Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Hallitakseni kolesteroliani ryhdyin syömään Benecolia. Nyt minua kiusaa ajatus, että kun veistän sen päälle esim. siivun emmentaljuustoa, mitätöin samalla Benecolin hyvät vaikutukset. Onko näin?

Benecol sisältää kasvistanolia, joka syrjäyttää ruoansulatuskanavassa kolesterolia siten, ettei se pääse imeytymään yhtä tehokkaasti kuin normaalisti.

Maitovalmisteissa on kolesterolia, rasvaisissa enemmän kuin vähärasvaisissa. Tämän imeytymistä kasvistanoli siis heikentää. Jotta lisätehon kasvistanolista veren kolesterolipitoisuuden pienentämisessä saa, tulee sitä sisältyä ruokavalioon
2 g päivässä. Tämän määrän saa 6 teelusikallisesta eli 30 grammasta Benecolia. Vaihtoehtona on Benecol-juoma. Yksi purkillinen sisältää päiväannoksen kasvistanolia.

Kysyjä voi siis edelleenkin käyttää emmentaljuustoa leivällä, mutta suositeltavaa olisi valita niin emmental- kuin muistakin juustoista korkeintaan 17 % rasvaa sisältävät vaihtoehdot, jolloin niin kolesterolia kuin kovaa rasvaakin tulee vähemmän ja veren kolesterolipitoisuuden hallinta helpottuu.

Benecolin lisäksi markkinoilla on kaksi tuotetta, joissa on kasvistanolin sijaan kasvisterolia. Sen vaikutusmekanismi ja annostus ovat samat eli 30 g margariinia tai 1 purkki juomaa päivässä.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Kumoaako juusto Benecolin?

Verisuonissa on vähäisen tulehduksen ja kolesterolin lisäksi huomattavan paljon kalkkia, verisuonet kalkkeutuvat. Tukkeava valtimotauti (valtimokovetustauti, sepelvaltimotauti, ateroskleroosi, atherosclerosis, atherothrombosis) on valtimoiden yleissairaus. Suonten seinämiin kerääntyy kolesterolia ja kalkkia aiheuttaen verisuonen seinämän paksuuntumisen (oireeton tauti) ja lopulta sen ahtautumisen tai tukkeutumisen kokonaan. Plakki koostuu pääosin kalkista. Jos valtimotaudin ja rasvaisen ruoan...
Lue kommentti

Kumoaako juusto Benecolin?

Vuoden 2013 myydyin lääke koko maailmassa oli kolesterolilääkkeet eli statiinit. Vuonna 2013 statiineilla eli HMG-CoA-reduktaasin estäjillä oli käyttäjiä Suomessa 666 552 KELA-korvauksen saajaa, kun vuoden 2012 lukema oli 663 195 huijattua. Lisäystä oli 3 357 ihmistä kaikesta kohusta huolimatta. Todella rasvainen huijaus. Rasvat on välttämättömiä ravintoaineita. Sokerit eivät. Rasvoja tarvitaan mm. solukalvojen rakennusaineiksi ja hormonien lähtöaineiksi. Aivot muodostuvat 60 prosenttisesti...
Lue kommentti