Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Diabeteslapsen mummo kysyy: Mikä on hiilaripitoisuus, jos teen höyrymehua? 3-vuotiaalla lapsenlapsellani on tyypin 1 diabetes, mutta hän ei halua juoda pelkkää vettä vaan hieman mehua sekaan. Ilmeisesti keinomakeutusaineet sopivat lisäksi. Pieni tilkkahan sitä mehua juomaan tulee, mutta pitääkö se ottaa huomioon? Kaupan esanssimehut ovat aika pahoja, joten haluaisin tehdä terveellisempiä mehuja.

Lasillisessa höyrymehua on noin 3 grammaa hiilihydraatteja, jos mehu on sokeritonta ja keskimäärin noin 20 grammaa, jos se on sokeroitu. Hiilihydraatit tulee aina huomioida tyypin 1 diabeetikolla.

Hiilihydraattipitoisuuden lisäksi on hyvä muistaa, että mehut ovat happamia ja janojuomana käytettäessä aiheuttavat ylimääräisen happo­hyökkäyksen hampaille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan juomasuosituksessa suositellaan janojuomaksi vettä ja mehujen osalta todetaan, että ainoastaan täysmehuja (mm. laimentamattomana juotava appelsiini- tai omenamehu) voi juoda lasillisen päivässä aterian yhteydessä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Juomasuositus voi siis tuntua tiukalta, mutta se on perusteltu niin ylimääräisen energian saannin välttämisen kuin hammasterveydenkin näkökulmasta.
Makeutusaineet sopivat diabeetikoille siinä missä ei-diabeetikoillekin.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla