liikunta
Kuva Shutterstock

Innostus säilyy parhaiten, kun liikunta on mieleistä. Silloin se virkistää mieltä ja lisää jaksamista.

 1. Aloita sillä, minkä osaat. Helpointa on lähteä kävelemään.
 2. Lisää pituutta tai vauhtia lenkkeihin. Jos olet ulkoillut kymmenen minuuttia päivässä, kokeile puolta tuntia.
 3. Pidä vauhti rauhallisena parin ensimmäisen viikon ajan. Into lopahtaa, jos rehkit liikaa. Rankka aloitus voi johtaa jopa ylirasitustilaan, jonka oireita ovat muun muassa väsymys ja nukahtamisvaikeudet.
 4. Pidä myös lepopäiviä, jotta elimistö palautuisi poikkeavasta rasituksesta.
 5. Kaiva esille kellariin unohtuneet välineet, kuten kävelysauvat, käsipainot, tasapainolauta, kuntopyörä. Ne voivat innostaa kokeilemaan.
 6. Lihakset kipeytyvät aina uuden liikunnan alussa, mutta tottuvat, kun säännöllinen liikunta jatkuu. Alkulämmittelyllä ja kevyellä venyttelyllä lihaskipuja voi jonkin verran ehkäistä.
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Liikunnalla voi ehkäistä ja hoitaa monia sairauksia. Katso, mikä laji sopii kenellekin.

TYYPIN 2 DIABETES

Hyviä lajeja Kävely, sauvakävely, pyöräily, jumppa ja lihastreeni.

Miksi? Säännöllinen liikunta voi parantaa diabeteksen, sillä se normalisoi nopeasti veren sokeri- ja rasva-arvoja. Insuliiniherkkyys paranee välittömästi kohtalaisen kuormituksen jälkeen. Vaikutus voi kestää jopa 3 vuorokautta, mutta vähintäänkin vuorokauden. Tämän vuoksi diabeetikon kannattaa liikkua joka päivä ja ujuttaa hyötyliikuntaa arkeensa. Voimaharjoittelu tehostaa lihasten aineenvaihduntaa ja se on turvallista kuntosalilla, vaikka ylipainoa olisi kertynyt.

KORKEA VERENPAINE

Hyviä lajeja Kävely, sauvakävely, hölkkä, pyöräily, uiminen ja hiihto.

Miksi? Liikkumisen aikana verenpaine nousee, mutta lepoverenpainearvot laskevat. Jo kävelytyyppinen liikunta vähintään 3 kertaa viikossa parin kuukauden ajan laskee lepoverenpaineen ylä- ja ala-arvot alle 5. Verenpaineen madaltuminen pienentää huomattavasti aivohalvauksen ja sepelvaltimosairauden riskiä.

ASTMA

Hyviä lajeja Juoksu- tai kävelyspurtit ja uiminen.

Miksi? Hengästyminen on hyväksi, jotta keuhkoputket pysyvät avoinna. Ajoittainen kiivas liikunta voi ehkäistä astman kehittymistä rasitusastmaksi. Kosteat urheiluhallit ovat hyvä ympäristö, sillä astmaatikon hengitystiet eivät yleensä tykkää kylmästä. Ennen kovaa liikuntasuoritusta voi tarvittaessa ottaa lääkkeen.

NIVELRIKKO

Hyviä lajeja Kävely, pyöräily, vesijumppa ja -juoksu.

Miksi? Nivelrikkokohtaa ympäröivät kudokset pysyvät kunnossa. Vahvistuvat lihakset suojaavat oirekohtaa napakammin. Hyvä yleiskunto auttaa jaksaman ja pitämään tautia edistävän ylipainon kurissa.

KEUHKOAHTAUMATAUTI

Hyviä lajeja Sauvakävely, kuntosaliharjoittelu ja voimalajit.

Miksi? Sairaus on tuhonnut keuhkokudosta ja hidastanut uloshengitystä. Hengenahdistusta voi ehkäistä kehittämällä hengityselimien toimintaa hengästymällä kevyesti. Lihastreeni sopi monelle, sillä sairaus laihduttaa usein. Liikunta nostaa nopeasti keuhkoahtaumatautisen elämänlaatua.

Jokainen liikuntakerta on hyväksi. Mitä huonompi kunto, sitä helpommin se paranee.

MASENNUS

Hyviä lajeja Kävely, vaellus, jumppa, tanssi ja luovat liikuntalajit.

Miksi? Jos mieli on alakuloinen, kynnys lähteä liikkeelle on suuri. Mutta jo sen ylittäminen piristää mieltä, koska on onnistunut tavoitteessaan. Luonnossa liikkuminen virkistää monia, koska huomio siirtyy pois itsestä. Liikunnan mukanaan tuomat endorfiinit ja oman kehon koskettamista seuraava positiivinen mielihyvä vaikuttavat pitkään. Ryhmäliikunnasta voi myös löytyä toivottua sosiaalista seuraa.

NIVELPSORIASIS

Hyviä lajeja kävely, pyöräily ja uinti sekä fysioterapeutin suunnittelema täsmäliikunta.

