Perinteisestä masennuksen hoidosta tietokonepelaaminen eroaisi siinä, että se on hauskaa.

Turun yliopistossa tutkitaan parhaillaan, voisivatko paljon parjatut tietokonepelit tarjota uuden hoitomuodon masennukseen. Sen lisäksi että pelit antavat tunne-elämyksiä, kuten onnistumisen ja jännityksen kokemuksia, peliriippuvaisuus saattaa jopa hoitaa masennusta.

– Tiedetään, että addiktoituneella pelaajalla dopamiinin tuotanto aivoissa on yliaktivoitunutta, kun taas depressiossa dopamiinin tuotanto on aliaktivoitunutta, psykiatrian professori Jyrki Korkeila kertoo.

Strategista ajattelua vaativien pelin avulla voitaisiin ikään kuin treenata aivoja, jotka taantuvat masennuksen aikana.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

–  Viihdepelien pelimekanismit jumppaavat parhaimmillaan pelaajien aivoja monin tavoin. Näitä vaikutuksia on mahdollista hyödyntää masentuneiden aivojen aktivoinnissa ja kuntoutuksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vielä on selvitettävä, millainen peli toimisi parhaiten masennuksen ehkäisyssä, hoidossa ja kuntoutuksessa.

– Sitä kuulee edelleen sanottavan, että viihteellisiä ja koukuttavia pelejä ei voi ottaa vakavasti. Ikään kuin terveyspelit eivät saisi olla liian hauskoja. Meidän mielestämme asia on juuri päinvastoin: ainoastaan hyvät ja koukuttavat pelit ovat hyötykäytön kannalta vakavasti otettavia, Korkeila sanoo.        

Lähde: Aurora

Lue lisää Masennusinfosta

Pelitutkimus on hyvin monitieteistä, sillä peliteollisuudessa yhdistyvät muun muassa kulttuuriset ja taiteelliset sisällöt, teknologiat ja kaupallinen toiminta. Up Your Game -verkostossa on mukana tutkijoita kaikista Turun yliopiston tiedekunnista sekä lisäksi Åbo Akademista ja Turun ammattikorkeakoulusta.

Up Your Game -verkoston tutkimustoiminta käynnistyy terveyspelitutkimuksella. Verkosto hakee parhaillaan rahoitusta hankkeelle, jossa tutkitaan viihdepelien käyttöä masennuksen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Lue lisää Turun yliopiston pelitutkimuksesta

Sisältö jatkuu mainoksen alla