Lomalla ehditään olla yhdessä - vihdoinkin! Mutta riita leimahtaa helposti, kun todellisuus ja toiveet törmäävät. Näillä vinkeillä selviät vähemmillä vaurioilla.

Suomen suvi on liian lyhyt riideltäväksi pilalle. Ja vaikka lomalla on aikaa, älä ainakaan kaiva esiin parisuhderiitojenne ikuisuusaiheita esiin. Tutkija Heli Vaaranen Väestöliitosta neuvoo leppoisampaan lomanviettoon:

1) Suunnitelkaa.

Huomioikaa molempien lomatoiveet, kompromisseja täytyy tehdä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2) Säästäkää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lomalla ei pidä riidellä rahasta. Säästäkää yhdessä etukäteen ja sopikaa kuinka paljon saa kuluttaa.

3) Osallistukaa yhdessä.

Toinen ei voi käyttää yhteistä lomaa omiin projekteihinsa. Toisen voi ottaa huomioon vaikkapa hieromalla aurinkovoidetta hänen selkäänsä.

4) Sopikaa.

Sopikaa ettette lomalla riitele ikuisuusaiheista, joista ette kuitenkaan pääse yksimielisyyteen. Lomalla on voitava rentoutua. Anteeksi pitää kuitenkin osata sanoa.

5) Muistakaa hellyys ja kauniit sanat.

Puhukaa toisillenne hellästi. Kulta, rakas, aarteeni, oma tarzanini, sankarini ovat hyvä alku myös fyysiselle läheisyydelle.

Auttaisiko harjoittelu?

Näiden harjoitusten tarkoitus on tehdä näkymätön näkyväksi. Arjen ongelmien taustalla voi hyvin olla syitä, joita ei heti hoksaa. Vaikka se, että yhteistä aikaa on liian vähän, tai se, ettei jakseta tai osata kuunnella toista.

Ajankäyttö uusiksi

Piirrä ympyrä, joka kuvaa vuorokauden 24 tuntia. Merkitse kakkuun viipaleina, mihin ja keiden kanssa päivän tunnit kuluvat. Jos kahdenkeskinen aika puolison kanssa jää hyvin pieneksi tai sitä ei ole lainkaan, kannattaa sitä järjestää kiireen vilkkaan.

Kuuntele ja ymmärrä

Puolison kuuntelemista ja ymmärtämistä voi harjoitella, se saa toisen tuntemaan itsensä tärkeäksi.

Ensin vuoron saa toinen, joka kertoo huolensa ja ajatuksensa, eikä kuuntelija saa keskeyttää puhetta. Sitten kuuntelija toistaa, miten hän asian kuuli. Tässä vaiheessa kertoja saa korjata mahdolliset väärinymmärrykset. Kun yhden kanta asiaan on tullut selväksi, on toisen vuoro.

Milloin terapiaan?

‚ÄĘ Seksuaaliterapia

on terapiaa, jossa työstetään omaan itseen ja seksuaalisuuteen liittyviä ajatuksia, tunteita ja kokemuksia. Seksuaaliterapiaan mennään joko yksin tai puolison kanssa.

Seksuaaliterapiassa voi käsitellä muun muassa haluttomuutta, seksiin liittyvää häpeän ja riittämättömyyden tunnetta, läheisyyteen liittyviä ahdistuksia, parisuhdeongelmia, uskottomuutta, erektio- ja orgasmivaikeuksia, ongelmia sukupuoli-identiteetin löytämisessä tai erilaisia pakkomielteitä ja riippuvuuksia.

Seksuaaliterapia kestää tavallisimmin 10 kerrasta pariin vuoteen ja istunnot voivat olla joko viikoittain tai harvemmin.

‚ÄĘ Seksuaalineuvonta

on seksuaaliongelmien selvittelyä ja ratkaisujen etsimistä sekä yksilöllisten neuvojen antamista henkilön seksuaaliongelmissa. Seksuaalineuvonta ei pidä sisällään terapiaa.

Seksuaalineuvonta on neuvontaa ja ohjausta, ongelmien ja kysymysten selvittelyä ja ratkaisuja. Tavoitteena on, että ihminen kokee oman ja toisen sukupuolisuuden luonnollisena osana elämää.

‚ÄĘ Parisuhdeterapiassa

käsitellään parisuhteen arkisia ongelmia ja mietitään niihin uusia ratkaisuja. Yhdessä terapeutin kanssa mietitään miten parisuhdetta voidaan kehittää. Tavallisimmin pariterapiassa käsitellään vaikeutta keskustella kumppanin kanssa, uskottomuutta tai muuta erouhkaa ja sairauden tai onnettomuuden mukana tulevia ongelmia.

Parisuhdeterapiassa käydään yleensä alle kymmenen kertaa. Parisuhdeterapiaan voi osallistua myös vain toinen. Pariterapeutti voi auttaa paria määrittelemään tavoitteensa oman parisuhteensa osalta.

Lue lisää parisuhteen hoidosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla