Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Hallitakseni kolesteroliani ryhdyin syömään Benecolia. Nyt minua kiusaa ajatus, että kun veistän sen päälle esim. siivun emmentaljuustoa, mitätöin samalla Benecolin hyvät vaikutukset. Onko näin?

Benecol sisältää kasvistanolia, joka syrjäyttää ruoansulatuskanavassa kolesterolia siten, ettei se pääse imeytymään yhtä tehokkaasti kuin normaalisti.

Maitovalmisteissa on kolesterolia, rasvaisissa enemmän kuin vähärasvaisissa. Tämän imeytymistä kasvistanoli siis heikentää. Jotta lisätehon kasvistanolista veren kolesterolipitoisuuden pienentämisessä saa, tulee sitä sisältyä ruokavalioon
2 g päivässä. Tämän määrän saa 6 teelusikallisesta eli 30 grammasta Benecolia. Vaihtoehtona on Benecol-juoma. Yksi purkillinen sisältää päiväannoksen kasvistanolia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysyjä voi siis edelleenkin käyttää emmentaljuustoa leivällä, mutta suositeltavaa olisi valita niin emmental- kuin muistakin juustoista korkeintaan 17 % rasvaa sisältävät vaihtoehdot, jolloin niin kolesterolia kuin kovaa rasvaakin tulee vähemmän ja veren kolesterolipitoisuuden hallinta helpottuu.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Benecolin lisäksi markkinoilla on kaksi tuotetta, joissa on kasvistanolin sijaan kasvisterolia. Sen vaikutusmekanismi ja annostus ovat samat eli 30 g margariinia tai 1 purkki juomaa päivässä.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Verisuonissa on vähäisen tulehduksen ja kolesterolin lisäksi huomattavan paljon kalkkia, verisuonet kalkkeutuvat. Tukkeava valtimotauti (valtimokovetustauti, sepelvaltimotauti, ateroskleroosi, atherosclerosis, atherothrombosis) on valtimoiden yleissairaus. Suonten seinämiin kerääntyy kolesterolia ja kalkkia aiheuttaen verisuonen seinämän paksuuntumisen (oireeton tauti) ja lopulta sen ahtautumisen tai tukkeutumisen kokonaan. Plakki koostuu pääosin kalkista. Jos valtimotaudin ja rasvaisen ruoan välillä ei ole yhteyttä (vaikka tätä on virheellisesti väitetty viimeiset 50 vuotta), se asia pitää myöntää virheeksi ja tehdä sen mukainen korjausliike ravitsemusvalistukseen. Tottakai osutaan arkaan kohtaan, jos terveysviranomaistemme työ mitätöidään. Kuka meistä haluaisi elää sen kauheuden kanssa, että elämäntyösi tutkijana ja terveysvalistajana mitätöidään?

Maksa valmistaa kolesterolia, syöty kolesteroli (joka siis ei ole rasva vaan alkoholi) ei juurikaan nosta veren kolesterolipitoisuutta. Kolesteroli on elimistön korjausaine ja tärkeää jo pelkästään siksi. Sitä on solukalvoissa sekä aivoissa runsaasti. Verisuonista kolesterolia löytyy koska se on paikkaamassa tulehtuneen verisuonen vauriota.

  • ylös 19
  • alas 19

Tervehdys,

Osallistuin itse lapsena tuohon Benecolin testaukseen -90 luvun lopulla, koska kärsin ns. kliinisestä hyperkolesterolemiasta eli maksani ei kolesterolia poista kuin 50% teholla.

Tuon testin tulokseen vedoten voin kertoa, että sillä todella on merkitystä ja toimii. Testissä tuli syödä noin 25g annos voita päivässä mutta jos syö esim 3-4 leipäpalaa tai käyttää "roisimmin" voita niin tuo määrä ylittyy kepeästi.

Tulokset olivat tosiaan niin hyviä että niiden perusteella pystyi sanomaan suoraan että Benecolilla oli kolesterolia alentava vaikutus. Muistaakseni minulta tippui testiryhmästä eniten kolesteroli ja käytinkin eniten tuota voita.

Muuten siis ruokavalio ja lääkitys pysyi normaalina mutta margariini korvattiin tuolla Benecolilla. Huom. Becel ei toimi kuten Benecol, tämäkin testattiin samalla, vaikka hinta onkin halvempi.

Ystävällisin Terveisin,

Karlos

  • ylös 14
  • alas 15
Sisältö jatkuu mainoksen alla