Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Jos jalkateräsi kipuilevat vaivaisenluusta tai jostakin muusta, nämä täsmäjumpat helpottavat oloa. Kokeile ja ota tavaksi!

JUMPPA JALKATERÄLLE

  1. Seiso portaalla tai tukevan kirjapinon päällä päkiöiden varassa, jalkapohjat vaakatasossa. Voit tehdä pientä, hidasta joustoliikettä.
  2. Pysy asennossa minuutti ja lepuuta jalkoja. Ota tarvittaessa seinästä tukea.
  3. Voit pidentää harjoitusaikaa vähitellen kolmeen minuuttiin.

JUMPPA VAIVAISENLUULLE

  1. Leikkaa tennispallo leipäveitsellä kahtia ja aseta puolikas isovarpaan tyvinivelen alle.
  2. Seiso pallon päällä ja litistä sitä lattiaa vasten. Pidä kantapää maassa, varpaat eivät saa kipristyä.
  3. Pidä jännitys kymmeneen laskien ja päästä jalkaterä rennoksi. Toista 10 kertaa ja vaihda jalkaa.
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Liikuntatutkija Marjo Rinne sanoo, että lihasharjoittelun tulokset huomaa välittömästi.

”ILMAN VOIMAILUA lihasmassa vartalossa vähenee 45–55-vuotiailla naisilla prosentin vuodessa. Säännöllisellä lihaskuntoharjoittelulla lihaskatoa voi hidastaa huomattavasti.

Lihasharjoittelua aloitteleva huomaa tulokset välittömästi. Jalka nousee kevyemmin rappusissa ja nojatuolin siirtäminen ei vedä käsiä makaroniksi. Kassit jaksaa kantaa ja lapsen nostaa syliin.

Lihakset kuluttavat energiaa, rasva ei. Mitä enemmän lihasten lepotilaa rikotaan, sitä paremmin ne vahvistuvat ja syövät rasvalta elintilaa. Lihasten käyttö aktivoi myös insuliinin eritystä, mikä säätelee energia-aineenvaihduntaa eli elimistössä veren sokeripitoisuutta ja rasvan käyttöä ja varastoitumista.

Lihakset toimivat tahdonalaisesti. Harjoittelu opettaa käskyttämään lihaksia . Kun osaa antaa lihaksille tarkkaa hermostollista käskytystä on helppo kehittää voimaa. Tiukka ajatus: ”Jaksan vielä kaksi kyykkyä” todella toimii, sillä viesti menee hermostoon ja reidet tottelevat käskytystä.

Aloittelevan lihastreenaajan on turha pelätä housunpunttien kiristymistä. Arkivoiman lisääntymisen tuntee nopeasti, mutta näkyvissä lihaskudoksen muutoksissa kestää säännöllisellä nousujohteisella lihasharjoittelulla 3–4 kuukautta.

Aktiivisesti harjoitettujen lihasten koko ei ehkä kasva, mutta muoto muuttuu. On kiva katsoa peilistä kiinteämpää ja ryhdikkäämpää vartaloa.”

Artikkeli jatkuu alapuolella
Videot
Raxun lihasjumppa aloittelijalle
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Urheilupsykologi Satu Kaski pitää hyvää lihaskuntoa henkisen elämän ankkurina.

”Asento vaikuttaa tutkitusti asenteeseen. Selkä suorassa kokee itsensä paljon itsevarmemmaksi. Rohkealla asenteella uskaltaa tarttua uusiin työhaasteisiin tai ostaa vaikka puutarhapalstan.

Ryhdikkyys heijastuu myös tunnepuolelle. Kun tietää jaksavansa vääntää muutamat vatsat, pysyvyyden tunne lisääntyy myös sosiaalisissa tilanteissa. Unohtunet avaimet eivät romahduta vaan haastavat turvautumaan naapuriapuun.

On roppakaupalla tieteellistä näyttöä siitä, että vahvojen lihasten pumpatessa verta kehossa olo on henkisesti vahvempi.

Rullaluistelun kokeilu ei pelota, koska luottaa jalkojen voimakkuuteen. Jos muksahtaa pepulleen, osaa myös nauraa itselleen.

Lihaskuntoharjoittelusta seuraa mielihyvä saman tien. Pirteys vain lisääntyy Gaussin käyrän tavoin lihasvoiman kasvaessa. Vasta melko hankalasti saavutettava lihasten ylikunto saa sen laskemaan.

Kannattaa muistaa, että lihas painaa enemmän kuin läski. Voi siis olla, että vaatekoko pienenee lihasharjoittelun myötä, mutta paino pysyy samana. On kuitenkin mukava tietää, että sisäelimien ympärille kertyvä viskeraalinen rasva vähenee kuntoilun myötä.

Yksi punnerrus on aina parempi kuin nolla. Sen voi tehdä vaikka lehteä lukiessa. Voimien kasvaessa ehtii samassa ajassa pian jo kaksi.”

Artikkeli jatkuu alapuolella
Videot
Raxun toivejumppa aloittelijalle