Elämäntaito-oppaat ovat viisaita mutta vaativia. Ne tähtäävät muutokseen, ja muuttuminen on aina vaikeaa.
Tästä turhautuneena mieleeni on nyt tullut, että kun minä en näköjään muutu, pitäisikö elämäntaito-oppaiden muuttua. Pitäisikö niiden vaatimustasoa laskea?

Luonnostelen malliksi uudet, kohtuullisemmat versiot muutamasta tunnetusta elämäntaito-oppaasta.

"Miten saan ystäviä, menestystä, vaikutusvaltaa"

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Amerikkalaisen Dale Carnegien kirjaa on myyty yli 15 miljoonaa kappaletta. Kirjassa neuvotaan, kuinka ihmisten kanssa tullaan toimeen, kuinka ihmisiä johdetaan ja kuinka saadaan uusia ystäviä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koska ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa on vaikea saada, kohtuullistettua versiota kaivataan: Sinulla on juuri sopivasti ystäviä, menestystä ja vaikutusvaltaa.

Tämän kohtuullisen oppaan ensimmäisessä luvussa paljastetaan, ettei kenelläkään ole niin paljon ystäviä kuin elokuvissa ja mainoksissa annetaan ymmärtää eikä tarvitsekaan olla.

Kirjan toisessa luvussa kuvaillaan menestyksen varjopuolia.

Lopuksi todistetaan, että meillä kaikilla on jo pelottavan paljon vaikutusvaltaa, ainakin itseemme. Samalla neuvotaan, kuinka tätä liiallista vaikutusvaltaa voi paeta, esimerkiksi päiväunille.

"Alkemisti"

Paulo Coelhon teoksen päähenkilö on andalusialainen paimen Santiago. Santiagolle selviää unessa, että häntä odottaa aarre Egyptin pyramideilla. Matkalla halki Saharan Santiago tapaa jännittäviä henkioppaita ja kasvaa tavoittelemaan juuri sitä, mitä hän on aina tavoitellut.

Alkemisti on kirja kasvusta ja siitä, kuinka voi löytää oman sisäisen päämääränsä.

Kirjan uusi, kohtuullistettu laitos Kemisti kertoo alavutelaisesta Santerista, joka työskentelee lannoitetehtaan laboratoriossa.

Santerille selviää sanomalehdestä, että Egyptiin pääsee kolmella sadalla eurolla. Matkalla hän tapaa suomalaisia. Loppuviikosta hän käy pyramideilla. Turistibussissa Santeri miettii, että kyllä reissussa kivaa on mutta kaikkein mukavinta on Alavudella.

Kemisti on kirja lomamatkasta ja siitä, kuinka mukavaa matkalta on palata kotiin.

"Miehet ovat marsista, naiset venuksesta"

Amerikkalaisen psykologin John Grayn menestysteos on käännetty yli 40 kielelle. Grayn mukaan mies ja nainen ovat henkisesti eri planeetoilta, mutta kun he opettelevat ymmärtämään tätä erilaisuuttaan, yhteiselo kukoistaa.

Koska käytännössä on yllättävän vaikeaa ymmärtää toista, varsinkin jos toinen on kovin erilainen, tarvitaan uusi lempeämpi parisuhdeopas.
Miehet ovat Mikkelistä, naiset Vaasasta todistaa, että miesten ja naisten erot ovat sittenkin maakunnallista tasoa. Suku­puolet ymmärtävät toisiaan ihan helposti!

Savon murre saattaa kuulostaa oudolta ja eteläpohjalainen itsevarmuus voi hämmästyttää, mutta lopulta syntyy aina sopu, ja kesälomalla poiketaan kummankin kotiseudulla.

"Läsnäolon voima: tie henkiseen heräämiseen"

Saksalainen Eckhart Tolle on maailman tunnetuimpia läsnäolon opettajia. Tollen mukaan menneisyys ja tulevaisuus ovat ihmismielen luomia kuvajaisia; todellista merkitystä on vain nykyhetkellä. Tolle opettaa rentoutumista ja meditaation menetelmiä, joilla kiinnitymme nykyhetkeen.

Koska nykyhetkeen kiinnittyminen on hyvin vaikea, bestselleristä on julkaistava kohtuullistettu laitos: Olet jo läsnä. Tämä uusi laitos antaa mielelle luvan harhailla vapaasti sekä menneessä että tulevassa, esimerkiksi ennen nukahtamista. Kirjassa vakuutetaan, että nykyhetkeä tulee kyllä ovista ja ikkunoista sitten, kun pitää taas herätä.

 

 

 

Petri Tamminen on vääksyläinen kirjailija,joka tekee taidetta nolostelustaan.

Mom

Ihanaa... nerokasta. Jospa tämä "kaiken psykologisoinnin" ilmiö olisi jo järkeistymässä. Kiitos kolumnista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla