Satoisa kesäkurpitsa maistuu myös makeissa piirakoissa.

12 palaa

Yksi pala 100 kcal, maidoton, laktoositon, munaton

200 g kesäkurpitsaa
1 kanelitanko
1 dl vettä
4 dl puolukoita tai punaherukoita
1 dl hillosokeria
1 tl raastettua tai hillottua inkivääriä

POHJATAIKINA
1 dl juoksevaa pullomargariinia
2 dl ruishiutaleita
½ dl ruisleseitä
1 dl ruisjauhoja

1. Kuutioi kesäkurpitsa pieniksi kuutioiksi. Laita kuutiot veden ja kanelitangon kanssa kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduta matalalla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia. Vesi saa lähes haihtua kattilasta.
2. Lisää kattilaan marjat ja hillosokeri. Keitä muutama minuutti ja mausta inkiväärillä.
3. Mittaa kaikki pohjataikinan ainekset kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Kumoa taikina voideltuun piirakkavuokaan (halkaisijaltaan noin 22 cm). Ripottele päälle hiukan jauhoja ja painele taikina ohuesti vuoan pohjalle ja reunoille.
4. Kaada puolukka-kesäkurpitsaseos taikinalla vuorattuun vuokaan ja kypsennä 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin 35 minuttia.

Jäähdytä piirakka ja ripottele pintaan halutessasi hieman sokeria. Tarjoile sellaisenaan tai kevyen vaniljakastikkeen kanssa.

Kokeile myös:

Suklainen kesäkurpitsakakku

VINKKI

• Taikina on pehmeää ja saat sen helpoiten muotoiltua vuokaan käyttämällä apuna jauhoja.

• Valmis pakasteruistaikina nopeuttaa piirakan tekoa.

• Voit käyttää monen värisiä kesäkurpitsoja. Varhaislajikkeet sopivat tarkoitukseen parhaiten niiden ohuen kuoren ja kiinteän koostumuksen vuoksi.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on helikobakteerin aiheuttama mahakatarri. Bakteeri on häädetty, mutta oireet eivät tunnu hävinneen. Tarvitsisin luotettavia ruokaohjeita sekä listan tuotteista: mitä saa syödä ja mitä ei. Netistä kun etsii, niin yhdessä sanotaan yhtä ja toisessa toista.

Mikäli oireet jatkuvat hoidon päättymisen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin arvioitavaksi, sillä sairaus voi uusia ja tällöin tarvitaan uusi hoito.

Lääkärin vastaanottoa odotellessa voi kokeilla seuraavia: alkoholijuomien, kahvin sekä rasvaisten, käristettyjen ja mausteisten ruokien välttäminen sekä useimpien hedelmä- ja marjamehujen välttäminen niiden happamuuden vuoksi.

Ruokarytmin säännöllisyys helpottaa useimpia vatsavaivoja eli valveillaoloaikana on hyvä nauttia ruokaa ja juomaa noin kolmen tunnin välein. Annoskokojen kohtuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Kysymyksestä ei käy ilmi, tupakoiko kysyjä. Tupakoinnin lopettaminen usein helpottaa oireita.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.