Valitse liivit lajisi ja rinta­si mukaan. Toppi voi riittää pienipoviselle, liivimalli antaa enemmän tukea.

Iso ei tavallisille rintaliiveille urheilussa! Urheiluliivit estävät rintojen venymisestä johtuvien arpien ja kudosvaurioiden syntymistä. Oikein valitut liivit pitävät rinnat kunnossa. Vanhat löystyneet liivit joutavat kaatopaikalle, eivät kuntosalille.

Sovita niin löydät sopivat. Kokeile useampia malleja, jotta löydät poveasi parhaiten tukevan ja mukavalta tuntuvan mallin. Pyydä rohkeasti myyjää avuksi, niin säästät aikaa etkä tee virheostoksia.

Muista seuraavat asiat:

Kokeile liivien toimivuutta jo sovituskopissa. Hypi ja juokse paikallasi, heiluttele ja pyörittele käsiäsi. Jos harrastat esimerkiksi joogaa, varmista etteivät hakaset tai saumat paina selkää makuulla ollessasi.

Mieti myös, miten saat liivit puettua ja riisuttua. Hikisenä liivien pyöräyttäminen ympäri vatsan päällä tai kireistä topeista ulos pujottautuminen voi olla hankalaa.

Huolla liivit hyvin

Tekniset kankaat menettävät käytössä joustavuuttaan, joten liivivarasto on syytä päivittää säännöllisesti. Hiki vähentää elastisuutta, siksi liivit kannattaa pestä heti urheilun jälkeen. Kaarituettomat liivit voi pestä koneessa pesupussissa, kaarituelliset pestään käsin. Älä käytä valkaisu- tai huuhteluainetta, sillä ne tuhoavat teknisten kuitujen ominaisuudet.

Lue myös:

Kokeile niskajumppaa päänsärkyyn

Kumpaa sinulle: hikistä treeniä vai lempeitä liikkeitä?

Taltuta hiki oikein

Entinen huippu-urheilija ja nykyinen psykoterapeutti Kirsi Valasti laati ohjelman, jolla pyrähdät juoksuun.
Entinen huippu-urheilija ja nykyinen psykoterapeutti Kirsi Valasti laati ohjelman, jolla pyrähdät juoksuun.

Tänä keväänä minäkin pyrähdän juoksuun. Miten toimia, ettei into lopahtaisi heti alkuun? Valmentaja Kirsi Valasti neuvoo.

  1. Pidä juoksuosuuden lyhyinä, minuutin pyrähdykset kävelyn lomassa riittävät. Lisää vähitellen juoksun osuutta. Kun tulee päivä, jolloin lenkki ei maistu, harrasta suosiolla pehmeämpää liikuntaa: uimista, jumppaa tai pyöräilyä.
  2. Juokse vain juoksujalkineilla, ei pelitossuilla tai kävelykengillä. Kengän on vaimennettava iskua, mutta se ei saa tukea liikaa. Vaatteet voi valita makunsa mukaan eikä vesipulloa tarvita alle kahden tunnin lenkillä.
  3. Kivut johtuvat yleensä siitä, että keskivartalon tai pakaran lihakset pettävät. Hieronta ja lepo helpottavat, mutta lopullisen ratkaisun tuo vain lihasten vahvistaminen. Juoksijan pitää muistaa kasvattaa lihaskuntoa lenkkeilyn välipäivinä.

 

Aloita näin

1. VIIKKO

MA juoksu ja kävelyä 25–30 min

TI pehmeää liikuntaa, kuten vesijuoksua tai kevyttä jumppaa

KE lepopäivä

TO lihaskuntotreeni

PE pehmeää liikuntaa

LA juoksua ja kävelyä 25–30 min

SU lepopäivä

2.–3. VIIKKO

Sama ohjelma, mutta juoksu-kävelylenkkejä voi pidentää 5 minuutilla joka viikko.

Asiantuntija: Kirsi Valasti, valmentaja ja psykoterapeutti.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Juoksuharrastuksen aloittaminen
Liikunta
Juoksuharrastuksen aloittaminen
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen 31 v aktiiviliikkuja. Oikea pohkeeni on jonkin aikaa ollut todella kireä ja kipeä. Venyttely ei auta. Kävely sattuu hieman ja juoksu, silti olen niitä harrastanut. Pitäisikö välttää? Onko magnesiumsuihkeesta hyötyä?

LIHASPERÄISEN kivun hoidosta on vähän tutkimukseen perustuvaa näyttöä. Revähdyksen tai venähdyksen aiheuttamaan kipuun auttaa kylmä paremmin kuin kuuma, kun taas ilman vammaa syntyneen lihaskivun hoidossa lämpöhoito voi toimia paremmin.

Kipualueelle levitettävät kipugeelit auttavat lihaskivun hoidossa kuten myös suun kautta otettavat tulehduskipulääkkeet (esim. ibuprofeeni). Magnesiumsuihkeen hyödystä ei ole tutkimusnäyttöä. Kevyt venyttely, kevyt liike ja kevyt hieronta auttavat usein. Kipua pahentavaa liikuntaa tulee välttää. Kovassa kivussa kannattaa levätä.

Lihasperäinen kipu alkaa lievittyä muutamien päivien kulussa. Revähdyksessä se voi kestää vähän pidempään, mutta jos mitään äkkinäistä liikettä tai vääntöä ei ole tapahtunut, on vammaperäinen kipu epätodennäköinen.

Toispuoleisen pohjekivun taustalla voi joskus olla myös laskimotukos, mutta siihen liittyy yleensä myös pohkeen alueen turvotusta ja kipu on erilaista kuin lihaskivussa. Mikäli kipu ei käyttäydy kuten tyypillinen lihaskipu, kannattaa käydä lääkärin vastaanotolla.

 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.