"Kahvakuulan kanssa ainakin tietää, ettei jumppaan käytetty aika mene hukkaan."
"Kahvakuulan kanssa ainakin tietää, ettei jumppaan käytetty aika mene hukkaan."

Toimittaja Anna Perho houkuttelee itsensä liikkumaan miettimällä sen hyötyjä. Tehokas kahvakuula on juuri sopiva laji kiireisella aamuradion juontajalle. Katso videot, joissa hän tutustuu kahvakuulailuun.

Kun toimittaja ja radiojuontaja Anna Perho sai toisen lapsensa, hän totesi, että nuoruus on todellakin jäänyt taa. Kroppaa pitäisi alkaa liikuttaa tosissaan. Kukaan muu ei tulisi tekemään työtä hänen puolestaan eikä ketään voisi syyttää, jos itsestään ei pitäisi huolta.

Entinen hevostyttö luotti kuitenkin peruskuntoonsa ja lähti juoksulenkille niissä vetimissä, mitä kaapista sattui löytymään. Juoksuaskeleet pysähtyivät jo muutaman sadan metrin päähän. Juoksu tuntui raskaalta, vaikealta ja inhottavalta. Verkkarinpuntit painoivat ja halvat tennarit muljahtelivat jalassa.

Lenkin lyhyys ei kuitenkaan ollut pelkkä väline­kysymys. Pyrähdys spinningtunnilla kertoi sekin, että kunto oli päässyt rapistumaan. Sen jälkeen Anna alkoi tietoisesti lisätä liikuntaa — aluksi tunnin tai kaksi viikossa.

Radio Aallon aamuistakin tunnettu Anna on nyt 43-vuotias eikä vieläkään pidä juoksusta. Silti hän on energinen ja hyvässä kunnossa. Hän alkaa itsekin jo uskoa olevansa liikunnallinen ihminen. Se on kuitenkin vaatinut paljon työtä ja sinnikkyyttä.

— Olen onnistunut tekemään liikunnasta elämäntavan keskittymällä olooni liikunnan jälkeen enkä siihen, huvittaako touhu. Tärkeintä on lähteminen.
Annan liikuntamotto voisi olla sitoudu ja sinnittele. Hän merkitsee liikunnalle ajan kalenteriin, jotta kuntoilun saa sovitettua perheen arkeen. Kuntosali löytyy läheltä kotia, joten matkoihin ei kulu aikaa. Nykyään Anna tähtää neljään tai viiteen liikuntakertaan viikossa, joista pari on keskivartalon lihaksiin keskittyvää fustratreeniä personal trainerin kanssa, pari aerobista liikuntatuntia ja kerta hot joogaa. Kesäisin Anna myös golfaa.

— En ole sitten teini-iän käyttäytynyt niin lapsellisesti kuin golfkentällä! Epäonnistumisen jälkeen turhautuminen on valtavaa. Toisaalta kun joskus onnistuu, se on hieno tunne. Iso osa pelistä pelataan päässä.

Anna pelaa psykologista peliä itsensä kanssa myös muun liikunnan suhteen. Kynnys lähteä huonolla fiiliksellä on matalampi, kun antaa itselleen luvan jättää tunti kesken, jos se vielä 20 minuutin jälkeen tuntuu pahalta. Myös hyötyjen miettiminen lisää motivaatiota.

— Tiedostan etten pärjää enää työssä, jos en huolehdi itsestäni. Liikunta pitää ajattelua kirkkaampana. Minulla on myös pelko siitä, miten nopeasti kuntoni laskee, jos en ylläpidä jo tehtyä työtä.

Koska Anna Perho haluaa saada ajalleen mahdollisimman paljon vastinetta, häntä ei näe lukemassa lehteä reiden loitontajalaitteella vaan puhisemassa painojen kanssa.

— Tavoittelen tunnetta, etten saa liikkua ihan niin paljon kuin haluaisin — ikään kuin lähtisin juhlista, kun ne ovat parhaimmillaan. Silloin tiedän, etten treenaa liikaa.

