sydänkohtaus, sepelvaltaimotauti, rytmihäiriö, sydämen vajaatoiminta, estrogeeni, hormonihoito
Kuva Shutterstock

Ei ihemdieettejä, ei himoliikuntaa – sydämesi kiittää kohtuudesta kaikessa.

1. Tolkku stressaamiseen

Liika murehtiminen ja kiire rasittavat sydäntä. Ne voivat aiheuttaa jopa sydänkohtauksen. Opettele hallitsemaan stressiäsi esimerkiksi mindfulnessin avulla. Lue lisää ja löydä oma tekniikkasi rentoutua.

2. Verenpaine seurantaan

Hiukankin koholla oleva verenpaine on sydämelle rasitus. Seuraa arvoja kotona tai terveyskeskuksessa ja kirjaa ne ylös. Käy lukemasi läpi lääkärissäkäynnin yhteydessä. Lue lisää verenpaineen mittauksesta ja hoidosta.

3. Vähemmän suolaa

Suola nostaa verenpainetta. Aikuisen saantisuositus on enintään 5 grammaa päivässä. Osta vähäsuolaista ja tee ruokaa suolaa säästellen. Lue lisää suolankäytön vähentämisestä.

4. Lisää kasviksia

Sydän kiittää kasvisvoittoisesta ruoasta. Viisi kourallista värikkäitä päivässä on hyvä, enemmänkin saa syödä. Lue kuinka vaihdat kasviksiin.

5. Viilausta vaakalukemiin

Sydän pitää normaalipainossa pysymisestä tai sitä kohti pyrkimisestä. Sopiva tahti laihtumisessa on puolisen kiloa kuukaudessa. Lue lisää onnistuneesta laihdutuksesta.

6. Arvosta unta

Riittävä uni on yhtä tärkeää kuin sydänystävällinen ruoka ja säännöllinen liikunta. Univaje saa himoamaan makeita ja rasvaisia hiilihydraattipommeja. Lue kuinka lisäunella saat linjat kuntoon.

7. Jalat liikkeelle

Puoli tuntia kerralla, kolme kertaa viikossa. Liikuntasuositus ei ole paha, etenkin kun valitsee itselle mieluisan lajin tai jakaa liikuntakerrat vartin pätkiksi. Lue kuinka sydän tykkää, kun hengästyt.

8. Kolesterolia alas

Liika kolesteroli kertyy valtimoiden seinämiin ja aiheuttaa sepelvaltimotautia. Lääkityksellä ja ruokatottumuksia reivaamalla voi laskea veren kolesterolipitoisuutta kymmenillä prosenteilla. Lue lisää kolesterolista.

Asiantuntija: Sinikka Pohjola-Sintonen, sydäntautien erikoislääkäri, ylilääkäri, HYKS Peijaksen sairaalan kardiologian poliklinikka.

katetriablaatio. rytmihäiriö

Kuinka monta kertaa sydämen katetriablaatio voidaan tehdä? Onko poltoista haittaa sydämelle? Vaikuttaako arvet myöhemmin sydämen toimintaan? Minulle on tehty katetriablaatio 2 kertaa kammiotakykardian ja kammiolisälyöntisyyden johdosta, mutta kammiolisälyönnit jatkuvat edelleen.

Rytmihäiriöiden hoito kateriablaatiolla kehittyy koko ajan, mutta kaikkien rytmihäiriötyyppien hoito ei ole yhtä kiitollista. Kammiotason yläpuolelta lähtevien säännöllisten nopealyöntisyyskohtausten hoito on yleensä tehokasta ja vähäriskistä. Suurin osa potilaista vapautuu kertakäsittelyllä tykytyskohtauksistaan. Eteisvärinässä – vaikka sekin on eteistason rytmihäiriö – ablaatiohoito ei ole ihan yhtä tuloksekasta.

