Kaikki liikunta polttaa rasvaa, mutta jos haluaa saada tehot irti mahdollisimman helposti, kannattaa harrastaa spurttailua. 

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan.

Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa.

Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa. Elli kun lähdet seuraavan kerran pyöräilemään, kiihdytä muutaman kerran lenkin aikana täysillä ja pidä vauhti päällä laskien hitaasti kahdeksaan tai kymmeneen. Sitten voit taas jatkaa normaalivauhdilla, mutta toista spurtti puolen tunnin aikana neljä viisi kertaa.   

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein.

Treenin jälkeen aineenvaihdunta kiihtyy, mutta vain tunniksi pariksi. Harjoittelun jälkeen keho alkaa välittömästi valmistautua seuraavaan koitokseen ja korjata itseään, jolloin aineenvaihdunta kiihtyy.

Jälkipolton roolia on kuitenkin liioiteltu rutkasti. Sitä on tutkittu lähinnä huippu-urheilijoilla, ei peruskuntoilijoilla. Tunnin hölkkälenkin jälkeen aineenvaihdunta palautuu yleensä jo tunnissa normaaliuomiinsa. Ekstrakaloreita kuluu tavallisesti muutama kymmenen, eli suklaapalan verran.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

Istumaterveyden asiantuntijana suosittelen vakavasti jättämään polkupyöräilyn liikuntaharrastuksista pois.

Satulan paine litistää lähes väistämättä lantionpohjan läpi pituussunassa kulkevat herkät Pudenthal tiehyet (hermot, laskimot, valtimot) häpyluuta vasten, joka tuntuu selvästi epämiellyttävältä.

Tämä tunne on kehon varoitus tilanteesta, joka kauemmin jatkuessaan aiheuttaa kudos- tai elintoimintavaurioita, kuten tilastoista helposti näemme sekä miehillä, että naisilla.

Miehillä virtailujen heikennys loogisesti myös aiheuttaa heikennystä kivesten tuottamaan  ja hyvin herkän prosessin tuloksena tapahtuvaan supertärkeän testosteronin tuotantoon. 

Pyöräilyn sijasta suosittelen lämpimästi porraskävelyä tai -juoksua, jossa jo kahdesti tapahtuva 2 x 30 sek HIIT spurtti viikossa antaa laadukkaaseen normaalielämään riittävän kunnon. Myös altaassa voi spurttailla ja samalla rintalihakset kasvavat. 

       Uutena tulevana lajina kohta on markkinoilla 1-3 istuttava kaatumaton katamaraanikanootti, jossa istutaan terveellisesti ja mukavasti ratsastuksen omaisessa asennossa selkä suorana ja hyväryhtisenä. Siinä voi myös nousta turvallisesti seisomaan. 

Melontaliike on aivan erinomainen lapa- ja keskivartalon sekä kasivarsien lihaksille.

Tässä tulevaisuuden ratkaisussa myös jaloilla osallistutaan voiman tuottoon tukemalla melontaliiketta painamalla jaloilla vastaan. 

Tavanomaisen melonnasta johtuvat sormi- ja rannevaivat eliminoituvat mukavien ja kääntyvien erikoiskahvojen ansiosta. 

Veli-Jussi "Vessi" Jalkanen

Sisältö jatkuu mainoksen alla