Energiapitoisuus kertoo, kuinka paljon energiaa on sadassa grammassa ruokaa.

Ihminen lopettaa syömisen, kun tuntee olonsa kylläiseksi. Kylläisyyden aiheuttaa ruoan määrä mahalaukussa. mahan "kylläisyysmittarit" eivät tunnista lainkaan, paljonko ruoassa on energiaa. Niinpä 150 grammaa makkaraa ei tee sen kylläisemmäksi kuin 150 grammaa banaania.

Oletetaan, että tulet kylläiseksi syötyäsi 400 grammaa ruokaa.

  • Jos syömäsi ruoka sisältää energiaa keskimäärin 180 kcal/100 g, saat ateriasta 720 kilokaloria.
  • Jos syömäsi ruoka sisältää keskimäärin 120 kcal/100 g, tulee ateriasta vain 480 kilokaloria.

Energiapitoisuus kertoo, kuinka paljon energiaa (kilokaloreita tai -jouleja) on sadassa grammassa ruokaa.

Ruoan energiapitoisuuteen vaikuttavat

  1. Rasva. Rasvassa on paljon energiaa, 900 kilokaloria 100 grammassa. Sen vuoksi runsaasti rasvaa sisältävien ruokien energiapitoisuus on suuri ja vähän rasvaa sisältävien pieni.
    Esimerkiksi 100 g emmental-juustoa (rasvaa 28%) sisältää 365 kcal, raejuustoa (rasvaa 2%) 90 kcal. 
     
  2. Vesi. Vesi on kaloritonta. Kun ruoka sisältää paljon vettä, sen energiapitoisuus on pieni. Veden pitää olla itse ruoassa, erikseen juotuna vesi ei täytä lainkaan, vaan kulkee nopeasti pois mahalaukusta.
    Esimerkiksi 100 g kaurapuuroa (vettä 90%) sisältää 46 kcal, paahtoleipää (vettä 46%) 225 kcal.
     
  3. Kuitu. Ravinnon kuidut kulkevat suolen läpi eivätkä anna energiaa. Siksi ne pienentävät ruoan kaloripitoisuutta. Kuitua on paljon täysjyvätuotteissa: puuroissa, myslissä ja leivissä.

Miten energiapitoisuuden tietää?

Pakkausselosteet ilmoittavat ruoan energiapitoisuuden kilojouleina (kJ) tai kilokaloreina (kcal) 100 grammaa kohti. Hyvä tietolähde on Kansanterveyslaitoksen ruokasivusto osoitteessa www.fineli.fi.