Unelmainen kakku täyttyy omenista tai muista valitsemistasi hedelmistä.

KYMMENELLE
Yksi annos 115 kcal, laktoositon

TAIKINA
2 munaa
½ dl sokeria
½ dl ruisjauhoja
½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
1–2 tl kanelia

KOSTUTUS
½–1 dl laimennettua sitruunamehua tai kuivaa omenasiideriä

TÄYTE JA PINNALLE
1–2 hapahkoa omenaa
(1-2 rkl sokeria)
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (9 %)

KORISTELU
2 makeaa omenaa
1–2 dl vahvaa puolukkamehua

1. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kovaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää muna-sokeriseoksen joukkoon.

2. Kaada taikina voideltuun tasapohjaiseen kakkuvuokaan (24 cm) ja paista 175 asteessa uunin alaosassa 15–20 minuuttia. Kumoa jäähtynyt kakku tarjoilualustalle.

3. Kuori ja lohko omenat. Kypsennä mikrossa kuvulla peitettynä 10 minuuttia välillä sekoittaen. Mausta tarvittaessa sokerilla.

4. Tee koristeet. Kuori omenat ja leikkaa lohkoiksi. Nosta ne kiehuvaan puolukkamehuun ja hauduta pehmeiksi. Nosta reikäkauhalla lautaselle jäähtymään.

5. Leikkaa kakkupohja 2–3 kerrokseen. Nosta pohja tarjoiluvadille ja kostuta. Levitä päälle noin neljännes vaniljakastikevaahdosta ja puolet omenahillosta. Nosta päälle seuraava kerros, kostuta ja levitä neljännes vaniljakastikevaahdosta ja loput omenahillosta. Nosta päälle jäljellä oleva levy ja kostuta sitä vähän.

6. Levitä loput vaniljakastikevaahdosta kakun päälle ja koristele punaisilla omenalohkoilla.

VINKKI

• Vispattavasta vaniljakastikkeesta saa kevyemmän kakunpäällyksen, kun sekoittaa sen maitorahkaan

(1 dl + 1 dl). Lisää hieman vaniljasokeria, jos seos kaipaa makeutta. Maitorahka tekee täytteestä myös kiinteämmän ja siksi helpommin käsiteltävän.

• Tee koristeet makeista omenoista, jotka eivät soseudu keitettäessä.

• Omenoiden maustajiksi sopivat inkivääri, vanilja, kaneli ja minttu.

OIVALLUS

• Omenassa on runsaasti vitamiineja, kivennäisaineita, antioksidantteja ja flavonoideja. Ne piilevät pääosin heti kuoren alla. Voitkin halutessasi raastaa omenat kuorineen täytteeseen. Yksi pieni raastettu omena sopii myös taikinaan.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Luin amerikkalaistutkimuksen, jonka mukaan fruktoosi on epäterveellistä. Koe oli tehty makeutetuilla juomilla. Entä kaupassa myytävä hedelmäsokeri, jota käytän jälkiruoissa ja leivonnassa? En osta kaupasta herkkuja, limsoja enkä mehuja, sillä niissä on hurjasti piilosokeria. Jos jotain herkkua haluan, leivon itse. Tavakseni on tullut vähentää resepteissä sokeria. Kokonaan ilman makeaa ei pysty tässä elämässä olemaan. Olen huomannut, että fruktoosi on niin makeaa, että sitä riittää pienikin määrä. Voiko fruktoosi olla haitallista silloinkin, kun sitä käyttää näin?

Fruktoosin eli hedelmäsokerin runsaan saannin on todettu vaikuttavan epäedullisesti  maksan aineenvaihduntaan. Kuten kysyjä tuo esille, makeutetut juomat ovat tässä suhteessa ne elintarvikkeet, joihin on syytä kiinnittää huomiota.

Yhdysvalloissa käytetään juomien makeuttamisessa runsasfruktoosis ta maissisiirappia. Tämä on ongelmallista, sillä juomien käyttö voi olla runsasta, jolloin fruktoosin saanti nousee hyvin suureksi. Vastaavia määriä fruktoosia on vaikea saada muualta.

Hedelmiä ja marjoja ei fruktoosin vuoksi tarvitse välttää. Niiden terveysvaikutukset on vakuuttavasti dokumentoitu osana terveyttä edistävää ruokavaliota. Mehuista on juomasuosituksen mukaan syytä suosia täysmehuja ja niitäkin korkeintaan lasillinen päivässä aterian yhteydessä.

Kysyjän sokerin saanti vaikuttaa olevan maltillista, joten nykyisiä sokerinkäyttötottumuksia voi hyvin jatkaa. Kysyjän havainto siitä, että hedelmäsokeri on tavallista sokeria makeampaa, pitää paikkansa, joten sitä tarvitaan saman makeuden saavuttamiseksi tavallista sokeria vähemmän.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta