Aloe vera –tuotteista kiinnostunut monille lääkkeille ja kalalle allerginen lukija kysyy, ovatko tuotteet turvallisia ja kannattaako niitä käyttää? Tuotteiden on mm. esitetty parantavan vitamiinien ja antioksidanttien imeytymistä ravinnosta, ehkäisevän happovaivoja ja vaikuttavan suoliston mikrobistoon niin, että proteiinien saanti helpottuu. Lukija on nähnyt väitettävän, että mitään lääkkeitä (esim. verenpaine- tai kolesterolilääkkeitä) ei sitten tarvittaisi. Onko tämä humpuukia?

Jos tuotteita käyttää ohjeiden mukaan, haittaa niistä tuskin on. Se, onko niistä hyötyä, onkin jo toinen juttu. Edellä esitetyt vaikutukset lupaavat paljon eikä näyttöä niiden tueksi valitettavasti ole. Missään nimessä lääkärin määräämiä lääkkeitä ei tule jättää pois.

Vitamiinit ja antioksidantit imeytyvät hyvin normaalista sekaruoasta. Happovaivoihin auttaa mm. säännöllinen ateriarytmi, mausteisten ja käristettyjen ruokien välttäminen ja kahvin käytön vähentäminen oireiden sallimiin rajoihin.
Suoliston mikrobisto ja proteiinien saanti eivät ole yhteydessä toisiinsa. Maitotuotteiden käyttäminen kohtuudella eli 5-6 dl nestemäisiä maitovalmisteita (maitoa, piimää, viiliä ja jogurttia) ja 2–3 siivua juustoa sekä lihaa, siipikarjaa, kalaa tai palkokasveja sisältävä pääateria päivittäin turvaavat riittävän proteiinien saannin kohtuudella liikkuvalle henkilölle.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Aloe vera juoma on ainakin minun kokemusken mukaan laksatiivinen. Suosittelen kokeilemaan jos kärsit ummetuksesta.

  • ylös 11
  • alas 6
Sisältö jatkuu mainoksen alla