Saksalaistutkijat ovat saaneet lisää todisteita pitkäaikaisen ilmansaastealtistuksen ja kehon tulehdustilojen yhteydestä. Tulehdustilat voivat osaltaan selittää miksi ilmansaasteet altistavat mm. sydänoireille.

Tulosten perusteella pitkäaikainen altistuminen ilman PM2,5-pienhiukkasille sekä suuremmille PM10-hiukkasille liittyy suurentuneeseen tulehdustiloista kertovan hs-CRP-proteiinin pitoisuuteen ja verihiutaleiden määrän kasvuun veressä. Pitoisuudet suurenivat tasaisesti hiukkasten määrän kasvaessa.

Tutkimuksessa käytettiin 4 800 saksalaisen tietoja, jotka kerättiin vuosina 2000–2003 ja 2006–2008. Tutkijoilla oli käytössään myös tiedot osallistujien asuinalueiden ilmansaastepitoisuuksista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

EU:ssa ja Suomessa PM2,5-pienhiukkasten vuotuinen raja-arvo on 25 mikrogrammaa kuutiossa ilmaa ja PM10-hiukkasten 40 mikrogrammaa. On kuitenkin viitteitä siitä, että sydänoireiden riski kasvaa jo näitä alhaisemmilla pitoisuuksilla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomessa suurin osa hengitysilman PM2,5-pienhiukkasista kulkeutuu ulkomailta. Etenkin taajamissa puulämmitys on kuitenkin paikallisesti merkittävä hiukkasten lähde.

Tutkimus julkaistiin Occupational and Environmental Medicine -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Occupational and Environmental Medicine 2015;72:656–663)
http://oem.bmj.com/content/72/9/656.abstract

Sisältö jatkuu mainoksen alla