Kammiolisälyöntien ja kammiotakykardioiden katetrihoidon onnistuminen vaihtelee riippuen ongelman sijainnista sydämen johtoratoihin nähden. Lähellä johtorataa sijaitsevan rytmihäiriölähteen voimakas käsittely voi johtaa riippuvuuteen sydämen tahdistimesta. Tätä ei toivota varsinkaan, jos potilas on nuori ja jos hoidettava rytmihäiriö ei uhkaa henkeä.

Ablaatiohoidon tulos vaikuttaa tässä tapauksessa hyvältä, jos kammiotakykardiat ovat jääneet pois. Lisälyönnit eivät aina häviä katetritoimenpiteillä. Tästä mahdollisuudesta lääkärin pitäisi aina kertoa potilaalleen.

Ehdotonta ylärajaa ei ole katetritoimenpiteen uusimiselle. Siitä tulevaa säderasitusta ja kajoavan tutkimuksen välittömiä komplikaatioita pitää aina arvioida suhteessa saavutettavissa olevaan hyötyyn. Hyödyn arvioinnissa toimenpidelääkärin arvio on keskeinen, koska jokainen potilas oireineen on yksilöllinen ja lääkäri tietää parhaiten uuden toimenpiteen onnistumismahdollisuuden.

 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

vaivaisenluu, jalkakipu

Olen kuusikymppinen normaalipainoinen nainen, joka on saanut vaivaisenluut isän perintönä. Oikeasta jalasta vaiva leikattiin 30 vuotta sitten, mutta nyt isovarvas on alkanut taas kääntyä keskelle ja muiden varpaiden tyvinivelet ovat nousseet ylös eli on syntynyt ns. vasaravarpaat.

Kävelen paljon, olen voimisteluttanut varpaita lehdessänne olleiden ohjeiden mukaan ja hankkinut jaloilleni räätälöidyt pohjalliset ja varpaiden erottajat, mutta mikään ei ole auttanut. Mikä auttaisi? Olen muuten terve eikä mitään lääkitystä ole käytössä.

Vaivaisenluu ja vasaravarpaat ovat yleisiä vaivoja. Vaivaisenluulla eli hallux valguksella tarkoitetaan muiden varpaiden suuntaan taipunutta isovarvasta. Vasaravarpailla tarkoitetaan 2.–4. varpaiden koukistumista tyvi- tai kärkinivelestä tai molemmista.

Molemmat vaivat liittyvät jalkaterän lihasten, jänteiden ja nivelten toiminnan epätasapainoon. Altistavia tekijöitä ovat liian kapeat ja korkeakorkoiset kengät, perinnölliset tekijät ja tietyt sairaudet.

Sekä vaivaisenluu että vasaravarpaat aiheuttavat jalkaterään kipua, kosmeettista haittaa, hiertymiä ja ihon paksuuntumaa. Oireita ja virheasentoja hoidetaan ensisijaisesti konservatiivisesti: riittävän tilavat ja matalat jalkineet, ortoosit ja varvastuet. Kireiden lihasten (pohkeessa ja jalkaterässä) venyttäminen ja lihasepätasapainon korjaaminen sopivilla harjoituksilla auttaa. Leikkaushoitoa mietitään, jos oireet eivät konservatiivisella hoidolla riittävästi lievity. Pelkän kosmeettisen haitan takia leikkausta ei tehdä.

Kysyjä ei mainitse, aiheuttavatko vaivaisenluu ja vasaravarpaat muuta kuin kosmeettista haittaa. Leikkaushoitoon liittyvien tulehdus- ja muiden riskien vuoksi siihen ei kannata ryhtyä ellei varvasmuutosten aiheuttama haitta ole merkittävä. Kivun ja muiden oireiden lievittämiseksi suosittelen ensisijaisesti kääntymään jalkaterän toimintaan erikoistuneen fysioterapeutin puoleen. Arvion leikkaushoidon tarpeellisuudesta tekee jalkaterän vaivoihin perehtynyt ortopedi.

 

Tove Laivuori

yleislääketieteen erikoislääkäri.

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.