karpalojäädyke jouluherkut

Juhlapöydän raikkain jälkiruoka syntyy kirpakoista karpaloista. Mikä parasta, kakun voi valmistaa hyvissä ajoin pakastimeen.

Jäädytetty karpalo-juustokakku

12 annosta | 40 min + pakastus 6 h + sulatus 30 min

Pohja

8 kpl kaurakeksejä (esim. Jyväshyvä)

50 g mantelijauhetta

25 g sulatettua margariinia

Täyte

1½ dl pakastekarpaloita (tai -puolukoita) sulatettuna

2 dl maustamatonta jogurttia

200 g maustamatonta tuorejuustoa (rasvaa 13 %)

1 tl vaniljasokeria

2 rkl limetin mehua

2 valkuaista

1½ dl sokeria

Lumikarpalot

1 dl pakastekarpaloita sulatettuina

1 valkuainen

n. 1½ dl tomusokeria

  1. Jauha keksit monitoimikoneessa. Lisää joukkoon mantelijauhe ja sulatettu margariini. Sekoita tasaiseksi.
  2. Vuoraa irtopohjavuoan (ø 21 cm) pohja leivinpaperilla ja painele keksi-manteliseos tiiviisti vuoan pohjalle.
  3. Soseuta sulaneet karpalot sauvasekoittimella. Sekoita isossa kulhossa karpalo-sose, jogurtti, tuorejuusto, vaniljasokeri ja limetin mehu.
  4. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeria pienissä erissä koko ajan vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes lopputuloksena on kiiltävä ja tiivis vaahto. Yhdistä valkuais-sokerivaahto varovasti nostellen muihin aineisiin. Kaada täyte keksipohjan päälle vuokaan ja peitä kakku kelmulla. Pakasta vähintään 6 tuntia, mieluiten seuraavaan päivään.
  5. Ota kakku pakastimesta huoneenlämpöön noin 30 minuuttia ennen tarjoilua.
  6. Vatkaa yksi valkuainen kevyesti löysäksi vaahdoksi vispilällä tai haarukalla. Pyörittele sulaneet karpalot valkuaisessa. Laita tomusokeri ruokalautaselle ja nostele karpalot varovasti sekaan. Pyörittele kauttaaltaan tomusokerissa. Anna karpaloiden kuivahtaa hetki ja toista vielä sokerointi. Koristele kakun pinta lumikarpaloilla.

 

Vinkki! Jos haluat ripauksen lisämakeutta, tarjoile kakun kanssa kermavaahtoa tai kinuskikastiketta.

 

Yhdessä annoksessa (1 pala):

energiaa 170 kcal

hiilihydraatteja 18 g

rasvaa 10 g (tyydyttynyt 3 g)

proteiinia 4 g

kuitua 2 g

suolaa 0,1 %