Kahvakuulakoulussamme on neljä osaa. Saat kunnon kotitreenin, kun teet kutakin liikettä vähintään minuutin.

Alkulämmittely

Askelkyykky kierrolla

Vartalon kierto

Vatsaliike

Asiantuntijana liikuntavalmentaja Eija Holmala.

Anna Perhon kahvakuulakoulun, Maria Jungnerin pilatesjumpat, Kylli Kukkin lempeät taukojumpat ja Miia Nuutilan vesijuoksukoulun löydät videoina täältä.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Näin vartalonmuokkaus onnistuu.

Kiinteytyminen on sitkeimpiä laihdutusmyyttejä. Varsinkin naisia kehotetaan usein pumppaamaan kuntosalilla kevyitä ja pitkiä, yli 15 toiston sarjoja. Todellisuudessa pikkupainot eivät muokkaa kroppaa juuri lainkaan.

Kuormittava lihaskuntoharjoittelu muokkaa vartaloa parhaiten.

Kiinteytyminen tarkoittaa sitä, että ihonalainen rasvakerros pienenee ja lihas kasvaa. Lihasten kasvu taas vaatii isompia painoja.

Valitse vastukset, joilla jaksat tehdä 8–12 toistoa ja 3–4 sarjaa, sillä tällä alueella lihas kasvaa tehokkaimmin.

Kehoa muokkaavat perusliikkeet, kuten kyykyt, maastaveto ja erilaiset punnerrusliikkeet. Ne rasittavat isoja lihasryhmiä ja kuluttavat paljon energiaa myös treenin aikana.

Salitreeni ei lihota

Kova liikunta voi kerryttää lihaksiin nestettä ja nostaa vaakalukemia hetkellisesti.

Kova harjoittelu aiheuttaa lihaksiin pieniä repeämiä. Kun keho alkaa korjata vaurioita, lihaksiin pakkautuu tulehdusta parantavia aineita ja nestettä. Vaakalukemat saattavat hetkellisesti kivuta muutaman kilon. Tilanne kuitenkin tasaantuu yleensä viimeistään parin kuukauden jälkeen.

Myös lihasmassan kertyminen voi nostaa vaakalukemia. Lihas kasvaa kuitenkin hitaasti kuukausien saatossa. Aloittelija voi kerryttää tyypillisesti noin puoli kiloa lihasmassaa kuukaudessa säännöllisellä voimaharjoittelulla, kolme kiloa vuodessa on varsinkin naiselle jo kova saavutus.

Paino vaihtelee myös vuorokaudenajan mukaan. Vaakaa realistisemman kuvan laihtumisesta antaa mittanauha. Kokeile ensin treenata kuukausi ja vertaile lukemia vasta sitten.

Ajan kanssa vaatekoko todennäköisesti pienenee, sillä kilo lihasmassaa vie vähemmän tilaa kuin sama määrä rasvaa. Lihassolut pitävät myös aineenvaihdunnan vilkkaana: mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Rivakka suursiivous voi olla yhtä hyvää rasvanpolttoliikuntaa kuin spinningtunti.

Kaikki liikunta polttaa rasvaa, spurttailu jopa tasaista puurtamista tehokkaammin.

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan.

Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni.

Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen.

Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa.

Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa.

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein.

Treenin jälkeen aineenvaihdunta kiihtyy, mutta vain tunniksi pariksi. Harjoittelun jälkeen keho alkaa välittömästi valmistautua seuraavaan koitokseen ja korjata itseään, jolloin aineenvaihdunta kiihtyy.

Jälkipolton roolia on kuitenkin liioiteltu rutkasti. Sitä on tutkittu lähinnä huippu-urheilijoilla, ei peruskuntoilijoilla. Tunnin hölkkälenkin jälkeen aineenvaihdunta palautuu yleensä jo tunnissa normaaliuomiinsa. Ekstrakaloreita kuluu tavallisesti muutama kymmenen, eli suklaapalan verran.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.