Hyvää tarkoittavasta naisesta – joskus miehestäkin – voi tulla päsmäri, joka pitää langat käsissään. Hänen lähellään muut ovat ahtaalla, eikä hän itsekään voi hyvin. Sen sijaan hiukan hellittämällä voi jopa onnistua paremmin siinä, mihin on ylihuolehtimisella pyrkinyt.

Sadekeli, isän vuoro pujottaa esikoiselle kurahaalari. Äiti huokailee vieressä, ottaa lapsen ja sanoo, että ei noin, annas kun minä.

Melkein kenestä tahansa naisesta voi tulla ylihuolehtija, mutta tavallisimmin näin käy, kun hänestä tulee äiti. Silloin hän voi langeta ajattelemaan, että osaa kaiken paremmin kuin kukaan muu. Väestöliitossa pikkulapsiperheiden kanssa työskentelevä pari- ja perheneuvoja Minna Oulasmaa kutsuu heitä hyväntahtoisesti päsmäriäideiksi.

– Hän ottaa vastatakseen kaikesta, jopa lemmikkimarsun sielunelämästä, Oulasmaa sanoo.

Ylihuolehtija voi tulla aiemmassa elämässään asiansa kovin järkiperäisesti ja tehokkaasti hoitaneesta, entisestä suurpiirteisestä huithapelista tai siitä, joka on aina ennenkin huolehtinut muista. Näin käy yleensä naiselle, mutta on Minna Oulasmaa nähnyt muutaman vastaavanlaisen miehenkin.

Muutos tapahtuu, kun tunteet ja hoivaamisen tarve mullistavat elämän, eikä pelkkään järkeen perustuvia keinoja voi enää käyttää.

– Ylihuolehtija on saattanut jo odotusaikana laatia tarkan suunnitelman siitä, miten kaikki menee lapsen kanssa ja minkälainen isä hänen miehestään tulee.

Koska vauvan mukana ei tule käyttöohjetta, suunnitelmat romahtavat nopeasti koliikkiin, korvatulehduksiin tai muihin yllätyksiin.

Kumppanikin ahtaalla

– Päsmäriäiti voi alkaa hallita myös kumppaniaan ja tämän ajankäyttöä, kavereita ja yhteydenpitoa sukulaisiin. Tällä lailla hän, hyvässä tarkoituksessa tosin, tallaa puolisonsa alueelle.

Moni puoliso ahdistuu tästä. Hän tuntee, ettei ole luottamuksen arvoinen, koska ei saa osallistua mihinkään eikä päättää omistakaan asioistaan. Ilman kyynärpäitä hänen on vaikea löytää rooliaan perheessä.

– Miehen ainoaksi protestointikeinoksi voi jäädä likaisten sukkien ja kalsareiden ripotteleminen pitkin huushollia, Minna Oulasmaa sanoo.

Päsmäröinti uuvuttaa etenkin, jos äidin mielestä kukaan muu kuin hän ei pysty hoitamaan lasta. Eivät edes isovanhemmat, joiden ei ehkä anneta yrittääkään.

Turhaa ankaruutta

– Päsmäriäidillä ei luultavasti itselläänkään ole hyvä olla, Oulasmaa sanoo.

Kaikkinaisen hössöttämisen taustalla voi nimittäin olla se, että hän ei osaa eikä kehtaa pyytää apua. Se, ettei selviä itse kaikesta, voi tuntua hänestä jopa heikkouden merkiltä. Oman stressin kautta katsottuna voi näyttää siltäkin, että kukaan muu ei edes halua tehdä mitään vaan kaikki on tehtävä itse.

– Muut eivät kuitenkaan ole häntä kohtaan niin ankaria kuin hän itse on. Sitä hän ei yleensä huomaa.

Joskus vasta täydellinen uupumus pakottaa hellittämään. Ja tunnustamaan, ettei repeä kaikkeen.

Yksinään kodin maailmaa pystyssä pitelevä voi opetella ohjasten hölläämistä listaamalla asiat, jotka kokee velvollisuuksikseen. Niin Minna Oulasmaa usein tekee vastaanotolla itsensä loppuun ajaneiden äitien kanssa.

– Listalta yliviivataan ne velvollisuudet, joista voi luopua. Moni hoksaa silloin, ettei lattioita tarvitse pyyhkiä kostealla joka päivä eikä ruokaa aina valmistaa alusta asti itse.

