Yötyön tekijänä ruokailen vähän miten sattuu tai vuorokausi menee parilla kupillisella kahvia ja voileivällä. Yleensäkin syön vain kerran päivässä mutta olisi tarkoitus muuttaa ruokailu säännöllisemmäksi. Töissä tulee juotua vain soodavettä. Kysyisinkin, mikä olisi yöllä hyvä välipala, joka ei alkaisi väsyttää. Kotiin tullessa ei tule syötyä mitään, olisiko aamupuuro silloin ajankohtainen? Olen tehnyt yötyötä 3–4 päivää viikossa jo noin 4 vuotta ja ikää on 48 vuotta. Olisikohan jo aika pistää ruokailuajat kuntoon?

Yövuoroon suositellaan pieniä, monipuolisia aterioita säännöllisesti. Rasvaisia aterioita on hyvä välttää. Pääateria olisi hyvä nauttia vuoron alkupuolella ennen klo 1.00. Täysjyväviljatuotteita ja kasviksia sisältävät ateriat ovat hyviä vaihto­ehtoja. Esimerkiksi salaatti, jossa on jotakin proteiinipitoista, kuten broileria tai kalaa, täysjyväleivän ja ruokajuoman kanssa. Ruokajuomaksi sopivat esim. rasvaton maito tai piimä. Hedelmä voisi olla jälkiruokana tai parin tunnin päästä välipalana.

Jos lämmin ruoka maistuu, esimerkiksi kasvispainotteinen pataruoka, jossa on lihaa tai kalaa, voisi tuntua sopivalta. Lisäksi voi ottaa palan täysjyväleipää ja luonnollisesti ruokajuoman. Hedelmien lisäksi esim. jogurttia, marjarahkaa tai marjakiisseliä voisi kokeilla välipaloina aamuyöstä.

Yövuoron aikana tulee nauttia riittävästi nestettä, mutta runsasta juomista aamuyöstä ei suositella. Sokeria sisältäviä juomia kannattaa välttää jo hampaiden terveyden vuoksi. Kofeiinipitoisia juomia voi nauttia alkuyöstä. Yövuoron jälkeen ennen nukkumaan menoa suositellaan kevyttä, hiilihydraattipitoista ateriaa, esim. annos puuroa on oikein hyvä ajatus.

Työterveyslaitoksen internet-sivuilta löytyy ohjeita yövuoroa tekevän ruokailuun.

Ursula Schwab
ravitsemusterapian apulaisprofessori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Suu kaipaa makeaa, mutta onko se viisaampaa nauttia vanhana kunnon sokerina vai uusina makeutusaineina?

Jokainen on varmasti törmännyt kaupan hyllyllä herkulliselta näyttävään tuotteeseen, jonka kyljessä komeilee teksti “sokeriton”.  Millä nämä tuotteet makeutetaan ja onko makeutusaineiden käytöllä samanlaisia terveyshaittoja kuin sokerilla? Kokosimme keskeisiä faktoja makeutusaineiden ja sokerin eroista.

Millä aineilla sokeri korvataan “sokerittomissa” tuotteissa?

Yleisimpiä elintarvikkeissa käytettyjä keinotekoisia makeutusaineita ovat aspartaami, asesulfaami-K, sakariini ja syklamaatti. Lisäksi makeuttamiseen käytetään luonnollisia sokerialkoholeja, kuten ksylitolia.

Sisältävätkö makeutusaineet vähemmän kaloreita kuin sokeri?

Useat makeutusaineet sisältävät hyvin vähän, jos lainkaan kaloreita. Kalorimäärä pysyy alhaisena myös siksi, että makeutusainetta tarvitaan usein pienempi määrä saman makeuden saavuttamiseksi. Esimerkiksi aspartaami on 200 kertaa makeampaa kuin sokeri, jolloin sen käyttömäärä voidaan pitää hyvin pienenä.

Kumpi on parempi hampaille, sokeri vai makeutusaineet?

Sokeri aiheuttaa happohyökkäyksen ja aiheuttaa näin reikiintymistä. Useimmilla makeutusaineilla ei ole tällaista vaikutusta. Hampaille harmittomia ovat esimerkiksi aspartaami ja asesulfaami K. Makeutuksessa käytetyistä sokerialkoholeista ksylitoli jopa edistää hampaiden terveyttä, sillä se estää reikiintymistä. Sen makeutus teho on yhtä suuri kuin sokerin ja sitä käytetäänkin usein purukumien ja pastillien makeuttamiseen.

 

Onko makeutusaineiden käyttö turvallista?

Makeutusaineiden kaikkia pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä, mutta nykytietämyksen valossa niiden kohtuullinen käyttö on turvallista. Makeutusaineiden runsaalla käytöllä on kuitenkin todettu olevan samoja terveyshaittoja kuin sokerilla. Niiden säännöllinen runsas käyttö kasvattaa riskiä sydän- ja verisuonisairauksiin, sekä aikuisiän diabetekseen.

Kaikille makeutusaineille ei ole asetettu päivittäistä saantisuositusta, mutta esimerkiksi aspartaamin enimmäissuositus vuorokaudessa on 40 mg painokiloa kohti. Esimerkiksi 70-kiloisella henkilöllä määrä täyttyy neljästä litrasta virvoitusjuomia.

 

Kirjoittaja opiskelevat Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa terveystieteiden kandidaatti- ja maisteriohjelmassa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Terveystieteet, liikuntatieteellinen tiedekunta

 

 

 

 

 

 

 

 

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on helikobakteerin aiheuttama mahakatarri. Bakteeri on häädetty, mutta oireet eivät tunnu hävinneen. Tarvitsisin luotettavia ruokaohjeita sekä listan tuotteista: mitä saa syödä ja mitä ei. Netistä kun etsii, niin yhdessä sanotaan yhtä ja toisessa toista.

Mikäli oireet jatkuvat hoidon päättymisen jälkeen, on syytä hakeutua lääkärin arvioitavaksi, sillä sairaus voi uusia ja tällöin tarvitaan uusi hoito.

Lääkärin vastaanottoa odotellessa voi kokeilla seuraavia: alkoholijuomien, kahvin sekä rasvaisten, käristettyjen ja mausteisten ruokien välttäminen sekä useimpien hedelmä- ja marjamehujen välttäminen niiden happamuuden vuoksi.

Ruokarytmin säännöllisyys helpottaa useimpia vatsavaivoja eli valveillaoloaikana on hyvä nauttia ruokaa ja juomaa noin kolmen tunnin välein. Annoskokojen kohtuullisuuteen on hyvä kiinnittää huomiota. Kysymyksestä ei käy ilmi, tupakoiko kysyjä. Tupakoinnin lopettaminen usein helpottaa oireita.
 

Ursula Schwab
ravitsemusterapian professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.