Seerumipurkkien kyljissä näiden ihmeaineiden luvataan tekevät yhtä ja toista. Selvitimme, mitä lupaukset tarkoittavat ja kokosimme pienen seerumisanaston.

Seerumeita, kuten voiteitakin, on eri käyttötarkoituksiin ja eri ihotyypeille. Ne lupaavat kosteuttaa, kiinteyttää, rauhoittaa tai suojata ihoa.  
Esimerkiksi kosteuttava seerumi kosteuttaa ihon pintaa, jolloin iho tuntuu joustavalta, pehmeältä ja miellyttävältä. Kosteuttava seerumi voi myös jäädä ihon pintaan, jolloin se estää  kosteuden haihtumista.
Kiinteyttävä seerumi lupaa vähentää juonteita esimerkiksi täyttämällä niitä. Kohottava seerumi taas muodostaa ihon pintaan kalvon, joka saa ihon näyttämään ja tuntumaan napakammalta.

Seerumisanasto

Elvyttävä ➠ Tehostaa ihon aineenvaihduntaa, jolloin ihon uusiutumiskyky paranee.
Kiinteyttävä ➠ Ainesosat vaikuttavat kollageenin ja elastiinin muodostukseen. Tuote saattaa tehdä ihon pinnalle kalvon, joka saa ihon näyttämään napakammalta.
Kosteuttava ➠ Sisältää ihoa kosteuttavia ainesosia. Suosikkiaine on hyvin kosteutta itseensä sitova hyaluronihappo.
Pikakaunistava ➠ Sisältää pieniä juonteita silottavia ainesosia sekä valoa heijastavia tai ihon väriä tasoittavia pigmenttejä, jotka saavat ihon näyttämään tasaisemmalta.
Rauhoittava ➠ Sisältää aineita, joilla on todettu olevan ihon tilapäisiä ärsytyksiä rauhoittava vaikutus.
Ravitseva ➠ Sisältää ihon kuntoa parantavia mineraaleja, vitamiineja, antioksidantteja ja tyydyttämättömiä rasvahappoja.

Lue, miten seerumeita käytetään

Näin anti-age-tuotteet toimivat

Jos ihotyyppi poikkeaa tavallisesta, on paras yrittää valita kosmetiikka omalle ihotyypille tarkoitetusta tuotteista. Niitä on olemassa esimerkiksi kuivalle, rasvaiselle tai couperosaiholle.

Lue lisää: Allergiaa kosmetiikasta

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.