Seerumipurkkien kyljissä näiden ihmeaineiden luvataan tekevät yhtä ja toista. Selvitimme, mitä lupaukset tarkoittavat ja kokosimme pienen seerumisanaston.

Seerumeita, kuten voiteitakin, on eri käyttötarkoituksiin ja eri ihotyypeille. Ne lupaavat kosteuttaa, kiinteyttää, rauhoittaa tai suojata ihoa.  
Esimerkiksi kosteuttava seerumi kosteuttaa ihon pintaa, jolloin iho tuntuu joustavalta, pehmeältä ja miellyttävältä. Kosteuttava seerumi voi myös jäädä ihon pintaan, jolloin se estää  kosteuden haihtumista.
Kiinteyttävä seerumi lupaa vähentää juonteita esimerkiksi täyttämällä niitä. Kohottava seerumi taas muodostaa ihon pintaan kalvon, joka saa ihon näyttämään ja tuntumaan napakammalta.

Seerumisanasto

Elvyttävä ➠ Tehostaa ihon aineenvaihduntaa, jolloin ihon uusiutumiskyky paranee.
Kiinteyttävä ➠ Ainesosat vaikuttavat kollageenin ja elastiinin muodostukseen. Tuote saattaa tehdä ihon pinnalle kalvon, joka saa ihon näyttämään napakammalta.
Kosteuttava ➠ Sisältää ihoa kosteuttavia ainesosia. Suosikkiaine on hyvin kosteutta itseensä sitova hyaluronihappo.
Pikakaunistava ➠ Sisältää pieniä juonteita silottavia ainesosia sekä valoa heijastavia tai ihon väriä tasoittavia pigmenttejä, jotka saavat ihon näyttämään tasaisemmalta.
Rauhoittava ➠ Sisältää aineita, joilla on todettu olevan ihon tilapäisiä ärsytyksiä rauhoittava vaikutus.
Ravitseva ➠ Sisältää ihon kuntoa parantavia mineraaleja, vitamiineja, antioksidantteja ja tyydyttämättömiä rasvahappoja.

Lue, miten seerumeita käytetään

Näin anti-age-tuotteet toimivat

Jos ihotyyppi poikkeaa tavallisesta, on paras yrittää valita kosmetiikka omalle ihotyypille tarkoitetusta tuotteista. Niitä on olemassa esimerkiksi kuivalle, rasvaiselle tai couperosaiholle.

Lue lisää: Allergiaa kosmetiikasta

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.