Näin voi myös raivata lukujärjestykseen aikaa asioille, joista itse pitää. Minna Oulasmaa kannustaa huomaamaan, että turhat velvollisuudet karsimalla tulee paremmaksi vanhemmaksi, siis juuri sellaiseksi, joksi ylihuolehtimalla on pyrkinyt.

– Puolisokin todennäköisesti ilahtuu uudesta rentoudesta. Päsmäriäiti oppii hyväksymään, että jos isä joskus tarvitsee maalarinteippiä vauvanvaipan kiinnittämiseen, maailma ei siitä horjahda.

Mummi järjestää

Liiasta touhottamisesta ei aina itsestään parane, kun lapset kasvavat. Päsmäristä voi sukeutua liikaa huolehtiva isovanhempi tai sukulaistäti. Mummi järjestää nuoren perheen kodin uuteen uskoon, kun isäntäväki ei ole kotona.

Ja silti nuoret kehtaavat näyttää hapanta naamaa.

– Isoäidit ja -isätkin ovat taitavia hössöttäjiä. Omasta meilestään he tarkoittavat vain hyvää eivätkä tule ajatelleeksi, että pyytämättä annettu apu saattaa pelkästään ärsyttää, sanoo psykologi Maija Mäkelä.

Hän neuvoo pitämään hyväntahtoisuuden kurissa ja auttamaan vain, kun nuori perhe sitä pyytää.

Huomaa minutkin

Jokaisella sukupolvella on oikeus omaan elämään, mutta nuorten olisi hedelmällistä katsoa vanhempien touhottamisen tarvetta hyvä puoli päällepäin. Miettiä, mistä neuvominen kertoo.

– Voi olla, että huolehtija haluaisi tunnustusta mutta kokee, ettei saa sitä. Hän ehkä ajattelee, ettei saa elää itselleen vaan aina täytyy tehdä jotain toisten hyväksi.

Mäkelä neuvoo miettimään, mistä aivan muusta isovanhempia voisi kehua, jotta yletön auttamishalu laimenisi.

– Voi vaikka sanoa, että kiva kun lähdit reissuun kaverisi kanssa, tai meidän lapset olivat kovin innoissaan, kun veit heidät sirkukseen.

Liiallisen auttamisen ja asioihin puuttumisen halu voi kertoa myös turvattomuuden tunteesta.

Vanhenevalle huoli omasta tulevaisuudesta saattaakin olla aiheellinen, mutta siitä olisi viisainta yrittää puhua suoraan.

– Pohjimmaltaan ehkä halutaan sanoa, että katsokaa nyt kuinka paljon huolehdin teistä, annan rahaakin, kai tekin sitten myöhemmin huolehditte minusta. Tällainen kiitollisuudenvelka ei kuitenkaan tee hyvää, koska silloin vastapalvelukset tehdään hampaat irvessä. Saava osapuoli joutuu myös koko ajan miettimään, mikä motiivi milloinkin on auttamisen takana.

Hanki oma elämä

Maija Mäkelä neuvoo liian hyväntahtoiselle toisenlaisen keinon auttaa nuorta perhettä henkisesti.

– Kun hankkii muitakin ihmissuhteita, nuoren perheen ei tarvitse syyllisyydentuntoisesti miettiä, ovatko he tosiaan seniorin ainoat ihmissuhteet tässä maailmassa. Pois jää myös huoli siitä, että sielläköhän se vain istuu ja odottaa, koska me otetaan yhteyttä.

Rennot suhteet sukupolvien välillä syntyvät helpommin, kun apua ei tuputa. Jos jotain halua tehdä, kysyy ensin, sopiiko. Ja jos vastaus on ei, se pitäisi uskoa. Eikä yrittää vyöryttää, että jospa minä kuitenkin.

Aivan toisinkin päin ylettömään auttamiseen taipuvainen voisi opetella asioitaan ajattelemaan.

– On myös täysi oikeus sanoa suoraan, mieluiten tietysti diplomaattisesti, jos ei joskus jaksa tai halua olla vaikkapa lapsenvahtina.

Rajat auttajalle

Läheistensä asioista ylen määrin huolehtiva tekee usein niin muissakin rooleissaan. Hän on koko ajan antennit pystyssä ja huomaa hoivan aiheet.

