Kuvat
Shutterstock

Pimeän ajan tuomia mielitekoja voi ehkäistä huolehtimalla riittävästä unesta. Se ei ole edes vaikeaa, sillä pimeä ei juurikaan heikennä unen laatua mutta unen tarve voi hiukan kasvaa. Syömällä oikein illalla voit vielä varmistaa, että nukkumatti myös tulee ajoissa.

VIIMEISELLÄ aterialla ennen nukkumaanmenoa on tärkeää saada hyviä hiilihydraatteja. Hiilihydraatit vaikuttavat aminohappotasapainoon ja synnyttävät seratoniinipiikin, joka edesauttaa hyvää unta.

  • JOS ILLALLISEN syö jo 16–17 aikoihin, kannattaa ennen nukkumaanmenoa syödä vielä iltapala, kuten mysliä, täysjyväleipää tai puuroa.
  • JOS ILLALLISEN syö klo 20 maissa, sillä olisi hyvä olla täysjyväviljaa jossakin muodossa.
  • ILTA-ATERIALLA ja iltapalalla pitäisi olla myös nyrkin kokoinen annos proteiinia, jotta elimistö saa siitä rakennusaineita yön ajaksi.


Muista myös D-vitamiini

D-vitamiinin on tutkimuksissa havaittu suojaavan terveyttä monella tavalla. Se parantaa niin vastustuskykyä kuin unen laatuakin. Syys- ja talvikuukausina tätä aurinkovitamiinia onkin hyvä ottaa lisää purkista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Asiantuntija: Patrik Borg, ravitsemusasiantuntija.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta

Vierailija

Olen hieman eri mieltä hiilihydraattien tarpeesta, esimerkiksi sokeri kyllä väsyttää mutta se johtuu verensokerien heittelystä. Rasvasta ja hiilarien välttämisestä enemmän mm  kohtiterveyttä.fi sivustolta.

Unen kanssa tärkeämpänä pitäisin säännöllistä unirytmiä, television/puhelimen käytön välttämistä ennen nukkumaanmenoa sekä vain kevyttä iltapalaa.

  • ylös 27
  • alas 1
Sisältö jatkuu mainoksen alla