Kunnonkohotusprojektiin kannattaa ryhtyä. Jo muutamassa kuukaudessa tapahtuu näkyviä muutoksia, jotka kannustavat jatkamaan.

Kerrotaan ensin huonot uutiset, että päästään niistä: kolmessa kuukaudessa ei ehdi ihmetekoihin. Reilu ylipaino ei karise. Liikkumattomuudesta ei pinkaista maratonkuntoon. Pitkälliset sairaudet eivät parane eikä parisuhde välttämättä puhkea kukoistukseen.

Kolmessa kuukaudessa ehtii kuitenkin tapahtua monenlaista mukavaa, joka näkyy päälle ja tuntuu olossa. Tavoitteeksi voi reilusti asettaa kiinteämmän ja paremmannäköisen minän, jonka kunto on lähtenyt hyvään nousuun. Jo ensimmäisen kuukauden jälkeen voi todeta peilikuvalleen, että minähän näytän hyvältä.

‚Äď Ensimm√§isen√§ muutos n√§kyy ryhdiss√§. Vaikkei paino heti putoaisi, liikkuva ihminen kantaa kilonsa kauniimmin. Vaa‚Äôan sijaan kannattaakin tarkkailla mittanauhaa ja vaatteiden istuvuutta, sill√§ kiinte√§ lihas painaa enemm√§n kuin rasva, muistuttaa fysioterapeutti ja aerobic-ohjaaja Teija Reini-Nieminen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos jaksaa liikkua säännöllisesti, istumatyöläisen jumit alkavat hellittää parissa viikossa. Kun vielä löytää oman lajinsa, mielikin virkistyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tukiranka mittaa kuntoa

Mitä sitten on se hyvä kunto, johon liikunnallisella elämällä pyritään? Se on paketti, joka koostuu kestävyydestä, hyvästä lihastasapainosta ja liikkuvuudesta. Kestävyys on yksinkertaisimmillaan jaksamista, sydämen ja verenkiertoelimistön kuntoa. Arjen suoritukset eivät rasita kovasti ja rasituksesta palautuu suhteellisen nopeasti, kiteyttää kuntoliikuntakirjoja tekevä personal trainer Riku Aalto.

Lihastasapaino tarkoittaa sitä, että vastavaikuttajalihakset, kuten selkä- ja vatsalihakset ovat yhtä vahvat ja venyvät. Aallon mukaan selkälihakset ovat monella kunnossa, mutta vatsalihakset heikot. Selkärankaa voi silloin ajatella palikkatornina, jonka selkäpuolelta tulee kova vääntövoima mutta vatsapuolella ei ole pitoa lainkaan.

Lis√§ksi tarvitaan liikkuvuutta ‚Äď siis notkeutta ja venyvyytt√§ ‚Äď sill√§ ilman sit√§ niskan ja sel√§n alue joutuu koetukselle. Istumaty√∂ kirist√§√§ jo valmiiksi kireit√§ ja voimakkaita lihaksia, kun taas heikot lihakset veltostuvat entisest√§√§n. Kolotuksilta v√§lttyy, jos vahvoja lihaksia venytt√§√§ ja heikkoja vahvistaa, Riku Aalto muistuttaa.

Syitä vai tekosyitä?

Liikunnallisen elämän aloittaminen ei ole helppoa. Moni hyvä yritys tyrehtyy ajan puutteeseen.

‚Äď Vaan ehk√§ viikko-ohjelmasta silti l√∂ytyisi yhdest√§ kolmeen tuntia, jotka voisi sijoittaa oman terveyden hoitamiseen. My√∂s rutiineihin voi lis√§t√§ liikett√§. Hissin odottamiseen kuluu usein enemm√§n aikaa kuin portaiden nousemiseen.

Oletko liian v√§synyt kuntoilemaan? Liikunta pirist√§√§ ja sen j√§lkeen on rento olo. Eiv√§tk√∂ rahat riit√§? Esimerkiksi k√§vely ja marjastaminen ovat ilmaisia lajeja, ja vanha t-paita on mainio jumppavaate. Yksi karikko liikkujan v√§yl√§ll√§ on hapan l√§himm√§inen. ‚ÄĚSin√§kin taas yrit√§t laihduttaa‚ÄĚ, h√§n sanoo, tai: ‚ÄĚTuota vauhtia sinusta tulee anorektikko!‚ÄĚ Jos et voi ohittaa ilonpilaajaa olankohautuksella, v√§lt√§ kylm√§sti h√§nen seuraansa. Sin√§ ansaitset kannustusta.

Ikä ja koko vapaa

‚Äď Ik√§ ei ole este liikunnan aloittamiselle, kunhan valitsee sopivan lajin. Liikunta helpottaa esimerkiksi diabetesta, verenpainetautia, astmaa ja reumaa sairastavien oloa ja s√§ilytt√§√§ notkeutta ja lihasvoimaa, Teija Reini-Nieminen sanoo.

Ennen kuin keski-ikäinen tai vanhempi lähtee liikkumaan pitkän tauon jälkeen, hänen kannattaa käydä lääkärintarkastuksessa. Se on paikallaan myös, jos on kertynyt ylipainoa tai terveysongelmia. Silti ja ennen kaikkea: liikuntaan kelpaat juuri sellaisena kuin olet. Häpeääkään ei ole syytä potea: enemmän ihmiset ihailevat niitä, jotka tulevat jumppatunnille

Pahan päivän varalle

Kun liikunta tuntuu hyv√§lt√§, ankkuroi tunne mieleesi huonoja p√§ivi√§ varten ‚Äď sill√§ niit√§ tulee. Turhautumisen hetkell√§ on sitten mist√§ ammentaa: sin√§kin harmaana p√§iv√§n√§ onnistuin l√§htem√§√§n lenkille, ja miten autuas olo siit√§ tuli!

‚Äď Liikunnallista el√§m√§√§ uhkaavat ik√§v√§t yll√§tykset. Tulee ty√∂kiireit√§. Lapsi sairastuu. Sataa. Uskonpuute iskee, kun kunto ei nouse eik√§ paino putoa tarpeeksi nopeasti. Kun kyll√§stytt√§√§, on aika hakea liikunta-ohjelmaan uutta n√§k√∂kulmaa. Houkutteleva kaveri mukaan lenkille tai l√∂yt√∂retkeile paikkoihin, joissa et ole ennen k√§ynyt. Mutta √§l√§ ota asioita liian vakavasti. Liikunta on t√§rke√§√§, mutta joskus voi j√§tt√§√§ treenin v√§liinkin, jos silt√§ tuntuu. T√§rkeint√§ on, ett√§ liikkuu s√§√§nn√∂llisesti pitk√§ll√§ aikav√§lill√§.

Sisältö jatkuu mainoksen alla