– Monesti kuitenkin on niin, että jos on huolissaan muista, on oikeastaan huolissaan itsestään. Toisen avuttomuutta ei ehkä kestä vaan kiirehtii käynnistämään auttamistoimet, kun pelkää, ettei myöhemmin, tilanteen mentyä vaikeammaksi, keinoja ei enää olekaan.

Yletön empaattisuuskin voi olla sumutusta: Oikeasti ei ehkä kuunnella toista, vaikka ollaankin kuuntelevinaan. Arvataan hänen ajatuksensa, ennen kuin hän on sanonut mitään. Kiirehditään kertomaan, että tältä sinusta varmaan nyt tuntuu ja tiedän kyllä, minkälaista apua tarvitset. Auttaja asettuu autettavan yläpuolelle.

– Hälytyskellot alkavat soida, kun auttaja on tullut liian lähelle ja alkanut viedä liikaa henkistä tilaa. Ilmapiiri on muuttunut ahdistavaksi ja tukahduttavaksi.

Huolehtimiselta voi puolustautua ottamalla asian puheeksi ja sopimalla rajoista.
– Yleensä auttaja loukkaantuu siitä jollakin tavalla. Ei se kuitenkaan ole maailmanloppu vaan menee ohi ja koituu kaikkien onneksi, Maija Mäkelä uskoo.

Lue lisää parisuhteesta.

Anna-Stina Nykänen:

Olen aina ollut taitava vinoilemaan. Olen matkinut opettajia ja pomoja takana päin. En ole tyytynyt helppoihin haukkumanimiin, kuten höhlä, pönttö tai pimee. Olen mennyt pidemmälle.

Se vaatii tarkkanäköisyyttä. Kuin karikatyyrin piirtäminen.

Nyt olen alkanut käyttää tätä taitoa kehumiseen.

Ihminen kaipaa kannustusta ja ihailua. Mutta kehujen pitää olla tosia. Silloin kehut menevät ihon alle.

Vetelät kehut valuvat pitkin pintaa. Surkeimmat kehut ärsyttävät. Jos elämäntyönä on lastenhoito, pitää kehua hoitotyöstä, eikä säästötavoitteiden saavuttamisesta.

Kaikki voivat kehua. Seniori kehuu kokemuksella, juniori nuoruuden innolla. Myös pomoa voi kehua! Kerran kehuin pomoa tavasta, jolla hän otti alaisten esittämän rankan kritiikin vastaan: ei jäänyt kantamaan kaunaa, miettimään salaliittoja tai kostamaan. Ei ihminen nopeasti muutu, mutta jo heikkouksien myöntäminen ja yrittäminen on hienoa.

 

Lasten kehuminen on usein löysää ja laiskaa, persoonatonta ja sukupuolittunutta. Reipas poika, kiltti tyttö – ylimalkaista ja tarkoitushakuista, aikuista hyödyttävää.

Kehun lapset huolella. Mutta joskus sattuu kommelluksia. Kerran kehuin mieheni pojanpojan pomppuja, tosi hyvät reisilihakset! Pojan naama meni mutruun. ”Etkö tiedä, että minä olen poika, eikä meillä pojilla ole sellaisia”, hän sanoi.

En nauranut yhtään, opetin anatomiaa.

Kehun hänelle myös hänen vanhempiaan. Äidin kauriinsilmiä ja ajotaitoa. Isän uskomatonta tietomäärää ja tennarikokoelmaa. Syntyy kivoja keskusteluja.

Viimeksi puhuttiin pojanpojan ammatinvalinnasta. Hänestä ei tulekaan arkeologia: ”Ei mun maltti riitä.” Kehuin, että on hyvä tunnistaa oma luonteensa.

 

Ulkonäön kehuminen on vaikeaa. Eihän vain arvoteta ihmistä pelkän ulkonäön kautta? Tai pidetä seksiobjektina?

Pitää tavoitella samaa otetta kuin Jorma Uotisella Tanssii tähtien kanssa -ohjelman tuomaristossa. Että kehuu kuin ammattilaisen silmin toisen suoritusta. Aivan fantastinen asuvalinta, noi kengät hienona aksenttina tossa kokonaisuudessa. Silloin toinen on ulkonäkönsä subjekti. Huomioidaan hänen valintojaan, ei olemusta tai tyylin osoittamaa asemaa.

