
Innokas kotileipuri kysyy, kumpi on terveellisempi kohotusaine hiiva vai leivinjauhe?
Leivinhiiva on yksisoluinen sienilaji. Leivinhiivaa valmistetaan ”kasvattamalla” hiivasoluja. Hiivasolut lisääntyvät saadessaan ravinnokseen vettä, sokeria ja happea. Leivinhiiva kohottaa taikinaa ja leivonnaista, kun hiivasolut alkavat kasvaa taikinassa ja käyttävät energiakseen hiilihydraatteja. Käymistuotteena vapautuu kohoamisen aiheuttavaa hiilidioksidia. Hiivasieni kuolee paistettaessa.
Leivinjauhe on kemiallinen kohotusaine, kuten ruokasoodakin. Leivinjauheessa on mm. natriumia sisältävää natriumpyrofosfaattia ja natriumbikarbonaattia. Silloin, kun taikinassa on jotakin hapanta ainesosaa, kuten piimää, voi kohottamiseen käyttää ruokasoodaa. Leivinhiivan ja ruokasoodan kohottava vaikutus perustuu hiilidioksidiin ja vesihöyryyn, jota nesteen ja uunin lämmön vaikutuksesta taikinassa muodostuu.
Kohotusaine valitaan siis käyttötarkoituksen mukaan. Niiden, joiden tulee noudattaa tiukkaa suola- ja natriumrajoitusta, kuten munuaisten vajaatoimintaa sairastavien tietyissä sairauden vaiheissa, kannattaa pyrkiä suosimaan hiivalla kohotettuja vähäsuolaisia tuotteita.
Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.
" Mielestäni olisi hyvä, jos jatkossa joku muu kuin Schwab antaisi virallista linjaa edustavia lausuntoja ravitsemusasioista. Hän on esittänyt niin paljon paikkansapitämättömiä tietoja, että hänen lausuntonsa rapistuttavat sitä vähäistä uskottavuutta, joka virallisessa asemassa olevilla ravitsemusterapeuteilla vielä on jäljellä. "