hiuksia. Se myös hieman lyhentää värjättyjen hiusten värinkestoa ja hehkua. Pesuväliä voi pidentää kuivasampoolla. Myös muotoilu auttaa. Kun hiukset muotoilee heti pesun jälkeen koholle päänahasta, ne pysyvät kauemmin puhtaina ja kuohkeina.

Jos treenaat paljon, älä jätä hikeä päänahkaan kutisemaan. Huuhtaise se pois vaikka vedellä mahdollisimman pian.

kutina, atopia, kuiva iho, kortisoni

Miksi korvanlehdet ja -taustat kutisevat. Voiko se olla allergiaa? Miten asian voi tutkia? Bepanthen-, Sibicort- ja kosteuttavia voiteita olen kokeillut, eivät auta.

Korvataustaihon kutinalle voi olla monia syitä. Tavallisimpia ovat seborroinen dermatiitti eli taliköhnäihottuma, atooppinen ihottuma tai infektioekseema.

Hiusvärit, lakat, pesuaineet ja hajusteet voivat aiheuttaa ärsytystä tai allergista reaktiota. Myös itsehoitovalmisteet, mm. Sibicort ja Bepanthen voivat aiheuttaa punoitusta, kutinaa ja ihottumaa.

Mikäli kyse on taliköhnäihottumasta, kaikki rasvaiset voiteet voivat lisätä hilseilyä. Tässä vaiheessa kannattaisi kääntyä yleislääkärin tai ihotautilääkärin puoleen. Itsehoitona voi käyttää kutinaa lievittämään antihistamiinilääkitystä.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Käyn 2 kertaa viikossa vesijuoksemassa ja ihoni alkaa kihelmöidä tunnin jälkeen. Onko jotain tuotetta tai ennaltaehkäisytapaa kuivan ihon ja kloorin yhdistelmälle? Rasvaan ihoni heti uinnin jälkeen Aqualanilla tai Decubalilla.

Kloorilla on herkkää ihoa ja limakalvoja ärsyttävä vaikutus, jota on vaikea estää. Voisit kokeilla ihon rasvausta myös edellisenä iltana hieman rasvaisemmalla kosteusvoiteella (esim. Locobase Repair ja Ceridal-lipogeeli). Nykyään monessa uimahallissa puhdistetaan vesi kloorin sijaan otsonilla, joka ärsyttää vähemmän.
 

Lue lisää veden vaikutuksesta kuivaan ihoon.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.