Alkoholi saattaa imeytyä huomattavasti nopeammin lihavuusleikkauksen jälkeen ja aiheuttaa myös kovemman humalatilan pienemmillä alkoholimäärillä. Tämä tarkoittaa myös sitä, että lihavuusleikkauksessa olleet ylittävät rattijuopumuksen promillerajat helpommin kuin muut, yhdysvaltalaistutkijat kirjoittavat.

Yhdysvaltalaisten havainnot perustuvat pieneen tutkimukseen, johon osallistui kahdeksan mahalaukun ohitusleikkauksessa ollutta ja yhdeksän sellaiseen jonottavaa naista. Osana tutkimusta kaikki naiset joivat yhdellä tutkimusviikolla kaksi alkoholiannosta valvotuissa oloissa ja toisella viikolla vastaavan määrän alkoholitonta juomaa.

Naisten verinäytteet osoittivat, että lihavuusleikkauksessa olleiden veren alkoholipitoisuus nousi nopeammin ja kohosi kaksi kertaa suuremmaksi kuin verrokkien. Naiset myös tunsivat olevansa kovemmassa humalassa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tulokset viittaavat siihen, että mahalaukun ohitusleikkauksen aiheuttamat muutokset ruoansulatuselimistössä nopeuttavat alkoholin siirtymistä verenkiertoon. Aiemmissa tutkimuksissa on saatu viitteitä myös siitä, että lihavuusleikkaukset saattavat lisätä alkoholiongelmia. Lääkäreiden olisikin hyvä varoittaa potilaitaan näistä vaikutuksista ja riskeistä ennen leikkausta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton Jama Surgery -lehdessä.

Uutispalvelu Duodecim
(Jama Surgery 2015DOI:10.1001/jamasurg.2015.1884)
http://archsurg.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2422337

Sisältö jatkuu mainoksen alla