Miksi? Liikunta vilkastuttaa nivelruston aineenvaihduntaa ja parantaa nivelen liikkuvuutta. Hyvä yleiskunto nostaa kipukynnystä. Akuutissa tulehdusvaiheessa vähennetään liikuntaa tuntemusten mukaan. Ylenmääräistä nivelrasitusta, kuten maalivahdin pestiä, jossa kyynärpäät ja polvet joutuvat kovalle koetukselle, kannattaa välttää.

Asiantuntijat: liikuntalääketieteen dosentti Katriina Kukkonen-Harjula ja tutkijatohtori Sari Aaltonen.

Astma

Jokaiseen vaivaan löytyy sopiva liikuntalaji

Kyllä kokemuksesta tiedän astman hoitoon sopii hölkkä,kävely.Sairastuin homesairauteen ja astmaan.Pystyi kävelemään vain 20 metriä kerrallan.Aloitin säännöllisen harjoittelun.Ensin muutama metri lisää ennenkuin piti istua.Lisäsin pikkuhiljaa matkaa ja vauhtia.6 vuotta kunnes jo osallistuin hölkkäkisoihin,halusin testata miten pystyn.Nyt ei astma vaivaa,vain harvoin jos on flunssa otan lääkkeet.
Lue kommentti
Astma

Jokaiseen vaivaan löytyy sopiva liikuntalaji

Kyllä kokemuksesta tiedän astman hoitoon sopii hölkkä,kävely.Sairastuin homesairauteen ja astmaan.Pystyi kävelemään vain 20 metriä kerrallan.Aloitin säännöllisen harjoittelun.Ensin muutama metri lisää ennenkuin piti istua.Lisäsin pikkuhiljaa matkaa ja vauhtia.6 vuotta kunnes jo osallistuin hölkkäkisoihin,halusin testata miten pystyn.Nyt ei astma vaivaa,vain harvoin jos on flunssa otan lääkkeet.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Tutkimustiedon perusteella liikkumiseen on ainakin 10 hyvää syytä. Keksi itse omasi!

 1. Yleiskunto paranee. Verenkierto- ja hengityselimistön toiminta tehostuu. Maksimaalinen hapenottokyky paranee ja sydänlihaksen toiminta vahvistuu. Sydän kasvattaa kokoa ja alkaa lyödä tehokkaammin.
 2. Liikkuvuus lisääntyy. Hyvä liikkuvuus auttaa liikkumaan oikein ja vähentää nivelten turhaa kuormittamista. Se myös parantaa lihasten aineenvaihduntaa ja lihaskireyksiä, jolloin ryhti pysyy ylväänä.
 3. Kestävyys kohenee ja lihakset vahvistuvat.Lihakset jaksavat tehdä töitä entistä pidempään, kun lihasten aineenvaihdunta — ja kyky tuottaa energiaa kasvavat.
 4. Unen laatu paranee. Säännöllinen treeni auttaa paitsi nukahtamaan helpommin, myös nukkumaan tasaisemmin ja välttymään kiusallisilta yöheräilyiltä. Lisäksi liikunnan harrastaminen vaikuttaa myönteisesti vireyteen valveilla ollessa.
 5. Painonhallinta helpottuu. Liikunta yhdistettynä terveelliseen ruokavalioon parantaa laihtumistuloksia pelkästään ruokavalion muutoksiin verrattuna. Energiankulutuksen lisääminen vähentää aina sisäelinten ympärille kertyvän haitallisen rasvan määrää.
 6. Kaatumisvaara pienenee. Lääkkeillä ei voi ehkäistä kaatumista, tasapainoharjoittelulla voi. Tarvitsemme hyvää kehonhallintaa erityisesti liukkailla keleillä ja hämärässä.
 7. Virtsankarkailu vähenee. Runsaasti liikkuvilla iäkkäillä naisilla esiintyy vähemmän virtsankarkailua kuin vähemmän liikkuvilla, varsinkin jos lantiopohjan lihaksia treenataan täsmällisesti. Liikkeelle lähteminen auttaa virtsankarkailun ehkäisemisessä raskauden ja synnytyksen jälkeen.
 8. Mieli piristyy. Erityisesti mieluisaa lajia harrastettaessa ajatukset keskittyvät tekemiseen, eikä huolille ja murheille ole päässä tilaa. Liikunnan yhteydessä kohoavat endorfiinitasot voivat pitää hyvänolontunnetta päällä pitkään treenin jälkeenkin. Endorfiinihumala tosin vaatii jo rankkaa urheilua, eikä siihen aina apeana kykene.
 9. Sosiaaliset verkostot laajenevat. Liikkuessa voi tutustua saman henkisiin ihmisiin, vaihtaa ajatuksia ja saada ehkä uusia ystäviä. Jo vastaantulevan lenkkeilijän maltillinen tervehdys kerryttää päivän sosiaalisten kohtaamisen pankkitiliä mukavasti.
 10. Liikkujaidentiteetti syntyy. Identiteetti tarkoittaa ihmisen käsitystä itsestään. Säännöllinen treenaaminen tuottaa mielikuvan liikkujasta, ei sohvaperunasta. Kun liikunnasta saadut hyödyt alkavat näkyä ja tuntua, minäkokemus liikkujana vahvistuu. Silloin on aina vain helpompi lähteä liikkeelle ja mukavampi harjoitella.

Asiantuntijat: liikuntalääketieteen dosentti Katriina Kukkonen-Harjula ja tutkijatohtori Sari Aaltonen.