Elämä on taas istumista, niska ja selkä jumiutuvat helposti. Venyttely auttaa pitämään lihasten aineenvaihdunnan liikkeellä ja nopeuttaa lihasten palautumista liikunnan jälkeen. Se voi jopa hiukan laihduttaa.

 

Kaikki lihastyö — jopa kävely — perustuu lihas­ten supistumiseen ja venymiseen. Venyttely palauttaa lihakset normaalitilaan. Rasituskipukin voi lievittyä. Se voi ehkäistä myös vammoja, sillä vetreät lihakset eivät niin helposti kipeydy.

Parhaan hyödyn venyttelystä saa, jos sitä tekee säännöllisesti. Esimerkiksi pitämällä kotona venyttelyiltoja tai käymällä ohjatuilla venyttelytunneilla. Heti lenkin tai jumpan jälkeen riittävät pienet palauttavat venytykset. Raskaan harjoituksen jälkeen ei ole hyvä heti venytellä, sillä lihasten täytyisi ensin rentoutua kunnolla. Venyttelyn pitää aina vähän tuntua, mutta ei sattua.

Venyttele oikein

Ei pitkiä rauhoittavia venytyksiä ennen treeniä, pikemminkin joustoja, jotka aktivoivat lihaksia.
• Älä venyttele heti kovan rasituksen jälkeen.
• Laske hitaasti 30:een liikkeen aikana.

 Tee edes nämä

Rintalihasvenytys

Käsi on seinää vasten yläviistossa ja vastakkainen jalka edessä. Työnnä rintakehää eteen.

Lonkankoukistajan venytys

Aktivoi lantiota pakara­lihasta myöten työntämällä häntäluusta asti eteenpäin. Vältä lantion kallistumista, äläkä paina sitä alas. Käsien kierto tehostaa venytystä. Polven alle voi panna pehmusteen, jos se tuntuu mukavalta.

Asiantuntija Fysioterapeutti Marko Kuukasjärvi

Kylli Kukkin lempeät pikajumpat venyttävät ja voimistavat kehoa turvallisesti mutta tehokkaasti. Kokeile!

Näin venytät rasittuneet lihakset rennoiksi sauvakävelylenkin jälkeen. Katso Hanna Sumarin video.

Kuva Shutterstock

Näin vartalonmuokkaus onnistuu.

Kiinteytyminen on sitkeimpiä laihdutusmyyttejä. Varsinkin naisia kehotetaan usein pumppaamaan kuntosalilla kevyitä ja pitkiä, yli 15 toiston sarjoja. Todellisuudessa pikkupainot eivät muokkaa kroppaa juuri lainkaan.

Kuormittava lihaskuntoharjoittelu muokkaa vartaloa parhaiten.

Kiinteytyminen tarkoittaa sitä, että ihonalainen rasvakerros pienenee ja lihas kasvaa. Lihasten kasvu taas vaatii isompia painoja.

Valitse vastukset, joilla jaksat tehdä 8–12 toistoa ja 3–4 sarjaa, sillä tällä alueella lihas kasvaa tehokkaimmin.

Kehoa muokkaavat perusliikkeet, kuten kyykyt, maastaveto ja erilaiset punnerrusliikkeet. Ne rasittavat isoja lihasryhmiä ja kuluttavat paljon energiaa myös treenin aikana.

Salitreeni ei lihota

Kova liikunta voi kerryttää lihaksiin nestettä ja nostaa vaakalukemia hetkellisesti.

Kova harjoittelu aiheuttaa lihaksiin pieniä repeämiä. Kun keho alkaa korjata vaurioita, lihaksiin pakkautuu tulehdusta parantavia aineita ja nestettä. Vaakalukemat saattavat hetkellisesti kivuta muutaman kilon. Tilanne kuitenkin tasaantuu yleensä viimeistään parin kuukauden jälkeen.

Myös lihasmassan kertyminen voi nostaa vaakalukemia. Lihas kasvaa kuitenkin hitaasti kuukausien saatossa. Aloittelija voi kerryttää tyypillisesti noin puoli kiloa lihasmassaa kuukaudessa säännöllisellä voimaharjoittelulla, kolme kiloa vuodessa on varsinkin naiselle jo kova saavutus.

Paino vaihtelee myös vuorokaudenajan mukaan. Vaakaa realistisemman kuvan laihtumisesta antaa mittanauha. Kokeile ensin treenata kuukausi ja vertaile lukemia vasta sitten.

Ajan kanssa vaatekoko todennäköisesti pienenee, sillä kilo lihasmassaa vie vähemmän tilaa kuin sama määrä rasvaa. Lihassolut pitävät myös aineenvaihdunnan vilkkaana: mitä enemmän lihasmassaa, sitä enemmän energiaa kuluu levossakin.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.

 

Kuva Shutterstock

Rivakka suursiivous voi olla yhtä hyvää rasvanpolttoliikuntaa kuin spinningtunti.

Kaikki liikunta polttaa rasvaa, spurttailu jopa tasaista puurtamista tehokkaammin.

Keho käyttää suhteessa enemmän rasvaa energianlähteenä, kun liikkuu matalalla sykkeellä, esimerkiksi kävellen. Kova treeni kuitenkin kuluttaa samassa ajassa enemmän energiaa, ja siinä sivussa rasvakin palaa tehokkaammin. Siksi kevyen reippailun kutsuminen rasvanpolttoliikunnaksi johtaa herkästi harhaan.

Harva myöskään tietää omaa maksimisykettään, josta rasvanpolttoalue lasketaan.

Joidenkin tuoreiden tutkimusten mukaan rasvasoluja polttaa parhaiten sykettä nostava intervallitreeni.

Eräässä tutkimuksessa lyhyet, kahdeksan sekunnin kiihdyttelyt puolen tunnin pyörälenkin lomassa kolminkertaistivat rasvan palamisen.

Yhtenä selityksenä tutkijat pitävät katekoliamiini-hormoneita, joita nopea spurttailu vapauttaa erityisen tehokkaasti. Ne polttavat etenkin keskivartalolle ja sisäelimien ympärille kertyvää rasvaa.

Intervalleilla voi kokeilla maustaa muuta liikuntaa vaikka kerran tai kahdesti viikossa.

Sykkeitä tai vauhteja tärkeämpää on se, että liikkuu usein.

Treenin jälkeen aineenvaihdunta kiihtyy, mutta vain tunniksi pariksi. Harjoittelun jälkeen keho alkaa välittömästi valmistautua seuraavaan koitokseen ja korjata itseään, jolloin aineenvaihdunta kiihtyy.

Jälkipolton roolia on kuitenkin liioiteltu rutkasti. Sitä on tutkittu lähinnä huippu-urheilijoilla, ei peruskuntoilijoilla. Tunnin hölkkälenkin jälkeen aineenvaihdunta palautuu yleensä jo tunnissa normaaliuomiinsa. Ekstrakaloreita kuluu tavallisesti muutama kymmenen, eli suklaapalan verran.

Asiantuntija: Katriina Kukkonen-Harjula, liikuntalääketieteen dosentti, erikoislääkäri, Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri.