Ruis-marjapiirakka syntyy nopeasti valmiista taikinasta.

KUUDELLE

Yksi annos 155 kcal

½ pkt (200 g) kevyt ruispiirakkataikinaa (pakaste)
6 dl marjoja (puolukoita ja mustikoita)
2 rkl perunajauhoja
4 rkl sokeria
½ prk vaniljarahkaa (7 %)
1 rkl maitoa

1. Kauli tai painele sulanut taikina leivinpaperin päälle vuokaan (25 cm) ja reunoille.

2. Sekoita keskenään kevyesti survotut marjat, perunajauhot ja sokeri. Levitä survos pohjan päälle.

3. Ohenna vaniljarahka maidolla ja lusikoi se piirakan pinnalle. Kypsennä 225 asteessa 20-30 minuuttia uunin alimmalla tasolla.

4. Anna piirakan jäähtyä ennen kuin nostat sen leivinpaperin avulla tarjoiluvadille. Vetäise paperi varovasti piirakan alta pois ennen tarjoilua.

VINKKI

  • Piirakkaan sopivat erilaiset marjayhdistelmät. Kokeile vaihteeksi vadelmia ja makeita karviaisia, tyrniä ja mustaherukoita tai lakkaa ja karhunvatukkaa.
  • Valmistaikinoista löytyy ruistaikinaa laktoosittomana, maidottomana, sokerittomana ja munattomana. Myös gluteenitonta taikinaa on saatavilla.
  • Paista loput taikinasta välipalana tarjottaviksi ruissolmuiksi tai -tikuiksi.
  • Saat piirakasta maidottoman korvaamalla rahkan vaniljasokerilla maustetulla silkentofulla ja maidon soijamaidolla.

 

OIVALLUS

  • Erilaiset ruisjauhot, -leseet, -rouheet ja -hiutaleet lisäävät leivonnaisten kuitu- sekä vitamiini- ja kivennäisainepitoisuutta. Monet sämpyläjauhot sisältävät ruisjauhojen lisäksi myös leseitä tai rouhetta.
  • Rukiin liukoinen ja liukenematon kuitu pitää huolta niin suoliston toiminnasta kuin veren rasva-arvoista.