Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan sähkötupakkaa kokeilevat nuoret saattavat aloittaa tupakoinnin muita todennäköisemmin. Tulokset eivät kuitenkaan tarkoita, että sähkötupakka välttämättä johtaa tupakointiin.

Tuoreet tulokset julkaistiin lääketieteellisessä JAMA-lehdessä, ja niiden perusteella 14-vuotiaana sähkötupakkaa jossain vaiheessa käyttäneistä 25 prosenttia polttaa savukkeita tai muita tupakkatuotteita seuraavan vuoden aikana, kun muista nuorista vain 9 prosenttia kertoi tupakoineensa. Tutkimukseen osallistui runsaat 2 500 nuorta, joista runsaat 200 oli kokeillut sähkötupakkaa.

Sähkötupakka ei ole lyhytaikaisessa käytössä yhtä haitallista terveydelle kuin tupakka, mutta sähkötupakoinnin pitkäaikaisvaikutuksia ei vielä tiedetä. Lääkärit ovat myös toistuvasti ilmaisseet pelkonsa siitä, että sähkötupakointi alentaa kynnystä aloittaa varsinainen tupakointi. Nyt julkaistujen tulosten perusteella tämä on mahdollista, mutta yhtä hyvin on mahdollista, että samat nuoret olisivat pitäneet tupakointia houkuttelevana ilman sähkötupakoitakin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suomessa sähkötupakoiden käyttö on suhteellisen vähäistä. Vuonna 2013 niitä käytti päivittäin tai satunnaisesti vain muutama prosentti aikuisista. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan suomalaisnuorten sähkötupakkakokeilut ovat suhteellisen yleisiä, mutta vain harva nuori käyttää niitä päivittäin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uutispalvelu Duodecim
(Jama 2015;314:700–707)
http://jama.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2428954#Abstract

Henrik Ropponen

Tutkimuksessa ei pystytty osoittamaan minkäänlaista syy-seuraussuhdetta tupakoinnin aloittamisen ja sähkötupakoinnin välillä. Sitä ei edes yritetty selvittää. Tutkijat totesivat tämän itsekin. Media näköjään kuitenkin pitää huolen siitä, että huuhaa-"porttiteoria" pysyy hengissä. USAssa trendi näyttää olevan sellainen, että nuoriso on vaihtamassa tupakan kokonaan sähkötupakkaan. Suomessa kehitys näyttää kulkevan vastaavalla tavalla. Päinvastaisesta ei ole näyttöä. Piste.

  • ylös 10
  • alas 11
Oxygen rules

Kaikki tupakka myös e tupakka on tupaskaa.
Metallihiukkasia propylenglykolia jne.
Halvemmalla saa tätä hengittämällä hellalla kattilasta tuulilasinpesunesteen höyryä.

Yäk!

Idiootti imee muuta kuin happea.

Sisältö jatkuu mainoksen alla