Kevyen jätskin voi löytää sorbettien tai maitojäätelöiden joukosta. Paksut suklaakuoret kasaavat kaloreita moniin tuotteisiin.

Suomalaiset rakastavat jäätelöä – syömme eniten jäätelöä Euroopassa henkeä kohden. Silloin tällöin jäätelöllä herkutteleva voi surutta pitää nautintonsa.

Jos kauppareissullaan poikkeaa aina jäätelöaltaan kautta, kannattaa muistaa seuraava: Jätski ei ole raikkaudestaan huolimatta kevyintä syötävää, siinä on yleensä noin kymmenesosa rasvaa. Jäätelön rasvahapotkaan eivät ole parhaita mahdollisia vaan enimmäkseen kolesteroliarvoa nostavaa kovaa rasvaa.

Lisäksi jäätelössä on mukana myös transrasvahappoja, jotka tulevat joko kerman tai kovetettujen kasvirasvojen mukana. Transrasvahappo on kovista rasvoista haitallisinta, sillä se paitsi lisää pahaa kolesterolia, myös vähentää hyvää kolesterolia.

Kuorrutuksesta kaloreita

Lapsiakaan ei kannata totuttaa jätskin jokapäiväiseen syöntiin edes kesällä, sillä varsinkin kuorrutetut jättijädet ovat kaloripommeja. Energiapitoisimmat jäätelöt sisältävät usein paksusti suklaata, pähkinöitä, manteleita tai toffeeta, ja tällaisen kuorrutetun herkun rasvaprosentti voi nousta liki 40:een.

Myös suklaapatukoiden nimillä kulkevat jäätelöpatukat ovat pienestä koostaan huolimatta energiapitoisia. Irtojäätelötiskilläkin kannattaa välttää rouheita, kastikkeita ja kuorrutteita.

Vaihtoehtoja kermalle

Painoaan tarkkailevalle paras valinta kesäpäivän viilentäjäksi on sorbetti, jäädyke tai smoothie. Näissä tuotteissa on yleensä mukana jäädytettyä mehua tai hedelmää, joka keventää koostumusta. Mehujäissä ei juuri ole rasvaa. Niihinkin kertyy silti energiaa annosta kohden, sillä mehujää on jäätelöä tiiviimpää ja sokeri tuo siihen kaloreita.

Jäätelön etuna mehujäähän verrattuna on se, että jätski on vähemmän hapanta ja siksi ystävällisempää hampaille. Jäätelössä on myös hyödyllistä kalsiumia. Pienet perinteiset jätskipuikot ovatkin kohtuullisia jälkkäriherkkuja.

Kasvirasvajädessäkin kovaa rasvaa

Kermajäätelöt on valmistettu kermasta, ja niissä on 10–12 prosenttia rasvaa. Rasva on maitorasvaa, josta kaksi kolmannesta on kovaa eli sydämelle haitallista. Maitojäätelö on kevyempää, siinä on vain viisi prosenttia rasvaa. Maitojäätelöitä on kuitenkin markkinoilla niukasti, lähinnä niitä löytää diabeetikoille suunnattujen tuotteiden joukosta.

Kasvirasvajäätelö on tehty vähärasvaisesta maidosta. Siinä on jonkin verran vähemmän rasvaa kuin kermajäätelössä, mutta rasvan laatu ei ole parempi: kasvirasvajäätelö sisältää kovetettua kasvirasvaa ja transrasvahappoja. Onkin lähinnä makukysymys, kumpaa jätskiä valitsee. Toisia voi miellyttää kasvirasvajäätelössä se, että herkku sulaa nopeammin ja on pehmeämpää leikata. Kasvirasvajäätelöt ovat myös hieman halvempia.

Tofujätski sopii maidottomalle

Soijapohjaiset tofujäätelöt ovat hyviä tuotteita niille, jotka eivät voi tai halua syödä maitoa. Ne sopivat myös kolesterolia alentavaan ruokavalioon rasvan laadun puolesta, sillä soijan rasva on melko pehmeää. Kaloreita ne kuitenkin sisältävät
kermajäätelön veroisesti.

Maidotonta on myös kaurasta tehty jäätelö. Kaurajäätelön rasva on pehmeää, mutta ei kaurajäätelökään ole kevyttä syötävää.

Asiantuntijana dosentti, laillistettu ravitsemusterapeutti Ursula Schwab.

Yksi jäätelö sisältää:

  • Vähärasvainen jäätelöpuikko 50 kcal
  • Limonadijääpuikko 90 kcal
  • Iso suklaapuikko 350 kcal
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Magnesium on keskeinen tekijä sadoissa aineenvaihdunnan tapahtumissa. Puutostilasta kärsivät vain harvat, sillä magnesiumia saa vaikka mistä.

Hivenaine magnesiumin tärkeyttä ei pidä väheksyä. Se osallistuu solujen perusaineenvaihdunnan säätelyyn, aivojen välittäjäaineiden toimintaan, perintötekijöiden rakentumiseen sekä hermojen ja lihasten yhteispelin sujumiseen.

Magnesiumin saantisuositus on miehillä 350 milligrammaa ja naisilla 280 mg päivässä. Puutostila on harvinainen ja johtuu yleensä runsaasta virtsanerityksestä, joka voi liittyä munuaissairauteen, diabetekseen, pitkäaikaiseen nesteenpoistolääkkeiden käyttöön tai alkoholismiin. Ajan kanssa lieväkin puutos voi kuitenkin johtaa ongelmiin. Oireita ovat väsymys, oksentelu, vapina ja lihasten nykiminen.

Magnesiumlisien tehoa suonenvedon estämiseen ei ole todistettu pätevillä tutkimuksilla, mutta niitä voi hyvin käyttää, jos ne tuntuvat auttavan.