Varon silti. Kehuallergikot reagoivat ulkonäköä koskeviin kommenteihin rajusti.

 

Usein kehutaan vääristä asioista. Ylistämällä jopa alistetaan: miehiä kehutaan ruoanlaitosta kuin se olisi naisten hommaa.

Teinejä ei kehuta siitä, mikä heitä itseään kiinnostaa.

Entäs vanhukset! Äiti oli tyytyväinen, kun geriatrin lausunnossa luki, että hän on nuorekas ja virkeä. Sanoin, että sehän on selvä. Moni muu on hänen iässään ihan mölö, ilmeetön, passiivinen, epäluuloinen. En ole älynnyt, että äitiäkin pitäisi kehua.

Kehuminen liittyy ikään. Nuorempana tuli piruiltua, kun piti haastaa auktoriteetteja ja pitää show’ta yllä. Sitä jatkui ehkä – viisikymppiseksi.

Senioriteetti tuo tasa-arvoa. Voi kokea, että on annettavaa, sanoilla on merkitystä. Vaikka on nuortenkin sanomisilla iso arvo. Sitä ei vain silloin tajunnut.

 

Anna-Stina Nykänen on porvoolainen toimittaja, joka ihastelee arjen rumuutta.

Kuva Shutterstock

Kun lähellä tapahtuu kauheita, selviytyjä voi tuntea syyllisyyttä. Reaktio on luonnollinen keino yrittää pysyä järjissään. Syyllisyydestä on kuitenkin osattava päästää irti.

Mieti alla olevia kysymyksiä. Jos vastaat myöntävästi useampaan, tämä artikkeli on sinulle ja läheisillesi.

  • Onko joku lähipiiristäsi sairastunut vakavasti?
  • Oletko menettänyt yllättäen puolisosi, lapsesi tai muun läheisen?
  • Oletko ollut osallisena tai todistanut pahassa kolarissa?
  • Oletko kohdannut luonnononnettomuuden?
  • Onko sinulla tapana ajatella, että muiden vastoinkäymiset ovat sinun syytäsi?
  • Tunnetko olevasi vastuussa asioista, joihin muut sanovat, ettet olisi voinut vaikuttaa?
  • Ajatteletko, että et ansaitse hyvää, kun olet itse niin paha?
  • Onko sinusta tuntunut siltä kuin olisit vaarassa liueta pois olemassaolosta? Tai että maailma on menossa sirpaleiksi?
  • Onko sinun vaikea luottaa enää asioihin, joita ennen pidit itsestäänselvyyksinä?

Tuntuu järjenvastaiselta, että joku syyttää itseään läheisen kuolemasta, koska jäi itse henkiin – tai potee syyllisyyttä siitä, että itse selvisi auto-onnettomuudesta, kun muut vammautuivat. Psykologi ja kriisi- ja traumapsykoterapeutti Eija Palosaari näkee tällaista itsensä syyllistämistä jatkuvasti. Sen voi laukaista melkein mikä tahansa kriisi työpaikan menettämisestä parisuhteen kariutumiseen tai talon palamisesta tsunamiin.

– Silloin ihminen tuntee menettäneensä elämänsä hallinnan. Asiat tapahtuvat niin nopeasti, että vaikka älyllisesti tietää mitä on tapahtunut, tunteet eivät ehdi mukaan, Palosaari kuvailee.

Kun kaikki ympärillä menee pirstaleiksi, elämän ennustamattomuus tulee näkyväksi. Jos se tuntuu mahdottomalta hyväksyä, syyllisyydentunne voi olla ainoa keino palauttaa hallinnan tunne.

– Tilanteen kääntäminen mielessä niin, että onkin itse subjekti eli tekijä eikä objekti, jolle mullistava asia tapahtuu, palvelee valtavan tärkeää tehtävää. Asioissa tuntuu olevan enemmän järkeä kuin löytää syyllisen.

Liukenemisen pelko saa syyllistymään

Onnettomuuden kohdattua jopa oma olemassaolo saattaa tuntua olevan vaarassa. Jos mihinkään ei voi luottaa, missään ei ole järkeä. Merkityksettömyyden ja mitättömyyden tunteet käyvät yli voimien.

– Uhrit kertovat usein liukenemisen tai katoamisen tunteesta, joka on valtavan uhkaava. Se saa päätymään syylliseksi, Palosaari sanoo.

Näin käy aivan terveille ja järkeville ihmisille. Trauman laukaisema syyllisyys kestää yleensä vain viikkoja tai kuukausia. Se helpottaa, kun tunne-elämän kaaos alkaa laantua ja järkiperustelut pikkuhiljaa yltävät tunteiden tasalle.

Jossakin vaiheessa itseään syyllistänyt ymmärtää, ettei hän voi olla oikeasti syypää tapahtuneeseen.

Koska itsensä syyllistämisen tehtävä on pitää ihminen järjissään, sen tilapäinen hyväksyminen tuottaa helpotusta. Vaihe päättyykin monesti helpottavaan nauruun, että minäkö tämän olen muka aiheuttanut.

– Se minkä on järjen tasolla tiennyt koko ajan, tulee myös tunteissa todeksi. Totuuden sisäistäminen voi tapahtua hyvin tarkkana, yksittäisenä hetkenäkin, Eija Palosaari sanoo.

Hyvästä voi tulla paha

Jokaisen suruprosessi on yksilöllinen, eikä hyödyllisen tuntemuksen muuttumista taakaksi voi päätellä pelkästään sen kestosta. Palosaari on havainnut, että syyllisyydentunne ei palvele oikeaa tarkoitustaan, jos se alkaa kaventaa elämänpiiriä tai supistaa maailmankuvaa.

Silloin surija ei huomioi sitä, miten maailma menee eteenpäin ympärillä – esimerkiksi hallituksen vaihtumista tai lapsien syntymistä lähipiirissä. Uudet ihmissuhteet eivät johda myönteisiin tunnesiteisiin, tai niistäkin syyllistytään herkästi.

– Kun jotain pahaa tapahtuu, tällainen ihminen ajattelee, että hän on aina syyllinen. Syyllisyys alkaa levitä elämässä muuallekin, Palosaari kertoo.

Syyllisyydentunne palvelee aina ensin hyvää, olipa sen laukaisija mikä vain. Siitä pitää kuitenkin osata päästää irti, kun se on tehnyt tehtävänsä.

Joskus syyllisyydestä kiinni pitäminen houkuttelee: menetyksen tuskaa ei tarvitse katsoa silmiin ja hyväksyä, jos kieltäytyy tunnustamasta tosiasioita. Syyllisyydessä roikkuvan täytyy kuitenkin rajoittaa elämänpiiriään ja kieltäytyä menemästä eteenpäin, jotta elämä pysyisi mahdollisimman samanlaisena kuin ennen kriisiä.

Joskus syyllisyys on myös keino pitää menehtynyttä rakasta ihmistä edelleen lähellä itseään.

– Syyllisyydentunne tulee joskus korvaamaan rakkautta, joka on muuttunut yksipuoliseksi toisen kuoltua. Eloon jäänyt kokee olevansa edelleen tiiviisti yhdessä menehtyneen kanssa, kun hän vaalii syyllisyyttään, Palosaari selittää.

Rutiinit ja muiden seura auttavat

Heti kriisin kohtaamisen jälkeen olisi hyvä pitää kiinni omista rutiineista, kuten ruoka-ajoista, nukkumaan menemisestä, hampaiden pesusta ja muista tottumuksista.

Se on kaikkein tärkein tapa edistää toipumista. Läheiset voivat olla tässä avuksi seuraamalla, pystyykö surija pitämään itsestään huolta vai pitäisikö peseytymisestä ja ulkoilemisesta muistuttaa. Rutiinit antavat ihmiselle kaaoksen keskellä jotakin, johon hän voi luottaa.

– Ne tuottavat tunteen, että koska sama asia tapahtui eilen ja tänään, se tapahtuu huomennakin. Vähitellen elämän jatkuvuuteen oppii taas luottamaan.

Lohtua ja turvaa voi hakea ja saada myös elämänkatsomuksellisista asioista, kuten uskonnosta tai meditaatiosta – mikä sitten itselle onkin se tärkeä.

Muiden seura, harrastaminen, ajankohtaisten asioiden seuraaminen ja työn tekeminen, jos sitä vain on, helpottavat oloa vähitellen.

Monia itselle tärkeän ihmisen menettäneitä on auttanut sen ajatteleminen, mitä menehtynyt neuvoisi tekemään, jos häntä voisi vielä kuulla.

