Lamaannuksen takaa voi paljastua monenlaisia syitä, psykologi Mikael Saarinen sanoo.

Mitä pitäisi tehdä, kun koko ajan väsyttää, enkä saa töitä, harrastuksia tai kotitöitä aloitettua enkä tehtyä. Elämässäni ei ole säännöllistä rytmiä. Olen kärsinyt näistä ongelmista jo 3 vuotta. Sitä ennen tunsin olevani aktiivinen ja ahkera. Haluaisin saada paljon aikaan. Omatoimisesti en ole saanut asioita käännettyä paremmaksi lukuisista ”nyt laitan elämäni kuntoon” -aloituksista huolimatta. Miestäkin olen pyytänyt auttamaan, mutta hän ei pysty minua kovapäistä juuri ohjaamaan.
Nyt tuntuu siltä, että en osaa ammattia, johon juuri valmistuin. En jaksa tehdä luovaa työtä itsenäisesti, en muista asioita ja töpeksin. En halua lähteä ”ihmisten ilmoille” eivätkä ennen hauskat ja piristävät kokemukset (esim. elokuvat) juuri mieltä kevennä.
Haluaisin vain unohtaa kaikki vanhat paineet, tyhjentää pääni ja aloittaa elämän uudessa kaupungissa, uusilla valinnoilla. Nyt elämäni on päämäärätöntä nukkumista, istumista, netin selausta ja ongelmien miettimistä, enkä näytä eteenpäin pääsevän.
JUMISSA

Meillä kaikilla on elämässä vaiheita, jolloin mikään ei tunnu kulkevan. Suurimmalle osalle nämä mainitsemasi pysähdykset ovat vain lyhyitä jaksoja, joiden aikana haetaan voimia ponnistaa takaisin usein samaan oravanpyörään. Kohdallasi pysähdys on kuitenkin jatkunut jo kolme vuotta. Filosofi Lauri Rauhalan mukaan elämäämme teemoittaa kolme ulottuvuutta: kehollisuus, tajunnallisuus ja situationaalisuus eli tilannetekijät. Niiden kautta voi tarkastella elämäänsä kokonaisvaltaisemmin.

Keho ja mieli ovat yhteistyössä ja tarvitsevat toisiaan. Kun kuvaat väsymystä ja päämäärätöntä nukkumista, mietin kuinkahan kehosi jakselee? Kuvaamasi tajunnalliset kokemukset heijastelevat masennusta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sinun olisi syytä käydä lääkärintarkastuksessa, jotta voidaan sulkea pois kehollisia tekijöitä, jotka voivat viedä energiasi. Tuloksista riippumatta voisit myös harkita henkilökohtaisen kuntovalmentajan pakeilla käyntiä. Ehkä hän voisi saada sinut motivoitua uuteen aloitukseen ja tuoda arkeen aktivoivia rutiineja.
 
Kirjeesi heijastelee sitä, että olet tilanteessa, jossa elämän suunta on kadonnut. Tämä voi johtua masennuksesta, mutta usein syynä on myös aito tarve vastata elämän haasteisiin uudella tavalla. Kerrot, että olet juuri valmistunut ammattiin, joka vaatii luovaa ja itsenäistä työtä. Ehkä tarvitsisit alkuun jonkinlaisen tukihenkilön (mentori tai valmentaja), joka kulkisi rinnallasi ammatillisissa asioissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Usein jo muutamakin tapaaminen ammattilaisen kanssa voi selkeyttää omaa tilannetta. Elämän suunnasta voi käydä keskusteluja myös työterveyspsykologin tai psykoterapeutin kanssa. Esimerkiksi logoterapia (logoterapia.fi) ja hyväksymis- ja omistautumis­terapia (esim. joustavamieli.com) perustuvat omien kokemusten ja elämänsuunnan muokkaamiseen.

On hyvä muistaa, että mielemme ja kehomme pyrkivät muistuttamaan meitä aktiivisesti siitä, mikä elämäntilanteemme on. Silloin kun keho ja mieli hälyttävät, siihen on syytä suhtautua vakavasti. Auton joudumme katsastamaan vuosittain, mutta oma mieli voi olla maassa jopa vuosia ennen kuin terästymme tilanteen vakavuuteen.

Sama pätee myös parisuhteeseen: keskimäärin ihmiset vitkuttelevat noin kuusi vuotta ennen kuin hakevat apua tilanteeseensa. Kuvaat, että olet joutunut kannustamaan miestäsi, että hän tukisi sinua enemmän. Eikö tuen saamisen ja vastaanottaminen pitäisi olla itsestäänselvyys parisuhteessa? Voisitte miettiä yhdessä myös tätä: miten saada enemmän tukea ja olla vähemmän kovapäinen vastaanottamaan sitä?
 
Kirjeen lopussa kuvaat usein kohtaamani fantasian, että kaiken voisi aloittaa uudelleen tyhjältä pöydältä. Ikävä kyllä muutos vaatii toteutuakseen Rauhalan kuvaamat kolme elementtiä: hyvinvoivan kehon, sitä tukevan mielen ja oikean hetken ja ympäristön. Ilman niitä uusintakierroksesta pakkaa tulemaan saman epätyydyttävää toistoa.

Toivottavasti jaksat työstää tilannettasi ja löydät oman tiesi tästä eteenpäin. Huumori voi auttaa siinä esimerkiksi Tuomas Kyrön luoman Mielensäpahoittajan muodossa.

 

Hyvän terveyden psykologit Sanna Aulankoski ja Mikael Saarinen vastaavat lukijoiden kysymyksiin. Voit lähettää kysymyksesti tästä.

Timo-Mari

Kiusaamisen luonteeseen kuuluu, että esitettyäni kiusaamani henkilön epäedullisessa valossa hänen tietojaan

vääristäneenä, kysyn: "Oletko lukenut esim. Hyvä Terveys-lehden psykologin kysymyspalstaa?"

Apteekissa käydessäni nauran näitä kysymyksiä tuttujen farmaseuttien kanssa.

Kysymyksethän saa esittää nimettöminä, minkäänlaisia sähköposti- tai muitakaan yhteystietoja antamatta.

  • ylös 18
  • alas 13
Fysioterapeutti-Tuula-S

Kirjoitin tämän kysymyksen puolitutusta naiseta, johon ex-mieheni on ihastunut. En tiedä tämän naisen elämästä oikeasti paljoakaan. Tällä palstallahan voi esittää keksittyjä kysymyksiä "mutu-tietojen" pohjalta toisten ihmisten elämästä. Lehden psykologi ei kontroloi mitenkään, että kysymys sisältää oikeita tietoja, kysyjän omasta elämästä. Näin ollen eettisyys ei toteudu.

Oikea henkilö, josta vääristellen kirjoitin
- ei ole "juuri valmistunut" ammattiin, vaan lopputyön tekijä,
- ei haahuile internetissä, vaan lukee sieltä tieteellisiä artikkeleja,
- ei katsele passiivisesti elokuvia, vaan lukee kirjallisuutta,
-on väsynyt elämäänsä, koska on menettänyt äskettäin vanhempansa ja toimii fyysisesti sairaan puolisonsa omaishoitajana.

Anteeksi, että vääristelen toisten ihmisten tietoja heidän elämästään, esittäen heidät mahdollisimman epäedullisessa valossa.

  • ylös 11
  • alas 11
Sisältö jatkuu mainoksen alla