Asiantuntija: sisätautien erikoislääkäri Pertti Mustajoki

 

NÄISTÄ SAAT MAGNESIUMIA

Vehnälese 822 mg/100 g

Siemenet 447 mg

Pähkinät 208 mg

Tumma suklaa 130 mg

Banaani 31 mg

Tyrnimarja 30 mg

Kala 30 mg

Kaurapuuro 30 mg

Avokado 29 mg

Jauheliha 25 mg

Vadelma 25 mg

Lähde: Fineli.fi

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Pitääkö superfoodeista pitää taukoa? Käytän macaa, spirulinaa ja chiaa. Voiko superfoodeja ja kanelia käyttää, jos maksa -arvot ovat kohonneet?

Maca eli andienkrassi eli perun ginseng (Lepidium meyenii) on Andeilta peräisin oleva juurikasvi, jota on käytetty jo inkakulttuurissa. Suomessa sitä käytetään kuivattuna, jauhettuna juurena. Juuri sisältää aminohappoja, hiilihydraatteja, hieman rasvaa ja kivennäisistä mm. kalsiumia, kaliumia ja jodia. Macan väitetään lisäävän vireyttä, seksuaalista halua, hedelmällisyyttä ja helpottavan vaihdevuosioireita. Vaikutuksista ei ole tieteellistä näyttöä.

Haittoja ei ole systemaattisesti tutkittu, mutta ei ole toisaalta tietoa siitäkään, että maca aiheuttaisi maksahaittoja.

Spirulina on siniviherlevää, jota käytetään kuivattuna jauheena ja kapseleina. Se sisältää proteiinia, hiilihydraattia, rasvoja, vitamiineja ja mineraaleja. Käyttömäärien pitäisi kuitenkin olla runsaita, jotta spirulinan sisältämillä ravintoaineilla olisi merkitystä ruokavaliossa. Spirulinan on väitetty auttavan mm. pitkittyneeseen väsymykseen, rasva-aineenvaihdunnan häiriöihin ja tehostavan vastustuskykyä, mutta tieteellistä näyttöä näistä vaikutuksista ei ole. On julkaistu potilastapaus, jossa spirulinan epäiltiin aiheuttaneen maksavaurion. Siniviherlevien sisältämiä myrkkyjä voi olla mukana myös spirulinatuotteissa. Muina haittoina voi esiintyä suolisto-oireita, kuten vatsan turvotusta, ripulia ja ilmavaivoja. Jos maksa-arvot ovat koholla, spirulinavalmiste pitää lopettaa ja kääntyä lääkärin puoleen. Maksa-arvot on tarkistettava muutaman viikon kuluttua valmisteen lopettamisesta. Jos maksa-arvot korjaantuvat spirulinan käytön loputtua, maksahaitta saattaa olla spirulinan aiheuttama. Muut syyt maksa-arvojen koholla oloon on tietysti myös selvitettävä.

Chia (Salvia hispanica L.) on mintulle sukua oleva viljelykasvi, jonka siemeniä ja niistä puristettua öljyä käytetään ravintona. Chia on nyt suosittua FODMAP-ruokavaliossa, koska sen ajatellaan tasapainottavan vatsan toimintaa. Ravintosisältö on tyypillinen siemenille, eli chia sisältää kuitua, pehmeää rasvaa ja proteiineja. Tutkimustietoa chian terveysvaikutuksista tai haitoista on rajallisesti, eikä sen mahdollisista maksavaikutuksista ole mitään tietoa.

Lue lisää FODMAP-ruokavaliosta

Jauhettu kanelipuun kuori, mausteena käytetty kaneli, on tavanomaisina määrinä turvallista. Tavallisemman eli kassiakanelin runsasta käyttöä on syytä välttää sen sisältämän haitallisen kumariinin vuoksi. Ceyloninkanelissa kumariinipitoisuus on huomattavasti pienempi. Kaneliöljy ja kanelipuun kuoriuutteet sisältävät kanelijauheeseen verrattuna moninkertaisia määriä kasvin ainesosia, ja ne ovatkin aiheuttaneet haittavaikutuksia. Paikallisesti käytettynä kaneliöljy voi aiheuttaa allergisia reaktioita ja ihottumaa. Suun kautta nautittu kaneliöljy voi suurina annoksina lamata keskushermostoa.

Kaneliöljyä ja kaneliuutteita on vältettävä, jos sairastaa maksasairautta, koska kanelin sisältämä kinnamaldehydi on maksalle haitallista. Mausteena kanelia voi silti käyttää ruoassa.

Kasveista valmistettuja ravintolisiä olisi parasta käyttää vain kuuriluonteisesti, koska niiden pitkäaikaiskäytön turvallisuutta ei ole yleensä varmistettu.

Mainituista "superfoodeista" ainakin spirulina ja kaneliuutteet voivat aiheuttaa maksavaurion, joten ne on jätettävä kokonaan pois käytöstä, jos maksa-arvot ovat koholla.
 

Eeva Sofia Leinonen
sisätautien erikoislääkäri

 

 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

 

 

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Spiruliinan syöjä

Voiko superfoodeista olla harmia?

Vierailija kirjoitti: Astronautit syö spiruliinaa eikä heillä ole maksavaurioita. Spiruliina on kasvatettua levää eli ruokaa. Liika hiilari rasvoittaa maksa ja siten saa rasvamaksan. Artikkelissa ei sanota että Spiruliina AIHEUTTAA maksavaurion vaan että VOI aiheuttaa maksavaurion, aivan kuten liika hiilarikin VOI. Kiinalaiset ovat kovia riisinsyöjiä, onko heillä kaikilla rasvamaksa?
Lue kommentti