–Vaikka olisi ollut menetyksen aikaan riidoissa toisen kanssa, mielikuva on aina se, että kyllä tämä käskisi itseä menemään eteenpäin ja nauttimaan elämästä, Palosaari toteaa.

Siitäkin on yleensä paljon apua, jos syyllisyyttä poteva tietää edes jonkin verran kriisireaktioista. Kun tiedostaa, että syyllisyys on väliaikaisena tunteena ihan luonnollista ja että tuska kuuluu asiaan, helpottaa. Se vapauttaa epäilyksestä, että omissa tuntemuksissa olisi jotakin vikaa.

Solmut auki traumaterapialla

Jos itseään syyllistävän elämä kapenee rajusti, hän eristäytyy eikä pysy todellisuuden tasalla, voi olla aiheellista mennä ammattiauttajan pakeille. Silloin taustalla voi olla asioita, joiden selvittämiseen tarvittaisiin traumaterapiatekniikoita. Niihin kuuluu muutakin kuin puhumista.

Jos avun tarvitsijalla ei ole omaa tahtoa hakeutua terapiaan, läheiset voivat auttaa.

Psykoterapeutille houkuttelu voi onnistua parhaiten rehellisellä ja suoralla keskustelulla. Samalla kannattaa esitellä traumaterapiassa käytettäviä erityisiä menetelmiä, kuten silmänliiketekniikka EMDR:ää ja sensorimotorisen psykoterapian muotoja. Trauman jälkeiseen hoitoon erityisesti tarkoitetuilla tekniikoilla aivoja voidaan ohjata käsittelemään uudelleen sitä, mikä mielessä on mennyt lukkoon.

– Meillä kaikilla on taito lukita kipeät tunteet sisällemme ja työntää ne taka-alalle. Jos tällaista tunnelastia on paljon, se vie psyykkistä energiaa. Se on sen hinta. Vaikka haudatut tunteet ovat kipeitäkin, ne on viisainta kohdata ja käydä läpi, Palosaari sanoo.

Keskeneräiseksi jäänyt henkinen toipuminen voi tuntua myös voimakkaana väsymyksenä, jolle ei löydy mitään selkeää syytä.

– Tietysti on tärkeää, että fyysisetkin syyt väsymykselle tutkitaan. Kun ne on suljettu pois, jäljelle jää se vaihtoehto, että väsymys voi johtua pidätellyistä tunteista.

Toipuminen alkaa hyväksymisestä

Toipumisprosessin vaikein osuus on hyväksyä muutosten lopullisuus. Aluksi psyyke voi kamppailla tapahtunutta vastaan ja jopa kieltää sen. Pohdinnat siitä, että tapahtunut ei voi olla totta tai että sitä ei saisi tapahtua tai ainakaan pitänyt voida tapahtua itselle, saattavat tulla mieleen hyökyinä yhä uudelleen.

– Toipuminen vaatii sen hyväksymisen, että näin kävi. Sitä ei tarvitse hyväksyä, että omainen menehtyi väkivallanteossa, onnettomuudessa tai tsunamissa, vaan se, että minunkin elämääni saattoi osua tällainen asia. Rakas ihminen on poissa tai vaurioitunut. Kun jaksaa hyväksyä tilanteen, toipumista tukeva suru pääsee alkamaan, Palosaari selittää.

Syyllisyysreaktio voi pulpahdella pintaan vielä vuosienkin päästä. Jos saavutettu mielenrauha järkkyy uudelleen, syyllisyys voi tulla hetkeksi takaisin voimakkaanakin. Reaktiota ei tarvitse pelätä, sillä tunne helpottaa aivan kuten se teki aikaisemminkin.

Traumasta selviäminen on hyvässä vaiheessa, kun uskaltaa päästää irti menetetystä, paneutua muihin asioihin ja iloita elämästä kuten ennen traumaattista kokemusta eikä vain pieninä hetkinä.

– Silloin tietää, että vaikka itse nauttisi elämästä, menetetyn läheisyyden, rakkauden tai vaikka terveyden arvo ei kärsi. Se on edelleen muistoissa arvokkaana ja voimia antavana asiana, Eija Palosaari sanoo.


Asiantuntija: Eija Palosaari, psykologian tohtori, kriisi- ja traumapsykoterapeutti, Helsinki.